10 stvari, ki se jim izogibajte, če se želite znebiti maščobe okrog trebuha

Kako težko se je znebiti maščobe v predelu trebuha, ve vsakdo, ki si je kdaj zaželel vitke postave, po možnosti z vidnimi »šestorčki«. Samo vadba ne zadostuje, spremeniti je treba tudi prehranjevalne navade. Na prvi pogled enostavne formule, ki pravi, da je za hujšanje treba zaužiti manj kalorij, kot jih porabimo, se ni vedno enostavno držati. Preverite, česa se je dobro izogibati, če želite »zmanjšati svoj trebuh«.

Maščoba okrog trebuha

1. Prehranjevanje, medtem ko počnete nekaj drugega

Namesto da med prehranjevanjem zrete v zaslon mobilnega telefona ali računalnika, se posvetite obroku in uživanju v okusih. Bolj kot boste osredotočeni na prehranjevanje, manjša verjetnost je, da boste pojedli preveč. Bodite pozorni na hrano, dobro jo prežvečite in se osredotočite na sedanji trenutek – naj vam misli ne begajo v preteklost ali prihodnost.

2. Hitro uživanje hrane

Približno 20 minut traja, da možgani prejmejo »sporočilo« želodca, da je poln. Če jeste hitro, boste pojedli več, kot vaše telo v resnici potrebuje. Ljudje, ki jedo počasi, tako ne samo bolj uživajo v hrani, temveč zaužijejo tudi manj kalorij.

3. Malo spanja

Ena od raziskav je pokazala, da odrasli, mlajši od 40 let, ki spijo manj kot 5 ur na dan, pridelajo več maščobe v predelu trebuha, kot tisti, ki se uspejo dovolj naspati. A po drugi strani lahko tudi več kot 8 ur spanja dnevno negativno vpliva na telesno pripravljenost in metabolizem.

4. Prehranjevanje pozno zvečer

Zadnji obrok dneva zaužijte zgodaj zvečer. Pozne večerje ali prigrizki pred spanjem pomenijo, da bo telo imelo manj časa, da porabi vse zaužite kalorije.

5. Uživanje belega kruha

Bela moka ne vsebuje počasneje prebavljivih vlaknin, zato vaše telo bel kruh in druge izdelke iz bele moke hitreje prebavi, posledica tega pa je dvig sladkorja v krvi. Sčasoma lahko to privede do pridobivanja dodatne telesne teže. Namesto pekovskih izdelkov iz bele moke izberite takšne, ki so izdelani iz polnozrnate moke.

6. Pitje dietnih sladkih pijač

Na prvi pogled se zdi, da so dietne različice sladkih pijač koristne, saj na ta način zaužijemo manj kalorij. Toda strokovnjaki opozarjajo, da to ne drži nujno. Umetno sladilo aspartam, ki se najpogosteje uporablja za nadomeščanje sladkorja, dejansko povečuje količino maščobe v predelu trebuha. Zato je najbolje, če sladke pijače v celoti zamenjate z vodo in nesladkanim čajem.

7. Izpuščanje obrokov

Ste vedeli, da obstaja 4,5-krat večja verjetnost, da boste imeli prekomerno telesno težo, če izpuščate zajtrk? Izpuščanje obrokov upočasni metabolizem, zato je zelo verjetno, da boste kasneje, ko boste lačni, pojedli preveč.

8. Kajenje

Splošno znano je, da je kajenje zdravju škodljivo, manj ljudi pa ve, da kajenje spodbuja odlaganje maščobe v predelu trebuha.

9. Premalo gibanja

Znanost je jasna: telesna aktivnost je ključ do zdravega življenja. Če se želite znebiti odvečne maščobe okrog trebuha, bodite vsak dan srednje telesno aktivni – tako, da se med dejavnostjo zadihate – vsaj 30 minut.

10. Pogosta izpostavljenost stresu

Ko ste pod stresom, se v vašem telesu sprošča hormon kortizol. Višje ravni tega hormona lahko privedejo do pridobivanja telesne teže, še posebej v predelu trebuha. Če se stresu že ne morete popolnoma izogniti, njegove škodljive učinke ublažite s sproščanjem in meditacijo.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂