Vitaminski leksikon: Vitamin B3 niacin

Niacin, znan tudi pod imenom vitamin B3, je eden izmed vodotopnih vitaminov B (NIH, 2020) in esencilani nutrient. Človeško telo ga pridobi iz različnih polnovrednih in predelanih živil ter prehranskih dodatkov (Wikipedia, 2020).

Niacin je skupno ime za nikotinsko kislino in nikotinamid (niacinamid). Je sestavni del koencima nikotinamid adenin dinukleotida (NAD) in ima pomembno vlogo v energijskem metabolizmu pri oksidaciji ogljikovih hidratov in maščob ter pri sintezi maščob.

Niacin je vitamin B3, ki ga telo proizvaja iz aminokisline triptofana tudi samo (Mindell, 2001) in uporablja za pretvorbo hrane v energijo. Če telesu primanjkuje vitaminov B1, B2 in B6, niacina iz triptofana ni sposobno proizvajati.

Niacin je eden izmed redkih vitaminov, ki so razmeroma stabilni v hrani in zelo dobro prenašajo kuhanje ali pečenje ter shranjevanje. Slabo pa niacin prenaša vodo, sulfonamide, alkohol, uspavalne tablete in estrogen (Mindell, 2001).

Zanimiva dejstva o vitaminu B3 niacinu

Koristi in učinek na telo

Vitamin B3 pomaga ohranjati zdrav živčni sistem, prebavni sistem in kožo.

Je nepogrešljiv za sintezo spolnih hormonov, estrogena, progesterona in testosterona, pa tudi kortizona, tiroksina in inzulina.

Pomaga nam lahko na več načinov:

 • pomaga zmanjševati količino holesterola in trigliceridov v telesu,
 • pomaga pri presnavljanju maščob,
 • prispeva k zdravju prebavil ter blaži želodčne in črevesne težave,
 • koži daje bolj zdrav videz,
 • pomaga preprečevati in lajšati migrenske glavobole,
 • pospešuje kroženje krvi in zmanjšuje visok krvni tlak,
 • blaži nekatere vrste diareje,
 • zmanjšuje hudo vrtoglavico pri Menierovi bolezni (bolezen notranjega ušesa),
 • prispeva k pravilni izrabi hrane in povečuje vašo energijo,
 • pomaga odstranjevati razjede in pogosto tudi slab zadah (Mindell, 2001).

Vpliv vitamina B3 na bolezni

Raziskave o uporabi vitamina B3 v primeru določenih bolezni in bolezenskih stanj.

Povišan holesterol – Niacin na recept se uporablja za povečanje holesterola lipoproteinov visoke gostote (HDL). Tako imenovani dobri holesterol pomaga odstraniti lipoprotein nizke gostote (LDL) oz. tako imenovani slab holesterol iz krvnega obtoka. Kljub zmožnosti niacina da poviša HDL, pa raziskave kažejo, da zdravljenje z niacinom ni povezano z nižjo stopnjo smrtnosti, srčnega infarkta ali kapi.

Pomanjkanje niacina (pelagra) – Niacin in povezano hranilo niacinamid se uporabljata za zdravljenje ali preprečevanje pomanjkanja niacina.

Pomanjkanje niacina je povezano s prirojenimi napakami. Študija na miših je pokazala, da dodajanje niacina med brejostjo preprečuje prirojene napake. Potrebne so še dodatne raziskave, da bi se dokazala podobna korist tudi pri ljudeh (Mayo Clinic, 2020).

Najboljši naravni viri

Kje najdemo vitamin B3 niacin?

Glavni viri niacina v hrani so ribe, meso, oreščki in kvas (Mayo Clinic, 2020). Praviloma je vitamin B3 prisoten bolj v beljakovinskih živilih, v telesu pa se sintetizira iz esencialne aminokisline triptofana.

Preglednica 1: Vsebnost niacina v 100 g nekaterih živil (Nacionalni portal o hrani in prehrani).

Živilo Niacin % PDV Živilo Niacin % PDV
mg/100 g mg/100 g
Arašidovo maslo 14 86% Mešani orešcki 5 29%
Arašidi 12 75% Polnomastno mleko 5 29%
Piščančje meso 10 65% Gobe 4 23%
Navadni tun 9 54% Mandlji 3 21%
Postrv šarenka 8 51% Jetrna pašteta 3 21%
Losos 8 49% Grah 3 19%
Telečje meso 8 47% Leča 3 16%
Gosja jetra 7 41% Skuta 3 16%
Polnozrnata moka 6 40% Polnozrnati piškoti 2 12%
Morski list 6 37% Črni fižol 2 12%
Polnozrnati kruh 5 32% Avokado 2 11%
Polnozrnate testenine 5 32% Suhi dateljni 2 10%

%PDV: delež priporočenega dnevnega vnosa za odrasle

Vir: Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si

Prehransko dopolnilo vitamin B3

Niacin je pogosto del multivitaminskega dodatka, vendar pa ga večina ljudi dobi dovolj s hrano, ki jo vnesejo v telo.

Na razpolago je niacin, inozitol heksanikotinat (IHN, imenovan tudi kot nevročinski niacin) ali niacinamid. Niacin (nikotinska kislina) lahko povzroči navale vročine, niacinamid in inozitol heksanikotinat pa ne. V primeru, da imate raje niacin, lahko navale vročine zmanjšate tako, da tableto vzamete na poln želodec ali pa z enakovredno količino inozitola (Mindell, 2001).

Niacin se dobi tudi na recept (Niacor, Niaspan) za nadzor holesterola (Mayo Clinic, 2020).

V obliko prehranskih dopolnil se ga v medicini uporablja za zdravljenje hiperholesterolemije.

Jemanje niacina lahko poslabša alergije, bolezni žolčnika in simptome nekaterih bolezni ščitnice. V primeru sladkorne bolezni (diabetes) lahko niacin moti nadzor glukoze v krvi. Previdna uporaba niacina se priporoča tudi v primerih zapletenih oblik artritisa. Posledica jemanja niacina je lahko presežek sečne kisline v krvi (hiperurikemija), kar lahko poveča tveganje za protin (tudi urični artritis, putika ali giht).

V času nosečnosti se za primere visokega holesterola jemanje niacina na recept odsvetuje. Če pa je potreben za preprečevanje oz. zdravljenje pomanjkanja niacina, ga je načeloma varno jemati tudi med nosečnostjo in dojenjem. Seveda pa ga je potrebno uporabljati v priporočenih količinah (Mayo Clinic, 2020).

Praviloma je niacin neškodljiv, z izjemo stranskih učinkov, kot so navali vročine in srbeča koža, ki se pojavijo načeloma pri dnevnih odmerkih nad 100 mg. Da se izognete želodčnim in črevesnim težavam, niacina ne jemljite na prazen želodec ali s toplimi pijačami (Mindell, 2001).

NAJBOLJŠI B3 VITAMIN JE NARAVNI B3 VITAMIN.

Priporočeni dnevni odmerek

Priporočena dnevna količina niacina (vitamina B3) je 11-13 mg ekvivalent za odraslo žensko in 15-16 mg ekvivalent za odraslega moškega (NIJZ, 2020).

Preglednica 2: Priporočeni dnevni vnosi (PDV)

Niacin (Vitamin B3)

mg ekvivalent (1)

m

ž

Otroci 1-3 leta

8

Otroci 4-6 let

9

Otroci 7-9 let

11

10

Otroci 10-12 let

13

11

Otroci 13-14 let

15

13

Mladostniki 15-18 let

17

13

Odrasli 19-65 let

15-16

11-13

Nosečnice

14 (3,4) / 16 (4,5)

Doječe matere

16 (7)

Starejši od 65 let

14

11

Opombe:

(1) 1 mg niacinskega ekvivalenta = 60 mg triptofana

(3) 2. trimesečje nosečnosti

(4) za ženske, stare med 10-25 let, (PAL-1,4) in dodatnimi 1046 kJ (250 kcal)/dan (2. trimesečje) oz. 2092 kJ (500) kcal/dan (3. trimesečje)

(5) 3. trimesečje nosečnosti

(7) za ženske, stare med 19-25 let, (PAL 1,4) in dodatnimi 2092 kJ (500 kcal) /dan izključno za dojenje v prvih 4 do 6 mesecih

Za vitamine B6, B12, tiamin, riboflavin, niacin, folno kislino veljajo priporočila, medtem ko za pantotensko kislino in biotin veljajo navedene ocenjene vrednosti za priporočen vnos.

Vir: NIJZ. 2020.

Pomanjkanje

Za pomanjkanje niacina je značilna pelagra, ki se kaže z:

 • diarejo,
 • kožnimi znamenji,
 • z bolečinami v trebuhu,
 • depresijo,
 • apatijo,
 • utrujenostjo in
 • izgubo spomina.

V angleškem jeziku se pogosto navaja kot bolezen, ki se kaže v obliki znakov 4D: dermatitis, demenca, diareja in smrt (ang. death).

Pomanjkanje niacina lahko povzroči tudi negativne osebnostne spremembe.

Zgodnje opozorilo, ali vam niacina primanjkuje, je lahko velika občutljivost kože na sončno svetlobo (Mindell, 2001).

Prekomerno uživanje in stranski učinki

Toksičnost pri prevelikem vnosu se kaže kot:

 • glavobol,
 • slabost,
 • izpuščaji na koži,
 • potenje in
 • poškodbe jeter.

Pri ljudeh s pogostimi alergijskimi reakcijami je potrebno paziti na vnos niacina. Niacin pri alergikih lahko poveča koncentracije histamina v krvi prav tako kot v primeru stika s klasičnim alergenom.

Veliki odmerki niacina, ki se dobi na recept, lahko povzročijo:

 • hudo zardevanje kože v kombinaciji z omotico,
 • hiter srčni utrip,
 • srbenje,
 • slabost in bruhanje,
 • bolečine v trebuhu,
 • diareja,
 • protin (urični artritis),
 • poškodbe jeter,
 • diabetes.

Če vnesete 2000-6000 mg niacina na dan, so neželeni učinki lahko resnejši. Če menite, da ste vnesli preveliko niacina, takoj poiščite zdravniško pomoč.

V primeru bolezni jeter, peptičnega uklusa (peptična razjeda) ali hipotenzije (zelo nizek krvni tlak) ne vnašajte velike količine niacina. Prehransko dopolnilo niacin je povezano z okvaro jeter, lahko povzroči hipotenzijo ter lahko aktivira peptično razjedo.

Velike količine niacina lahko povzročijo:

 • motnje v nadzoru sečne kisline, posledično napade protina,
 • motnje odstranjevanja sladkorja iz telesa,
 • poslabšan nadzor nad količino glukoze pri ljudeh, nagnjenih k sladkorni bolezni in posledično vodi do izbruha bolezni,
 • nepravilno delovanje jeter.

Absorpcija

Niacin in niacinamid se hitro abstorbirata iz želodca in tankega črevesa. Absorbcijo olajša difuzija, ki je odvisna od natrija, pri večjih vnosih pa pasivna difuzija. Za razliko od drugih vitaminov se absorbirani odstotek ne zmanjša z naraščanjem odmerka. Tudi pri vnosu 3-4 gramov je absorpcija skoraj enaka.

V krvnem obtoku je glavna oblika niacinamid. V jetrih se pretvori v nikotinamid adenin dinukleotid (NAD). Po potrebi se NAD hidolizira v niacinamid in niacin za transport do tkiv in tam se ponovno pretvori v NAD ter služi kot encimski kofaktor.

Presežek niacina se v jetrih pretvori v N1-metilnikotinamid (NMN) ali kot oksidirani metabolit N1-metil-2-piridon-5 karboksamid ter izloči v urinu. Pomanjkanje teh metabolitov lahko kaže na pomanjkanje niacina (Wikipedia, 2020).

Interakcija z drugimi snovmi

Uporaba nekaterih zdravil ali snovi lahko vpliva na raven vitamina B3.

Alkohol – Uporaba niacina v kombinaciji z alkoholom lahko poveča možnosti za poškodbe jeter in poslabša neželene stranske učinke niacina, kot sta zardevanje in srbečica.

Alopurinol – Če imate protin in uporabljate niacin, boste verjetno morali jemati večji odmerek zdravila za zdravljenje protina.

Antikoagulantna in trombocitna zdravila, zelišča in dodatki – Te vrste zdravil, zelišča in dodatki, ki zmanjšujejo strjevanje krvi. Hkratno jemanje niacina lahko poveča tveganje za krvavitev.

Zdravila za krvni tlak, zelišča in dodatki – Niacin lahko potencira učinek, če ga jemljete skupaj z zdravili za krvni tlak, zelišči in dodatki. Slednje lahko poveča tveganje za nizek krvni tlak (hipotenzija).

Krom – Jemanje niacina v kombinaciji s kromom lahko zniža krvni sladkor. Če imate sladkorno bolezen in uporabljate dodatek niacina in kroma, je potrebno natančno spremljanje ravni sladkorja v krvi.

Zdravila za sladkorno bolezen (diabetes) – V primeru sladkorne bolezni lahko niacin moti nadzor glukoze v krvi. Morda bo potrebno prilagoditi odmerek zdravil za sladkorno bolezen.

Hepatotoksična zdravila, zelišča in dodatki – Ta zdravila, zelišča in dodatki, tako kot niacin, lahko povzročajo poškodbe jeter.

Statini – Raziskave kažejo, da uporaba niacina v kombinaciji z zdravili za holesterol prinaša le malo dodatnih koristi v primerjavi z jemanjem samo statinov. Kombinacija obojega lahko poveča tveganje za neželene učinke.

Cink – Uporaba cinka z niacinom lahko poslabša neželene učinke niacina, kot sta zardevanje in srbečica (Mayo Clinic, 2020).

Antibiotiki – Uporaba antibiotikov hkrati z niacinom lahko povzroči hude navale vročine. Morda je v tem primeru bolje uporabljati inozitol heksanikotinat (Mindell, 2020).

Zaključek

Z zdravo, raznoliko in uravnoteženo prehrano lahko vnesemo dovolj vitamina B3 za naše potrebe.

Niacin na recept pa lahko koristi ljudem z visokim holesterolom, ki ne morejo uporabljati statinov in nivoja holesterola niso mogli nadzorovati s telesno vadbo in načinom prehranjevanja. V primeru nosečnosti se niacin na recept za namen uravnavanja visokega holesterola odsvetuje (Mayo Clinic, 2020).

Prehranske potrebe je priporočljivo zadovoljiti z živili. Hrana vsebuje naravne oblike esencialnih vitaminov in mineralov kot tudi prehranske vlaknine in druge naravno prisotne snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje. V nekaterih primerih pa so obogatena živila in prehranska dopolnila lahko koristna pri zagotavljanju enega ali več hranil, ki jih sicer uživamo v manjši količini kot priporočeno. Vsebina je zgolj informativne narave. Za nasvet in odgovore, vezane na vaše zanimanje in uporabo prehranskih dopolnil ter o tem, kaj je najboljše za vaše splošno zdravje, se obrnete na vašega zdravnika.

Pripravila Lucija Avguštin, mag., osebna trenerka in prehranska svetovalka

Viri

Mayo Clinic. 2020. Niacin. Dostopano 10.12.2020 na https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-niacin/art-20364984

Mindell, E. 2001. Vitaminska biblija za novo tisočletje. Ljubljana, Mladinska knjiga.

Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si. Niacin. Dostopano 12.12.2020 na https://www.prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/niacin-b3

NIH. 2020. Fact Sheet for Health Professionals – Niacin. Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. Dostopano 10.12.2020 na https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-HealthProfessional/

NIJZ. 2020. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hrani. Dostopano 18.11.2020 na https://www.nijz.si/sl/referencne-vrednosti-za-energijski-vnos-ter-vnos-hranil