10 stvari, ki se zgodijo, ko shujšate

Ko izgubite odvečne kilograme, se izboljša mnogo stvari v povezavi z vašim zdravjem in počutjem. Hujšanje namreč lahko spremeni vaš način življenja, vaše duševno zdravje, počutje in še mnogo drugega. Če razmišljate, da bi odvrgli nekaj kilogramov, poglejte, kaj vse lahko pridobite – in si s tem zagotovite še dodatno motivacijo.

1. Boljši spanec

Izguba odvečnih kilogramov lahko pripomore k boljšemu spancu. Mnogi ljudje s prekomerno telesno težo imajo namreč težave s spanjem, točneje s spalno apnejo. Gre za ovirano dihanje med spanjem, do katerega pogosteje prihaja pri ljudeh s prekomerno težo. Hujšanje lahko to težavo omili ter pomaga, da se ponoči ne boste več tolikokrat zbujali.

2. Boljše razpoloženje

Izguba telesne teže ne vpliva samo na boljše fizično počutje. Ko shujšate, se lahko izboljšata tudi vaše razpoloženje in duševno zdravje. Raziskava med odraslimi s prekomerno telesno težo je pokazala, da ljudje 3 mesece po občutnem zmanjšanju telesne teže občutijo manj napetosti, jeze in utrujenosti. A ne le to – mehanizem deluje v obe smeri. Ljudje, ki so se počutili bolje, so nato izgubili še več kilogramov.

3. Sprememba okusa za hrano

Preveč kilogramov lahko spremeni vaš okus za hrano. V primeru hude debelosti se namreč spremeni število brbončic na jeziku. Tudi raziskave kažejo, da se pri ljudeh, ki izgubijo veliko kilogramov, dejansko spremeni okus za hrano, in sicer tako, da si ne želijo več toliko sladkih in mastnih jedi. Če shujšate, vas bo torej tudi okus za hrano spodbudil k bolj zdravemu prehranjevanju.

4. Spremembe v možganih

Dokazano je, da je debelost povezana s slabšim spominom, slabšo sposobnostjo razmišljanja in splošnim poslabšanjem možganskih funkcij. V eni od raziskav so se udeleženke po izgubi odvečnih kilogramov bolje odrezale na preizkusih spomina, njihovi možgani pa so postali aktivnejši.

5. Boljše spolno življenje

Debeli ljudje pogosto tarnajo o izgubi zanimanja za spolnost ali pa v spolnosti ne uživajo tako kot nekoč. Pri moških s prekomerno telesno težo lahko pride tudi do erektilne disfunkcije. Dobra novica je, da se z izgubo odvečne telesne teže lahko stanje popravi. Pregled 16 raziskav je pokazal, da se pri večini ljudi z zmanjšanjem telesne teže izboljša kakovost spolnega življenja.

6. Manjše tveganje za bolezni srca in ožilja

Debelost je velik dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. Če shujšate, lahko občutno zmanjšate možnosti za težave, kot so visok krvni tlak, povišan holesterol ter infarkt. Poleg tega se z nižjo telesno težo zmanjša tudi tveganje za diabetes in osteoartritis.

7. Manjše tveganje za raka

Pri ljudeh z več telesne maščobe obstaja večje tveganje za nekatere vrste raka. Izguba odvečne maščobe lahko zmanjša tveganje za raka prsi, črevesja, prostate, maternice in drugih. Tudi v primeru, ko oseba zboli za rakom, so obeti boljši v primeru zdrave telesne teže.

8. Ohlapna in viseča koža

Eden od manj zaželenih učinkov hujšanja je ohlapna in viseča koža, ta se lahko pojavi pri osebah, ki izgubijo veliko kilogramov. Odvečna koža se lahko pojavi v predelu trebuha ter na stegnih, rokah, bradi in prsih. V primeru, ko je takšen videz zelo moteč ali predstavlja celo oviro pri gibanju, lahko pomaga estetska kirurgija.

9. Vaš metabolizem se upočasni

Telesno težo izgubite, če začnete uživati manj hrane kot prej. Ko spremenite količino hrane oziroma kalorij, ki jih vsakodnevno zaužijete, se vaše telo prilagodi z upočasnitvijo metabolizma. To je tudi eden od razlogov, zakaj je izgubljanje kilogramov na začetku hitrejše, nato pa se lahko v nekem trenutku skorajda ustavi. Če opazite, da kljub manjšemu vnosu kalorij ne hujšate več tako, kot bi želeli, pomagajte svojemu metabolizmu s telesno vadbo.

10. Spremeni se vaša telesna ura

Prehranjevanje ob istih urah lahko pomaga uravnavati notranjo telesno uro. Če boste spremenili čas obrokov, boste morda opazili tudi spremembe v bioritmu. Za hujšanje je sicer zelo pomembno, kdaj in koliko jeste. Strokovnjaki priporočajo večje obroke zgodaj v dnevu ter manjše obroke zvečer.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂