10 znakov čustvene zrelosti

Čustvena zrelost pomeni, da vaša raven čustev ustreza konkretni situaciji ter da ste sposobni primerno nadzirati in izražati svoja čustva.

Čustvena zrelost

Pri tem gre za mnogo več kot le za ustvarjanje zunanjega videza čustvene zrelosti. Pomembno je tudi, da:

 • razumete, kaj čutite;
 • ste sposobni na zdrav način pokazati svoja čustva;
 • znate prepoznavati čustva drugih.

Ali drži, da s starostjo in izkušnjami postajamo čustveno zrelejši? Ne nujno. Izkušnje v otroštvu, ravnanja in odnos staršev ter odnosi, ki jih oblikujemo skozi življenje – vse to in še mnogi drugi dejavniki vplivajo na čustveno zrelost osebe. Starost in življenjske izkušnje tako niso odločujoč faktor čustvene zrelosti.

Psihologi medtem kot eno glavnih meril čustvene zrelosti navajajo sposobnost prepoznavati svoja čustva in čustva drugih oseb. Ko zmorete opredeliti svoje želje in potrebe ter veste, katere lahko uresničite vi in katere drugi, ste na dobri poti do čustvene zrelosti.

Ameriška terapevtka Robyn Smith navaja 10 običajnih znakov čustvene zrelosti pri odraslih:

 1. Zavedanje, da so vaša čustva ločena od vaše osebnosti (primer: če občasno doživljate jezo, to ne pomeni, da ste jezna oseba).
 2. Prevzemanje odgovornosti za svoja čustva, ko za svoje počutje ne krivite drugih.
 3. Razumevanje, kako se vaša čustva kažejo na telesni ravni.
 4. Zanimanje za čustva in potrebe drugih.
 5. Sposobnost sprejemanja povratnih informacij, ne da bi zavzeli obrambno držo ali začeli prepir, tudi če se ne strinjate.
 6. Sposobnost, da ste v stiku s svojimi počutjem ter da odprto izražate svoja čustva.
 7. Izražanje jeze brez škodovanja drugim ali sebi.
 8. Sposobnost nadziranja čustev v različnih situacijah.
 9. Dajanje prostora za čustva in izkušnje drugih.
 10. Doživljanje čustev, ne da bi vas ta popolnoma prevzela (primer: v frustrirajoči situaciji ostanete mirni).

Čustvene zrelosti ne smemo enačiti z nadziranjem čustev

terapevtVčasih se pojavlja zmotno mišljenje, da je čustvena zrelost enako kot sposobnost nadziranja čustev. Slednje je le eden od običajnih znakov čustvene zrelosti, ki pa sam po sebi še ne pomeni čustvene zrelosti.

Čustvena zrelost vključuje mnoge vidike, kot so sposobnost komuniciranja, opredeljevanja in upravljanja svojih čustev. Nič ni narobe, če se ob tem pojavljajo nova in nova vprašanja. Na doseganje čustvene zrelosti vplivajo mnoge življenjske izkušnje.

Če imate občutek, da stopicljate na mestu, ali če imate težave pri predelovanju neprijetnih spominov in preteklih izkušenj, vam pri osebnostni rasti in doseganju čustvene zrelosti lahko pomaga usposobljen in izkušen psihoterapevt.

Vir: Pychcentral