25-letnica rodila devetorčke!

V začetku maja je 25-letnica iz Malija rodila kar devet otrok – dva več, kot so zdravniki predvidevali na podlagi pregledov z ultrazvokom.

devetorčki

Zaradi zahtevnosti takšnega poroda so Halimo Cisse iz Malija odpeljali v Maroko, kjer je v bolnišnici Ain Borja v Casablanci pri porodu s carskim rezom sodelovalo 10 zdravnikov in 25 medicinskih sester.

»Zelo sem srečen«, je ob rojstvu 5 deklic in 4 dečkov dejal njen mož, Kader Arby. Strokovni vodja klinike, Youssef Alaoui, pa je ob tem za medije dejal, da so takšni porodi neverjetno redki in izjemni.

Predčasno rojeni devetorčki so tehtali od pol do enega kilograma, zdravniki pa so napovedali, da bodo morali zdaj še dva do tri mesece preživeti v inkubatorjih.

Zgodba Halime Cisse je najprej pristala na naslovnicah v domačem Maliju, ko so zdravniki menili, da bo povila sedmerčke. Bili so zaskrbljeni za njeno zdravje in ali bodo vsi malčki sploh preživeli porod. Zato so se v sodelovanju z zdravstvenimi oblastmi odločili, da jo prepeljejo v Maroko, kjer imajo izkušenejše osebje in boljšo medicinsko opremo.

Zdravniki v Casablanci so se nato odločili za predčasen porod s carskim rezom, saj je imela hude bolečine.

Mož je medtem za medije povedal, da je družina deležna neverjetne podpore. »Vsi so me poklicali. Celo malijski predsednik,« je Arby navdušeno pripovedoval novinarjem.

Tretji primer devetorčkov na svetu

Doslej sta bila na svetu znana dva primera devetorčkov. Prvi so se rodili Avstralki leta 1971, drugi pa Malezijki leta 1999. V obeh primerih niso preživeli več kot nekaj dni.

Leta 2009 je Nadya Suleman v Kaliforniji rodila osmerčke in zaenkrat nosi Guinessov rekord za največje število istočasno rojenih otrok, ki so preživeli. Šest dečkov in dve deklici so sedaj stari 12 let.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂