Kako ravnati, ko se poleti pojavi bolečina v ušesu?

V poletnem času je boleče vnetje ušesa še kar pogost pojav. Do njega največkrat pride, ko v uho med plavanjem, potapljanjem in drugimi aktivnostmi v vodi skupaj z vodo zaidejo tudi bakterije. Vnetje ušesa za zdravega človeka sicer ni posebej nevarno, a odlašanje z obiskom zdravnika lahko pusti trajne posledice.

vnetje ušesa

Kaj pomeni boleče uho

Bolečina v ušesu skoraj vedno nakazuje vnetje. Vnamejo se lahko sluhovod (zunanje uho), srednje uho (predel za bobničem), v redkih primerih tudi notranje uho.

Če vnetje pravočasno zdravimo – običajno zdravnik predpiše antibiotične kapljice, – bolečina popusti že v dnevu ali dveh. Pri ljudeh, ki sicer nimajo težav z ušesi, ni pričakovati zapletov ali kasnejših posledic.

Če vnetja ušesa ne zdravimo

Če vnetega ušesa ne zdravimo oziroma če ne poiščemo pravočasno zdravniške pomoči, lahko pride do poškodbe ali predrtja (perforacije) bobniča, kar lahko pusti trajne posledice v obliki poslabšanega sluha in ponavljajočih se (kroničnih) vnetij. V primeru nezdravljenega hudega vnetja, ki ga spremljata bolečina in izcedek iz ušesa, so možne tudi poškodbe slušnih koščic in ravnotežnega organa.

Ena od trajnih posledic težjega vnetja ušesa je lahko tinitus – stalno piskanje ali šumenje v ušesu, ki nikoli ne preneha. Raziskave kažejo, da ljudje s tinitusom mnogokrat poročajo o slabši kakovosti življenja, pogostejša kot pri ostali populaciji sta pri njih tudi depresija in anksioznost.

Ob bolečini v ušesu čim prej do zdravnika

Vnetje ušesa pri otroku na morjuČe se pojavi bolečina in/ali izcedek iz ušesa, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Hiter začetek zdravljenja vnetja z antibiotično terapijo zmanjša možnosti za napredovanje vnetja, potencialne zaplete in morebitne trajne posledice.

Mnogi ljudje radi posegajo po domačih pripravkih, kot je sok netreska ali ušesnika, a vedeti je treba, da pri bakterijskem vnetju ne pomaga nič drugega kot antibiotično zdravilo. Kadar je v ušesu prisotna bolečina, se je treba izogibati tudi dodatnemu močenju ušesa, saj lahko voda težave le še poslabša.

Uho je filigransko natančen organ in eden tistih delov telesa, pri katerem lahko z izdelki iz domače lekarne povzročimo več škode kot koristi. Ob kakršni koli bolečini ali nelagodju v ušesu, ki ne izzveni v nekaj urah, je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Kako zmanjšati možnost za vnetje ušesa

Najbolj lahko možnosti za poletno vnetje ušesa zmanjšate tako, da si po plavanju na naravnem ali bazenskem kopališču ušesa pod tušem previdno izperete s pitno vodo iz pipe.

Priporočljivo pa je tudi izogibanje hladnemu pišu klimatskih naprav neposredno proti glavi oziroma predelu ušes.

A.M.

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]