Znanost o spanju – 7. del: Koliko spanja v resnici potrebujemo?

V dosedanjih zapisih iz serije Znanost o spanju smo govorili o koristnih učinkih spanja, nismo se pa še dotaknili vprašanja, koliko spanja sploh potrebujemo. Tej temi se bomo posvetili v tokratnem članku.

količina spanja

Priporočena količina spanja

Priporočena količina spanja za odraslo osebo znaša od 7 do 9 ur na noč. Obsežne epidemiološke raziskave so pokazale, da se ob manjši količini spanja začne povečevati tveganje za bolezni, ki lahko povzročijo smrt. Ameriški center za preprečevanje in nadzor bolezni (CDC), ki ima podobno vlogo kot pri nas NIJZ, ob tem navaja, da je 7 ur minimalna količina spanja za povprečno odraslo osebo.

Toda razmerje med količino spanja ter tveganjem za bolezni, ki lahko povzročijo smrt, ni linearno. Sklep, da več spanja znižuje tveganje, namreč ne drži popolnoma. Ko presežemo 9 ur spanja na noč, se tveganje znova začne povečevati. Glede tega obstajata dve možni razlagi.

Možni razlagi

Prva razlaga pravi, da gre za obraten vzrok in posledico. Ko zbolimo, običajno preživimo več časa v postelji. Daljši čas spanja torej ni vzrok za bolezen, temveč njegova posledica.

Druga možna razlaga se nanaša na kakovost spanja. Ta namreč ni neposredno povezana s količino spanja. Z drugimi besedami, če dolgo spimo, še ne pomeni, da je spanec tudi kakovosten. Ob tem pa je znano, da nekakovosten spanec povečuje tveganje za bolezni.

Ljudje, ki ne spijo kakovostno, običajno poskušajo spati dlje, s čimer (ne nujno zavedno) poskušajo kompenzirati pomanjkanje kakovostnega spanca. Povečano tveganje za bolezni tako lahko izhaja iz slabe kakovosti spanca, ki povzroči, da ljudje spijo dlje.

Razmislek o spanju

Če stopimo korak nazaj in pomislimo na sodobno družbo, lahko vidimo, kako nas ta vedno bolj sili v daljši čas budnosti in krajši čas spanja. Toda če želimo dočakati zdravo starost, v kateri bomo lahko uživali sadove svojega dela, je morda pravi trenutek, da začnemo spanju (njegovemu trajanju in kakovosti) namenjati več pozornosti in časa.

Vir: Matt Walker, TED.com