4 stvari, ki jih morate narediti, če izgubite službo

Izguba službe ni enostavna. Tudi če imate dovolj prihrankov, da vaše materialno življenje ni ogroženo, ima lahko izguba dela velik psihološki učinek. A medtem ko ne morete vedno vplivati na razloge za odpoved, je to, kako se boste nanjo odzvali, večinoma v vaših rokah. Spoznajte 4 korake, ki jih strokovnjaki priporočajo vsem, ki ostanejo brez službe.

Izguba službe

1. Dovolite si biti žalostni, razočarani, jezni

Nobena izguba ni lahka in popolnoma razumljivo je, da lahko sproži žalost, razočaranje in jezo. Ne zavračajte in ne skrivajte teh čustev. Dovolite si žalovanje, pustite jezi, da privre na dan (a bodite pozorni, da jo izrazite na ustrezen način), ubesedite svoje občutke ljudem, ki jim zaupate.

Bodite sočutni do sebe, četudi ste prepričani, da ste sami krivi za izgubo službe. Situacijo izkoristite za to, da iz nje potegnete nauk za naprej, ob tem pa se ne obtožujte preveč.

Če vas izguba službe zelo prizadene, občutki žalosti, strahu, manjvrednosti ali nezanimanja za aktivnosti, ki ste jih nekoč imeli radi, pa vztrajajo več tednov, se obrnite po psihološko pomoč. Izguba službe (še zlasti, če se zgodi nepričakovano) je velik pretres, ki lahko sproži depresivno ali anksiozno motnjo. Iskanje pomoči ni znak poraza, temveč znamenje poguma in želje po boljšem življenju.

2. Zapomnite si, da vaša služba ne opredeljuje tega, kdo ste

Če se vam zdi, da ste z izgubo službe izgubili vse, tega občutka ne poskušajte potlačiti. Prepoznajte ga in mu dovolite, da spregovori, a hkrati prepoznajte tudi pozitivne stvari. Vprašajte se:

  • Kaj je tisto, kar cenite pri sebi?
  • Kakšni odnosi vam v življenju pomenijo največ?
  • Kaj običajno radi počnete?

Poskušajte se osredotočiti na svoje pozitivne lastnosti in razmislite, kaj je tisto, kar vas opredeljuje kot osebo. Če v vrtincu čustev težko najdete kaj dobrega o sebi, ta ista vprašanja postavite svojim bližnjim in dobrim prijateljem. Morda boste ugotovili, da vas drugi vidijo povsem drugače in v mnogo bolj pozitivni luči kot sami sebe.

Izguba službe

3. Vprašajte se: kaj se lahko naučim iz te izkušnje?

Ko se čustva pomirijo in lahko na vse skupaj že pogledate nekoliko bolj objektivno, se vprašajte, kaj vas ta izkušnja lahko nauči. Nato temeljito razmislite in si odgovorite. Na ta način boste prišli do novih uvidov in spoznanj, izguba službe pa se bo iz travmatičnega dogodka spremenila v priložnost za učenje in napredek.

4. Naredite načrt, kako do nove službe

Ko predelate svoje občutke ter izkušnjo spremenite v priložnost za učenje in rast, boste lažje skovali načrt, kako do nove službe. Zdaj boste namreč bolje vedeli, kaj si želite oziroma česa nočete, da se ponovi.

Pri tem pa si določite časovni okvir. Ne pustite, da bi iskanje nove službe zavzelo glavno mesto v vašem življenju. Za to opravilo si rezervirajte največ nekaj ur na dan, sicer pa poskušajte živeti čim bolj polno in izpopolnjujoče življenje. Samozavestni in z optimističnim pogledom na življenje boste tudi lažje našli tako delo, kot si ga želite in zaslužite.

Vir: Psychology Today

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂