Znanstveniki svarijo pred mobilnimi omrežji 5G

Zadnje mesece veliko prahu dvigajo obtožbe med Združenimi državami Amerike in kitajskim podjetjem Huawei, ki želi v mnogih državah po svetu graditi mobilno omrežje 5G. Medtem ko so na politični ravni v ospredju vprašanja nacionalne varnosti zaradi domnevne povezanosti Huaweia s kitajsko oblastjo, pa se manj pozornosti namenja domnevnim škodljivim učinkom omrežij 5G na zdravje.

Nekateri znanstveniki in zdravniki so že septembra 2017 začeli opozarjati na potencialne nevarnosti mobilnih omrežij nove generacije. Napisali so peticijo, s katero pozivajo k moratoriju na uvajanje pete generacije mobilnih omrežij, vse dokler ne bodo potencialna tveganja za zdravje v celoti raziskana s strani neodvisnih strokovnjakov.

V peticiji, ki jo je doslej podpisalo 240 znanstvenikov ter zdravnikov iz Evrope in nekaterih drugih držav, navajajo, da bodo omrežja 5G občutno povečala izpostavljenost radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem.

Na stotine novih oddajnikov in anten

Tehnologija mobilnih omrežij 5G deluje le na kratke razdalje, signal pa se slabo prenaša skozi trdne materiale (zidovi ipd). Zato bodo potrebne številne nove antene; v urbanih območjih naj bi za dobro pokritost morali namestiti po eno anteno na vsakih 10 do 12 zgradb. To pa naj bi močno povečalo izpostavljenost ljudi radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem.

Ker se tehnologija 5G uvaja z namenom popolne povezljivosti naprav, ko naj bi bilo na internet povezano praktično vse – od mobilnih telefonov do nadzornih kamer, samovozečih avtomobilov, gospodinjskih naprav in celo žarnic – se po mnenju podpisanih znanstvenikov nihče ne bo mogel izogniti izpostavljenosti, saj bodo omrežja in naprave 5G povsod okrog nas.

Resna zaskrbljenost

Več kot 200 znanstvenikov iz več kot 40 držav je že glede obstoječih tehnologij (2G, 3G, 4G, WiFi) izrazilo ‘resno zaskrbljenost’. Pri tem se sklicujejo na to, da ‘številne nedavne znanstvene objave’ opozarjajo, da radiofrekvenčno elektromagnetno polje učinkuje na žive organizme že pri jakostih, ki so močno pod mednarodnimi in nacionalnimi smernicami. Ti učinki se kažejo kot povečano tveganje za raka, celični stres, povečanje škodljivih prostih radikalov, genetske okvare, strukturne in funkcionalne spremembe reproduktivnega sistema, težave z učenjem in pomnjenjem, nevrološke motnje ter negativni učinki na splošno počutje ljudi.

Učinki po navedbah podpisnikov peticije niso vidni le pri ljudeh, temveč je vedno več tudi dokazov glede škodljivih učinkov na rastline in živali.

Konflikt interesov regulatorjev

Znanstveniki, ki so pristopili k peticiji, obenem opozarjajo, da trenutne smernice glede varnosti varujejo industrijo mobilnih telekomunikacij in ne zdravja ljudi.

Prepričani so, da so trenutne smernice zastarele, saj je več raziskav pokazalo, da je škodljiva izpostavljenost radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem že pri nižji jakosti kot jo dopuščajo smernice. Pri tem naj ne bi šlo samo za segrevanje tkiva, na kar se osredotočajo sedanje smernice Mednarodne komisije za zaščito pred neionizirajočimi sevanji (ICNIRP), temveč tudi za številne druge bolezni in poškodbe, ki naj bi nastajale zaradi izpostavljenosti radiofrekvenčnim elektromagnetnim poljem.

Ob tem opozarjajo še na konflikt interesov članov ICNIRP, saj naj bi bili nekateri med njimi povezani s telekomunikacijskimi ali elektro podjetji.

Poziv EU k zaustavitvi gradnje omrežij 5G

Zaradi vsega tega pozivajo pristojne inštitucije Evropske unije, naj ustavijo gradnjo in širitev omrežij 5G, dokler ne bodo neodvisni znanstveniki zagotovili, da skupno sevanje vseh omrežij – 5G ter obstoječih 2G, 3G, 4G in WiFi – ne bo škodovalo ljudem in naravnemu okolju.

Vir: 5gappeal.eu

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂