Zgodnja menopavza povečuje tveganje za demenco

Pri ženskah, ki zgodaj vstopijo v menopavzo, obstaja večja verjetnost, da se bodo v starosti srečale z demenco. Takšne so ugotovitve nove raziskave strokovnjakov na tem področju.

menopavza in demenca

Večina žensk vstopi v menopavzo v zgodnjih petdesetih, nekatere pa tudi prej – bodisi naravno bodisi zaradi zdravstvenih razlogov ali posegov, kot je histerektomija oziroma odstranitev maternice.

Raziskava z velikim številom sodelujočih, ki so jo izvedli v Združenem kraljestvu, je pokazala, da pri ženskah, ki so v menopavzo vstopile pred 40. letom, obstaja kar 35 odstotkov večja verjetnost, da se bodo v starosti soočile z demenco, kot ženske, ki so v menopavzo vstopile okrog 50. leta.

Še več, pri ženskah, ki v menopavzo vstopijo pred 45. letom, obstaja 1,3-krat večja verjetnost, da bodo imele težave z demenco že pred 65. letom.

Na podlagi teh ugotovitev strokovnjaki ženskam z zgodnjo menopavzo svetujejo dodatno pozornost in strokovno spremljanje njihovih kognitivnih sposobnosti.

Najverjetnejši vzrok: velik padec ravni estrogena

V menopavzi žensko telo močno zmanjša proizvodnjo spolnega hormona estrogena. Pomanjkanje slednjega zavre več postopkov v telesu, ki imajo pomembno vlogo pri zmanjševanju možnosti za razvoj demence. Med drugim estrogen zmanjšuje odlaganje amiloidnih oblog v možganih, ki veljajo za enega glavnih krivcev za Alzheimerjevo bolezen, ta je najpogostejša oblika demence.

Kako zmanjšati tveganje za demenco

Ugotovitev, da zgodnejša menopavza povečuje tveganje za demenco, še ne pomeni, da se morajo ženske s tem tudi sprijazniti. »Obstaja več načinov, s katerimi je mogoče zmanjšati tveganje za demenco,« pojasnjuje Dr. Wenting Hao. Med drugim svetuje redno telesno vadbo, sprostitvene dejavnosti, vseživljenjsko učenje (za krepitev in ohranjanje kognitivnih sposobnosti), ohranjanje zdrave telesne teže ter odpoved kajenju in alkoholu.

Znižanje ravni estrogena ima še druge vplive na zdravje

Poleg povečanega tveganja za demenco zgodnje znižanje ravni estrogena, do katerega pride ob zgodnji menopavzi, povečuje tveganje še za nekatere druge zdravstvene težave. Med njimi so bolezni srca in ožilja, težave z osteoporozo in krhkimi kostmi, motnje razpoloženja ter težave v spolnosti.

Nekateri strokovnjaki zato zagovarjajo hormonsko terapijo, s katero ženskam nadomeščajo estrogen, ki ga telo ne uspe več proizvajati. Prav to navajajo tudi kot možno rešitev za zmanjšanje tveganja za demenco pri ženskah, ki so zgodaj vstopile v menopavzo.

Nadomestna hormonska terapija je mnoga leta veljala za učinkovito rešitev težav, ki nastopijo z menopavzo, dokler raziskava ni pokazala, da lahko uživanje estrogena in progestina po menopavzi poveča tveganje za krvne strdke, infarkt in raka dojk. Danes se nadomestna hormonska terapija predpisuje v najnižjih odmerkih in za čim krajši čas, da bi tako čim bolj zmanjšali možna tveganja.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂