Veganstvo – za in proti

Nekateri so prepričani, da je veganski način prehranjevanja ekstremen in nepraktičen. Na drugi strani vedno večje število veganov dokazuje, da je možno živeti kakovostno tudi z odpovedjo izdelkom, ki vsebujejo sestavine živalskega izvora. Mnogi poročajo tudi o izboljšanju zdravstvenega stanja po tem, ko so prešli na veganski način prehranjevanja, med drugim tudi zdravniki in številne znane osebe. Kakšne so prednosti in kakšne so težave veganskega načina prehranjevanja? Več o tem v nadaljevanju.

Picture

Prednosti veganske prehrane

Lahko pomaga znižati holesterol – Študija, objavljena v publikaciji Diabetes Voice leta 2007 kaže, da se je pri osebah z diabetesom tipa 2, ki so prešli na veganski način prehranjevanja, zmanjšala količina LDL holesterola za 21 odstotkov. Kar je občutno več od 9 odstotkov, za kolikor se je zmanjšala količina holesterola ljudem, ki so sledili nasvetom za prehrano, ki jih je izdalo Ameriško združenje za diabetes.Lahko pomaga znižati krvni tlak – Prehranjevanje na veganski način lahko zmanjša tveganje za smrt zaradi ishemične bolezni srca. Poročilo, objavljeno leta 2009 v publikaciji Ameriškega dietetičnega združenja, prav tako navaja, da imajo osebe, ki se prehranjujejo s hrano rastlinskega izvora, nižje količine holesterola LDL, nižjo pojavnost visokega krvnega tlaka (hipertenzije) in nižjo pojavnost diabetesa tipa 2 v primerjavi z ljudmi, ki jedo tudi hrano živalskega izvora.

Povečan vnos antioksidantov – Veganska prehrana po navadi pomeni povečan vnos polnovrednih živil, kot so zelenjava, sadje, stročnice in polnozrnati pekovski izdelki, kar pomeni več zaužitih antioksidantov, vlaknin, vitaminov in mineralov.
Večji občutek samokontrole – Za vegansko prehranjevanje človek potrebuje veliko samokontrole in predanosti, kar se lahko prenese tudi na druga področja njegovega življenja, kjer so zaželene ali potrebne te lastnosti. Poleg tega veganske jedi običajno zahtevajo njihovo počasnejše uživanje, kar pomaga, da se med jedjo bolj osredotočimo na to, kaj dejansko zaužijemo. Veganski način prehranjevanja lahko zato tudi pomaga osebam, ki imajo težave z impulzivnim uživanjem hrane.
Picture

Težave veganske prehrane

Radikalna sprememba – Odločitev za vegansko prehrano je velikanska sprememba v posameznikovem življenju. Dodatno težavo lahko predstavlja intoleranca na določene sestavine rastlinskega izvora, kot je na primer soja, ali na gluten v žitaricah.Obstoječe zdravstvene težave – Ljudem, ki se spopadajo z zdravstvenimi težavami in zaradi njih jemljejo zdravila, še posebej s takšnimi, na katere vpliva način prehranjevanja (npr. diabetes, visok krvni tlak) strokovnjaki svetujejo, da se pred prehodom na vegansko prehrano posvetujejo s svojim zdravnikom. Sčasoma bo morda potrebna prilagoditev količine zdravil – najpogosteje v smeri njihovega zmanjšanja, saj veganska prehrana lahko pomaga izboljšati nekatera obstoječa zdravstvena stanja.

Izguba nekaterih vitaminov in mineralov – Največje tveganje veganske prehrane je povezano s pomanjkanjem vitamina B12, ki je pomemben za delovanje živčnega sistema, presnovo, imunski sistem, normalno psihološko delovanje, delitev celic ter prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Vsejedci zadostne količine tega vitamina zaužijejo z mesom, za vegane pa je pomembno, da ga nadomeščajo s prehranskim dopolnilom. Pomembno je tudi dodajanje kalcija, če ga ne zaužijemo dovolj z rastlinsko hrano.

Picture

Težave pri prehranjevanju v družbi – Čeprav se osveščenost glede veganskega načina prehranjevanja povečuje, v družbi o njem še vedno obstajajo predsodki in številna nerazumevanja. Veganska hrana tudi ni na voljo v vseh restavracijah in drugih prehranjevalnih obratih, zato je pred kosilom ali večerjo zunaj včasih potrebnega več načrtovanja. Še posebej na potovanjih. Prav tako vse kavarne ne nudijo nadomestka mleku (riževo mleko, sojino mleko), tudi veganske sladolede najdemo večinoma samo v butičnih slaščičarnah.Nerealistična pričakovanja – Veganski način prehranjevanja lahko izboljša počutje in obstoječe zdravstveno stanje, a pričakovanja morajo ostati realistična. Čarobne paličice ali čudežnega napoja, ki bi rešil vse težave, ni. Kdor se v veganstvo poda dobro založen z informacijami in morda še podporo osebe, ki je že dolgoletni vegan, ima veliko večje možnosti, da bo v tem načinu prehranjevanja vztrajal in z njim tudi pridobil. Nikakor pa se ni dobro za veganstvo (ali katerikoli drug način prehranjevanja) odločiti zgolj zaradi trenutne mode ali močnega marketinga.

Če se odločite za veganstvo

Strokovnjaki priporočajo postopen prehod. Začnete lahko z vegetarijansko prehrano (odpoved mesu, a še vedno uživanje drugih živalskih proizvodov), ki ji nato sledi postopno zmanjševanje količin živil živalskega izvora in njihovo nadomeščanje z rastlinskimi ekvivalenti.

Picture
Veganska prehrana lahko izboljša zdravje, a se je o takšnem prehranjevanju treba najprej dobro informirati.

Pomembna je tudi dobra informiranost. Svetovni splet bo po odločitvi za vegansko prehrano postal vaš najboljši prijatelj, tako za informacije o hranilnih snoveh in za načrtovanje uravnotežene veganske prehrane, s katero boste dobili potrebna hranila, vitamine in minerale, kot tudi za kuharske recepte. Pozorni bodite le, da informacije črpate iz zanesljivih, verodostojnih virov, kajti na spletu je tudi veliko neresničnih, nepreverjenih in potencialno tudi škodljivih informacij.

Če imate kakršnokoli obstoječo zdravstveno težavo, se pred prehodom na hrano izključno rastlinskega izvora posvetujte z vašim zdravnikom.

Piše: A.M., delno po aarp.org
Komentirajte!
Se že prehranjujete vegansko? Kakšne so vaše izkušnje?