Vam primanjkuje spanja? Potem morate videti to

Svetovna zdravstvena organizacija je pomanjkanje spanja že razglasila za novo epidemijo 21. stoletja in Slovenci smo med tistimi, ki spimo najmanj. Popijemo kakšno kavo več in nekako preživimo, češ da bomo zamujeni spanec že enkrat nadoknadili. Napaka! Spanje namreč vpliva na vsako celico našega telesa bistveno bolj, kot si mislimo.

spanje

Emil Marinšek, ki samega sebe imenuje kar ambasador spanja, je v svojem govoru na konferenci TEDxLjubljana pojasnil, zakaj je spanje eden od stebrov zdravja; zakaj moramo kljub razpetosti med službene, družinske in družabne obveznosti nujno spati dovolj in kakovostno.

emil marinšek
Emil Marinšek

Na začetku svojega govora izpostavi, koliko časa na dan spijo živali. Mačke, ki so znane ‘zaspanke’, prespijo kar dve tretjini dneva. Od njih bi se moral človek veliko naučiti, saj znajo poslušati svoje telo in si privoščijo toliko spanja, kot ga njihovo telo potrebuje. Kaj pa človek? Ali znamo poslušati svoje telo in mu nameniti toliko spanja, kot ga potrebuje?

Človeško telo v povprečju potrebuje 8 ur spanja na dan. Ali mu ga privoščimo? Veliko ljudi pravi, da jim ob natrpanem vsakodnevnem urniku za spanje enostavno zmanjka časa. Emil Marinšek pravi, da gre za odločitev. Vsakdo se sam odloči, ali bo zvečer gledal še televizijo, delal na računalniku in nenazadnje, kdaj bo šel spat. Koliko časa bomo spali, je torej naša odločitev.

Budilka – nasilna prekinitev spanja

Kot pojasnjuje Marinšek, jutranja budilka predstavlja nasilno prekinitev spanja. In to najpogosteje v eni od najpomembnejših faz spanja, v fazi REM. Ko se zjutraj zbudimo zaspani, se skušamo v delovni dan izstreliti s kavo. Toda to ni dobro, je prepričan govorec. Na dolgi rok nadomeščanje spanja s kavo človeka izčrpa.

Slaba umetna svetloba

Na spanje ima vpliv tudi umetna svetloba. Naši predniki so milijone let preživeli noči v trdi temi. Naše življenjske funkcije so še danes zapisane v naših genih. Tudi t.i. notranja ali biološka ura, po kateri smo “sprogramirani”, da bi ob sončnem zahodu šli spat. Nato je prišla sveča, kasneje žarnica, zatem televizija in nedavno LCD zasloni računalnikov in mobilnih naprav. Vse to je povzročilo, da se ne odpravimo več spat takrat, ko nam to sporoča naše telo.

Marinšek ob tem opozori tudi na škodljivost modre svetlobe LCD zaslonov, o čemer smo v Zdravo.si že pisali.

Človek je razvil nov, nezdrav odnos do spanja

spanjeOdkar živimo v industrijski dobi, je spanje vredno vse manj. Pozabili smo na pregovor naših prednikov, da je spanec boljši kot žganec. Posmehujemo se tistim, ki hodijo zgodaj spat, in zaničujemo tiste, ki zjutraj radi “potegnejo”. Označimo jih za zaspance, lenuhe in zraven dodamo še tisto znano “spanje je za šibke” ali “spal boš, ko boš mrtev.”

Iz takšnega odnosa do spanja izhajajo številne bolezni in težave, je prepričan Marinšek.

Slovenci spimo premalo

Po količini spanja smo Slovenci na repu svetovne lestvice,” opozarja govorec. Iz tega lahko izhajajo številne težave. Ljudje, ki premalo spijo, težje kontrolirajo telesno težo. Kronično pomanjkanje spanja je lahko tudi eden od vzrokov za številne kronične bolezni in težave, kot so rak, diabetes, depresija, srčno-žilne bolezni, izgorelost, Alzheimerjeva bolezen.

Kot zanimivost navede ameriško raziskavo, v kateri so ugotovili, da spomladi ob premiku ure, ko spimo uro manj, v bolnišnicah zabeležijo več kapi. Nasprotno se zgodi jeseni, ko zaradi premika ure spimo uro več. Takrat je število kapi nižje od povprečja.

Pomanjkanje spanja se akumulira

S pomanjkanjem spanja je tako kot z drugimi razvadami, opozori Marinšek. Ena neprespana noč ni nič groznega, če pa se to ponavlja, se začnejo nabirati posledice. Med drugim tudi v spolnosti. En teden slabega spanja moške glede na spolne zmogljivosti postara za 5 let. “Neprespanim ženskam pa tudi dokazano manj paše,” pove govorec. Ali kot se pošali: “Žena noče, mož pa ne more.

Vse to in še mnoge druge zanimive informacije, med drugim tudi, kako je Emil Marinšek premagal svoje zdravstvene težave, so na voljo v spodnjem posnetku njegovega govora s konference TEDxLjubljana.

Vas zanima še več o spanju? Emila Marinška in njegov odnos do spanja lahko spoznate na konferenci 8 ur za zdravje, ki bo potekala naslednji dan po svetovnem dnevu spanja.

Na konferenci bodo pozornost posvetili temelju zdravja – spanju. Teorijo bodo z inovativnimi pristopi prepletli s prvovrstnimi primeri iz prakse in rezultati raziskav ter poskrbeli, da se dane informacije strokovnjakov prelijejo v vaša dejanja.

Kot pravijo, dogodek je namenjen vsem ljubiteljem dobrega počutja in zdravega življenjskega sloga ter tistim, ki bi to radi dosegli. Vabijo tudi posameznike, ki imajo težave s spanjem, so preobremenjeni ali ogroženi zaradi izgorelosti.

Več informacij o konferenci 8 ur za zdravje >>

Vsebino omogoča Maremico d.o.o.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂