Vadba v zimskem času

Oblačenje v plasteh, varovanje vaših rok in nog in spremljanje vremenske napovedi vam omogoča, da se izognete boleznim in da vaše telo ostane ogreto tudi pri vadbi zunaj v mrzlem vremenu.Ne diši vam preveč čas, preživet v raznih fitness centrih, a vas je hkrati groza telovadbe v mrzlem vremenu. Na žalost lahko hladno vreme odvrne tudi najbolj motivirane vaditelje. In če niste tako motivirani, je vse preveč preprosto, da pospravite svojo vadbeno opremo na varno do lepšega vremena.Ni prav, da hladno vreme pomeni konec vaše vadbe na prostem. S temi nasveti za vadbo v mrzlem vremenu lahko ostanete v formi, motivirani in ogreti tudi, ko postane hladno.

Ostanite varni v hladnem vremenu    

Skoraj vsakdo lahko varno telovadi zunaj v mrzlem vremenu. Toda, če imate nekatere bolezni, na primer astmo, težave s srcem ali Raynaudovo bolezen, se posvetujte z osebnim zdravnikom, preden se lotite telovadbe v hladnem vremenu. Zdravnik lahko predvidi posebne varnostne ukrepe, ki jih potrebujete glede na vaše stanje ali zdravila, ki jih morate pri tem uživati. Naslednji nasveti vam lahko pomagajo, da varno – in toplo – telovadite tudi v mrzlih dneh.

Oblačenje v plasteh
Ena od največjih napak, ki jih lahko naredite med vadbo v hladnem vremenu, je , da se oblečete preveč toplo. Vadba generira veliko količino toplote – dovolj,
da se boste počutili, kot da je veliko topleje, kot je v resnici. Ko se vaš znoj začne sušiti, občutite hlad. Rešitev?Oblačenje v plasteh, ki jih lahko odstranite takoj, ko se začnete potiti, in nato znova oblečete, ko je potrebno. Najprej oblecite tanko plast sintetičnega
materiala, kot je polipropilen, ki odvaja znoj od telesa. Izogibajte se bombažu, ki ostane moker na vaši koži. Nato dodajte plast termo-flisa ali volne za izolacijo. Nato oblecite vodotesno oblačilo, ki omogoča dihanje zunanje plasti. Težek jopič ali telovnik lahko povzroči, da se vaše telo pregreva, če preveč vadite. Če ste vitki, boste morda potrebovali več izolacije kot nekdo, ki je težji. Če je zelo mrzlo, nekateri nosijo masko za obraz ali šal, da segrejejo zrak, preden vstopi v pljuča.Morda boste morali malo eksperimentirati, preden boste našli kombinacijo oblačil, ki deluje dobro na vas. Imejte v mislih tudi, da ste z “ustavi in pojdi” dejavnostmi, kot so mešanje hoje s tekom, bolj dovzetni za prehlad, če se preznojite
in nato ohladite.
Zaščitite svoje roke, noge in ušesa
Ko je mrzlo, se pretok krvi osredotoči na jedro vašega telesa, tako da so roke in noge dovzetne za ozebline. Poskusite nositi tanek par rokavic pod parom toplejših rokavic. Rokavice nadenite, preden vaše roke postanejo mrzle, in jih odstranite, če se vaše roke začnejo potiti.
Razmislite o nakupu športnih čevljev pol ali eno številko večjih kot običajno, da se omogoči nošenje debelih termalnih nogavic ali dodatnega para rednih nogavic. In ne pozabite na kapo ali naglavni trak za zaščito ušes, ki so tudi občutljiva za ozebline.
Bodite pozorni na vremenske razmere in veter
Vadba v hladnem in deževnem vremenu pomeni, da ste bolj dovzetni za prehlad. Če vas ujame dež, morda ne boste mogli obdržati svoje telesne temperature dovolj visoko in vam oblačenje v plasteh ne bo pomagalo, če so vaša oblačila mokra. Če je zelo mrzlo, boste morda morali premisliti o vadbi v zaprtih prostorih ali pa jo preskočite za dan ali dva.
Vetrni ekstremni pogoji so nevarni pri vadbi, tudi če ste toplo oblečeni. Veter lahko prodre skozi vaša oblačila in odstrani izolacijsko plast toplega zraka, ki obdaja telo, in tako izpostavi vašo kožo, ki je tako izpostavljena ozeblinam.
Če temperatura pade tudi pod -17,8°C ali piha mrzel veter, je bolje, da si vzamete odmor ali pa namesto tega izberete notranjo dejavnost. Lahko pa sprejmete dodatne ukrepe, če se odločite za uveljavljanje vadbe na prostem.

Izberite ustrezno opremo

Če je v času vaše vadbe zunaj temno, morate nositi odsevna oblačila. Če želite biti stabilni na svojih nogah, izberite obutev z dovolj dobrim oprijemom za preprečevanje padcev, še posebej če je zunaj ledeno ali zasneženo. Priporočljivo je nositi čelado, če smučate, deskate na snegu ali uporabljate motorne sani. Razmislite o uporabi grelnih blazinic za noge ali roke.

Ne pozabite na zaščito pred soncem

Zelo enostavno je, da vas sonce opeče
tudi pozimi
– še toliko bolj, če vadite na snegu ali na veliki nadmorski višini. Nosite zaščito pred soncem, ki blokira tako UVA in UVB žarke in ima SPF najmanj 30. Uporabite
balzam za ustnice
, ki vsebuje zaščito pred soncem. Vaše oči zaščitite s temnimi očali pred
snegom in ledom.

Pijte veliko tekočine

Podobno kot v toplem vremenu je potrebno ostati dobro hidriran tudi v hladnem vremenu. Pijte vodo ali športne pijače pred vadbo, med njo in po njej, tudi če v resnici nisi žejen. V mrazu lahko postanete prav tako dehidrirani kot v vročini
s potenjem, dihanjem in povečano proizvodnjo urina, vendar je ta proces težje opaziti
v mrzlem vremenu.

Prepoznati morate znake ozebline in podhladitev

Ozeblina je najpogostejša na izpostavljeni koži, kot so vaša lica, nos in ušesa, lahko pa se pojavi tudi  na rokah in nogah. Zgodnji opozorilni znaki vključujejo otrplost, izgubo občutka ali pekoč občutek. Če sumite na ozeblino, se takoj umaknite z mraza in počasi segrevajte prizadeto območje – vendar ne drgnite, saj lahko poškodujete kožo. Če se odrevenelost nadaljuje, morate poiskati urgentno medicinsko pomoč.Vadba v hladnem, deževnem vremenu poveča tveganje za podhladitev. Hipotermični znaki in simptomi so: močno drgetanje, nerazločno govorjenje, izguba koordinacije in utrujenost. Poiščite takoj nujno pomoč zaradi morebitne podhladitve.

Za varnost v hladnem vremenu

Ti nasveti vam lahko pomagajo uveljavljati varen način vadbe v hladnem vremenu. Vendar med vadbo v takih razmerah spremljajte, kako se vaše telo počuti, da bi preprečili poškodbe in ozebline. Skrajšajte ali preskočite vadbo zunaj v ekstremnih vremenskih razmerah in ocenite, kdaj je bolje ostati doma na toplem. Prav tako se prepričajte, da kdo od znancev pozna vašo ​​vadbeno pot in predviden čas povratka v primeru, če gre kaj narobe.

Vir: Spletna stran Mayo Clinic
Ali kdaj vadite zunaj v hladu? Kako ukrepate? Delite vaše mnenje.