7 navad bogatih ljudi, 2.del

Picture
Edvard Kadič, vodja akademije Delta Coachingin avtor knjige Govorica telesa in osebna karizma

V prejšnji številki smo načeli temo o 7 navadah bogatih ljudi in smo opisali prve tri. V tokratnem prispevku vam predstavljamo še preostale 4 navade bogatih ljudi.

Četrta navada: “Brigaj se zase”

Vaš posel, podjetje ali služba je vaša prioriteta. Vsaj glede vaših financ. Na vašo službo morate gledati kot na gos, ki nese zlata jajca. Za svojo kariero morate skrbeti prav vsak dan. Zaščitite svoje stvari, skrbite za svoj posel, bodite pozorni in nikar ne zakoljite svoje goske.

Skrb za svojo službo oz. kariero seveda pomeni imeti tudi vizijo in pogum, da napredujemo prav vsak dan. Gre za prepričanje v tisti del naše kariere, ki je očem skrit. Vizija je duhovni vidik ustvarjanja. Bogati ljudje sanjajo velike sanje. Njihovi cilji jih navdihujejo, vsak dan posebej razvijajo svojo usmerjeno pozornost na predvidene prihodke.

Finančno uspešni ljudje ves čas dvigujejo svoja pričakovanja. Ljudje z višjimi pričakovanji dosegajo več in ves čas ustvarjajo prostor za izboljšave. Svojo pot morate vedno začeti z jasnim ciljem v mislih. Ne morete ciljati, če nimate tarče.

Peta navada: pametno tveganje


Gre za iskanje razmerja med prednostmi in slabostmi tako, da je večja verjetnost doseči prednosti kot trpeti slabosti. Ko bogati vidijo takšno možnost, kjer prednosti bistveno presegajo slabosti, zagrabijo priložnost z vsemi močmi. Seveda pa si ob tem ves
čas prizadevajo, da je čim manj možnosti, ko bi šlo kaj narobe.
Kaskaderji in ljudje v podobno nevarnih poklicih ves čas preučujejo situacije, kjer bi lahko šlo kaj narobe.
Tisto, kar potem ostali ljudje vidimo, je dejansko veliko manjše tveganje, kot se to zdi na prvi pogled. Gre za t.i. pametno tveganje.Pred investicijo je torej potrebno zbrati vse mogoče informacije, ne postavljajte vseh jajc v isti koš in ne stlačite v usta več, kot ste sposobni pogoltniti naenkrat.Zaupajte zdravi pameti. Če hodi kot raca in če gaga, je velika verjetnost, da gre res za raco. Če nekomu ne zaupate, ne sodelujte z njim.
Če ne zaupate v svoj izdelek, ne trgujte z njim. Zaupajte svoji intuiciji, poslušajte svoj notranji glas.

Šesta navada: desetina

Desetino svojih prihodkov namenite za dobrodelnost. Gre za sposobnost dajanja.Gre za preprosto zakonitost, da več ko daste, več prejmete.Logike v ozadju te zakonitosti
ni tako težko pojasniti.

 Če mislite, da vsakič, ko nekaj daste od sebe, zmanjšate svoje premoženje, potem ste se ujeli v past in ste na dobri poti v revščino. Bogati ljudje se zelo dobro zavedajo, da se jim to, kar dajo od sebe, najmanj podeseteri. Gre za duhovno matematiko in duhovno dimenzijo bogastva. Dajanje denarja je v bistvu njegovo množenje, ne pa odštevanje od nekakšne končne
celote.Revščina je posledica razmišljanja. S tem, ko daste nekaj denarja, boste presekali svoje razmišljanje o denarju kot o nečem, česar primanjkuje na tem svetu. To seveda ni res.
Denarja je na tem svetu dovolj. Ob tem se ga pa še vsak dan lahko natisne, kolikor hočete.Star arabski pregovor pravi: Če imaš veliko, razdajaš bogastvo. Če imaš malo, razdajaš srce

Sedma navada: investirajte vase


Bogati ljudje največ investirajo prav vase. Ultra bogati pa so prav obsedeni, da večino časa in denarja porabijo zato, da še bolje razumejo sebe in svet okoli sebe. Ves čas spremljajo svet financ, obiskujejo seminarje, šolanja in druga izobraževanja. Nobeno naključje
ni, da imajo prav najbogatejši ljudje največje in najboljše knjižnice.
Ves čas se moramo zavedati
možnosti, da vedno lahko postanemo še boljši. Naredimo si mrežo uspešnih ljudi, s katerimi si izmenjujemo informacije. Bogatim ljudem je v navadi, da se  družijo z drugimi bogatimi in uspešnimi ljudmi. V različne klube ne zahajajo zgolj zaradi zabave, temveč tudi zato, da si gradijo omrežje, ki jim bo pomagalo graditi svoje premoženje in vpliv.Razmišljajte
o stvareh, ki vas bodo navdihnile in s tem bogatile. Poskrbite zase tako, da boste ves čas motivirani. Kot smo dejali na začetku, navade najprej ustvarjamo sami, potem pa one ustvarjajo nas. Dejstvo je, da imajo bogati drugačne navade, povezane z denarjem, kot pa revni.

 

Upam, da bo navedenih sedem navad nam vsem v pomoč. Mogoče se komu zdijo nekoliko preveč grobe in neposredne. Da v njih ni nekakšnega usmiljenja do tistih, ki so se znašli brez denarja.

To nikakor ni namen. Zagotovo je to trenutek, ki zahteva globlji razmislek o posameznikovih prepričanjih in seveda posledično o njegovih navadah.

Srečno!

Edvard Kadič
Več  o Edvardu Kadiču na:
www.edvardkadic.com
Picture
Se držite reka, da bolj ko dajete, več dobite? Ali investirate tudi v svoje znanje?