Znanost o spanju – 2. del: Kako kava in alkohol vplivata na spanje?

Mnogi radi začnejo dan s skodelico kave, čez dan ali zvečer pa si morda privoščijo tudi kozarec vina ali druge alkoholne pijače. Toda kava oziroma kofein in alkohol imata presenetljive učinke na spanje.

kava spanje

Kofein

Začnimo s kofeinom, ki se uvršča med psihoaktivne stimulante. Vsi vemo, da smo po kavi bolj budni, bolj pozorni. A kofein ima še dve manj znani lastnosti, ki ju marsikdo ne pozna.

Prva lastnost kofeina je trajanje njegovega delovanja. Njegov »razpolovni čas« pri odrasli osebi znaša od 5 do 6 ur. To pomeni, da po 5 do 6 urah po zaužitju v telesu še vedno kroži polovica zaužitega kofeina.

kava spanjeDa se količina kofeina v telesu zmanjša na četrtino, traja od 10 do 12 ur. Z drugimi besedami, če si ob 14h privoščite skodelico kave, bo opolnoči v vašem telesu še vedno prisotna skoraj četrtina zaužitega kofeina. Rezultat: težje boste zaspali in težje boste spali vso noč brez zbujanja.

Druga lastnost kofeina ravno tako vpliva na spanje, le da gre v tem primeru za kakovost spanca. Kofein lahko zmanjša količino globokega, ne-REM spanja. Posledično se, ko se zjutraj zbudimo, ne počutimo spočiti. S spanjem si nismo povrnili energije. Zato si zjutraj namesto ene raje privoščimo dve skodelici kave in potem še kakšno čez dan … opazite začetek začaranega kroga?

Alkohol

Mnogi so prepričani, da alkohol pomaga (za)spati. Kar ne drži. Alkohol je lahko za spanje problematičen na kar tri načine.

vino spanjePrvič, alkohol uvrščamo med sedative. Toda sedacija ni enako spanju. Sedacija je stanje, ko se »izklopijo« določene možganske celice, predvsem v korteksu. Kar ni enako kot spanje. Še več. V fazi globokega, ne-REM spanja možganske celice delujejo kot dobro uglašen orkester in ustvarjajo močne možganske valove. Z alkoholom izgubimo uglašenost tega orkestra celic. Še enkrat torej: sedacija ni globok spanec, ki ga človek potrebuje za to, da se spočije.

Drugič, alkohol lahko povzroči fragmentiranost spanja. Med spanjem namreč lahko sproži del živčnega sistema, ki je odgovoren za »boj ali beg«. To pomeni, da se lahko zaradi alkohola čez noč večkrat zbudite. A ne le to. Alkohol lahko tudi poveča količino snovi, ki jih sproščajo možgani, ko so na preži za nevarnostjo, kar znova povzroča fragmentiranost spanja.

Tretjič, alkohol lahko prepreči fazo spanja REM, fazo, v kateri sanjamo. Kot smo že spoznali v prvem prispevku, se v fazi REM v možganih dogajajo stvari, ki imajo blagodejen vpliv na spomin, ustvarjalnost ter čustveno in duševno zdravje.

Zaključek

To seveda ne pomeni, da se morate povsem odpovedati kavi in alkoholu. Dobro pa je vedeti, kakšne so povezave med uživanjem kave in alkohola ter spanjem, še posebej, če imate težave s spanjem – če težko zaspite, se ponoči zbujate ali se zjutraj prebudite utrujeni namesto spočiti. V primeru takšnih težav je smotrno preveriti tudi svoje navade glede uživanja kave in alkohola.

Vir: ted.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂