Vejpate? Ne izdihujte pare skozi nos!

Kadilci elektronskih cigaret so izpostavljeni večjemu tveganju za raka v nosu in sinusih kot kadilci klasičnih tobačnih cigaret. Razlog je v načinu izdihovanja.

vejpanje

Kadilci elektronskih cigaret paro pogosteje izdihujejo skozi nos, medtem ko se dim klasičnih tobačnih cigaret večinoma izdihuje skozi usta. Na ta način kadilci elektronskih cigaret svoje nosove in sinuse bolj izpostavljajo potencialno kancerogenim snovem.

Trditev o izdihavanju pare skozi nos ni iz trte izvita. Raziskovalci so odšli na ulice New Yorka in opazovali ljudi. Ugotovili so, da 63 odstotkov kadilcev elektronskih cigaret izdihuje paro skozi nos, medtem ko je med kadilci tobačnih cigaret le 22 odstotkov takšnih, ki cigaretni dim namesto skozi usta izdihujejo skozi nos.

A to še ni vse. V povezani raziskavi so ugotovili še, da je raven vnetnih snovi, ki jih oddajajo obrambne celice v nosu, pri kadilcih elektronskih cigaret do desetkrat večja kot pri kadilcih tobačnih izdelkov.

Škodljivost elektronskih cigaret

Dokončnega odgovora, ali so elektronske cigarete bolj ali manj škodljive od tobaka, sicer še ni. Po nekaterih raziskavah naj bi bili kadilci elektronskih cigaret izpostavljeni manj škodljivim kemikalijam kot kadilci tobačnih izdelkov, po drugi strani pa naj bi bile e-cigarete škodljivejše zaradi višje ravni nikotina in ogljikovega monoksida, ki se sprošča pri t.i. vejpanju.

Tudi glede zdravju škodljivih procesov, ki nastajajo v nosu in sinusih kadilcev elektronskih cigaret, bodo morali strokovnjaki izvesti še dodatne raziskave, da bodo lahko z gotovostjo potrdili, kaj dejansko je tisto, kar povzroča spremembe v nosu pri kadilcih elektronskih cigaret.

*Vejpanje – kajenje elektronskih cigaret

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂