Težave s spanjem – s tem jih preprečite ali zmanjšate

Strokovnjaki so si že vrsto let enotni, da uporaba računalnika, tablice in mobilnega telefona v večernih urah škodljivo vpliva na človeka oziroma lahko povzroča težave s spanjem. Modrikasta svetloba, ki jo sevajo zasloni, zavira tvorjenje melatonina, kar povzroča nespečnost, utrujenost in občutek nezadostne naspanosti. Vse to lahko vodi do motenj spanja in povečanega tveganja za nekatere kronične bolezni.

Zvečer brez hladne svetlobe

V večernih urah se je zato potrebno izogibati hladne, modrikasto obarvane svetlobe. Tudi tiste iz zelo modnih LED-sijalk, ki oddajajo hladno belo svetlobo (4.000 K ali več), ki jih oblikovalci notranje opreme zadnja leta radi tlačijo čisto povsod.

Če se hladni beli svetlobi lahko izognemo z izbiro sijalk s toplejšo belo svetlobo (3.000 K ali celo 2.700 K), je modrikasta svetloba zaslonov malce večji zalogaj, saj tukaj ne moremo enostavno zamenjati sijalke.

Računalniška aplikacija F.Lux za manjše težave s spanjem

Na tem mestu ne bomo pisali pridig o tem, da uporaba elektronskih naprav pred spanjem že tako ni najboljša. Namesto tega pišemo o odlični brezplačni aplikaciji, ki jo namestite na vaš računalnik za samodejno uravnavanje barvne temperature zaslona.

Težave s spanjem - program F.LuxAplikacija F.Lux (prenesete jo lahko tukaj) vas ob prvem zagonu vpraša za vašo lokacijo (časovni pas) ter kdaj je najbolj zgodnja ura, ko zjutraj vstajate, nato pa samodejno prilagodi vse parametre, s katerimi prilagaja barvno temperaturo zaslona. Čez dan je tako slika na vašem zaslonu običajne hladno bele barve, proti večeru pa začne postajati toplejša. Tako zaslon oddaja bistveno manj modre svetlobe, ki škodljivo vpliva na vaše spanje.

Če potrebujete nevtralen prikaz barv, na primer za obdelavo fotografij, grafično oblikovanje in podobno, lahko nastavite tudi, da se ob zagonu izbranega programa (npr. Photoshopa) prilagajanje barv na zaslonu samodejno izklopi.

Spustite rolete, zaprite polkna, zagrnite zavese

LED ulične svetilke lahko povzročajo težave s spanjem
LED ulične svetilke s hladno svetlobo lahko povzročajo težave s spanjem pri ljudeh, negativen vpliv pa imajo tudi na živali.

Tudi LED sijalke javne razsvetljave, s katerimi občine zamenjujejo potratne klasične žarnice (običajno natrijeve), sevajo del modrikastega spektra. Strokovnjaki so že začeli opozarjati na to, da bi morala država spremeniti predpise na tem področju in prepovedati uporabo hladne bele svetlobe za javno razsvetljavo. Hladna bela svetloba namreč škodi tako ljudem kot prosto živečim živalim.

Če živite v urbanih območjih z javno razsvetljavo, je zato koristno, da zvečer popolnoma zatemnite vaš spalni prostor in preprečite vdor škodljive hladno bele svetlobe, ki moti človekov spalni mehanizem.

Zbudite se naspani

Kot pravi že skoraj ponarodeli slogan ene od blagovnih znamk: Zbudite se naspani! Že z majhnimi koraki, kot so uporaba programa F.Lux na računalniku, izogibanje hladnim LED sijalkam ter popolna zatemnitev prostora, lahko naredite veliko za boljše spanje.

A.M.

Priporočamo vam knjigo:

Knjižni kotiček Zdravo.si – Spoznajte skrivnosti dobrega spanca >>

V knjigi dr. Chris Idzikowski na podlagi svojih 30-letnih izkušenj da zanesljive nasvete, kako premagati najpogostejše težave s spanjem in odpraviti nespečnost.

Več o knjigi Skrivnost dobrega spanca >>

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂