8 vzrokov za tezave z erekcijo

Marsikateri moški težko prizna, da ima težave z erekcijo. Ko moškost ne deluje več tako kot nekoč, se pogosto pojavijo dvomi in strahovi. Toda erektilna disfunkcija ni nekaj, česar bi se morali sramovati. Veliko vzrokov za težave z erekcijo je mogoče odpraviti ali vsaj omiliti. Naj vam ne bo nerodno o tem se pogovoriti z zdravnikom. V nadaljevanju preberite, kateri so najpogostejši vzroki za težave z erekcijo.

Picture

1. Depresija

Možgani so največja erogena cona. Spolno vzburjenje se začne v glavi in se šele nato prenese navzdol. Depresija lahko močno zmanjša poželenje in pripelje do erektilne disfunkcije. Žal tudi mnoga zdravila za zdravljenje depresije negativno vplivajo na libido in povzročajo težave pri doseganju erekcije. Če se zdravite z antidepresivi in opažate, da vam ni več (toliko) do spolnosti ali pa imate težave z erekcijo, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.

2. Alkohol

Marsikdo misli, da bo malce alkohola sprostilo zavore in napetosti, toda pazljivo. Preveč alkohola oteži doseganje erekcije in vrhunca. Zato le zmerno, če pričakujete akcijo.

3. Zdravila

Vzrok za težave z erekcijo so lahko tudi zdravila. Mnoga prinašajo neželene stranske učinke na delovanje moškega spolnega organa, še posebej zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, protibolečinska zdravila in že omenjeni antidepresivi. A pozor – pri zdravilih ničesar ne počnite na lastno pest. Če opazite, da vam povzročajo težave s spolnostjo, se o tem pogovorite z zdravnikom, ki vam bo morda predpisal drugo zdravilo z blažjimi stranskimi učinki.

4. Stres

Ni se lahko sprostiti in prepustiti erotičnemu vzdušju, če vas preganjajo roki, zahtevni projekti in neskončen seznam opravkov. Razmislite, kaj lahko naredite, da zmanjšate stres, ki ga doživljate. Za spopadanje z eno največjih nadlog modernega sveta pomagajo tudi redna športna aktivnost, dovolj spanja in tehnike sproščanja.

5. Anksioznost

Skrbi, da se v postelji morda ne boste izkazali, samo še povečujejo možnost, da bo šlo vse skupaj po zlu. Prav tako na spolno dejavnost vplivajo skrbi in strahovi na drugih življenjskih področjih. Zaradi vsega tega se lahko začnete izogibati intimnosti, kar vas na koncu pripelje v začarani krog.

6. Odvečni kilogrami

Dodatni kilogrami lahko poslabšajo vašo samopodobo, zaradi česar med spolnim odnosom niste tako sproščeni. A ne samo to. Obilnejši moški imajo nižjo raven testosterona, hormona, ki je glavni motor želje po spolnosti. Prekomerna telesna teža pa je povezana tudi z visokim krvnim tlakom in težavami s srcem in ožiljem, kar lahko zmanjša prekrvavitev spolnega organa.

7. Samopodoba

Kadar vam ni všeč, kar vidite v ogledalu, boste prepričani, da nad vašim videzom niso navdušeni niti drugi. Slaba samopodoba pa ne pomeni samo obremenjenosti z videzom, temveč tudi z osebnostnimi lastnostmi, ki jih morda dojemate kot slabe, in ne nazadnje s skrbjo, kako se boste izkazali v postelji. Strah, da vam med rjuhami ne bi šlo, je lahko celo tako velik, da se raje odrečete intimnim trenutkom.

8. Zdravje

Nekatere zdravstvene težave lahko vplivajo na živčevje, mišice in pretok krvi. Diabetes, visok krvni tlak, težave z ožiljem, poškodbe živčevja, multipla skleroza in še mnoge druge bolezni lahko privedejo do težav z erekcijo. Enako velja za nekatere kirurške posege, kot na primer na prostati in mehurju.
A.M., vir: WebMD
Komentirajte!
Poznate še kak koristen nasvet?