Sredstva za odganjanje komarjev: kaj deluje in kaj ne

Komarji. Njihovi piki niso samo nadležni. V nekaterih delih sveta, kjer komarji prenašajo malarijo in druge bolezni – npr. virus zika, virus zahodnega Nila, virus denga – so lahko tudi nevarni. Kako se zaščititi pred njimi in katera sredstva za odganjanje komarjev delujejo? Preberite.

Odganjanje komarjev

Najboljša zaščita je mehanska zaščita

Najboljšo zaščito pred piki komarjev nudijo dolga oblačila (na prostem) ter mreže na oknih in vratih, ki preprečujejo, da bi nadležni mrčes vstopil v prostor. Kar pa ni vedno praktično ali izvedljivo. Zato bomo v nadaljevanju pogledali, kako se ubraniti pred piki z repelenti.

Ne bojte se DEET-a

Najboljšo zaščito nudijo sredstva za odganjanje komarjev, ki vsebujejo kemično spojino DEET (dietiltoluamid). Nobena druga snov ni tako preizkušena za odganjanje komarjev in ne zagotavlja tolikšnega učinka.

Strah pred DEET-om je po mnenju strokovnjakov odveč, saj je v uporabi že več kot 6 desetletij, v vsem tem času pa se je izkazalo, da so pomisleki glede varnosti neutemeljeni.

Sredstva, ki vsebujejo DEET, je po navedbah ameriškega Centra za nadzor bolezni (CDC), varno uporabljati že pri otrocih od 2. meseca starosti dalje.

Za učinkovito zaščito je priporočljivo izbrati repelente, katerih formula vsebuje vsaj 20 % DEET-a. Dodatna prednost: poleg komarjev DEET odganja tudi klope.

Učinkovit za odganjanje komarjev je tudi ikardin

Drugi sintetični repelent, ki prav tako učinkovito odganja komarje, je ikardin. Ena od raziskav navaja, da je izdelek z 20 % ikardinom odganjal komarje kar 8 ur in se je izkazal za celo učinkovitejšega od sredstev z DEET-om.

Medtem ko je DEET v uporabi že več desetletij, je ikardin na trgu premalo časa, da bi lahko preučili morebitna dolgoročna tveganja za zdravje. V ZDA so njegovo uporabo odobrili leta 2005, medtem ko je DEET poznan že od konca druge svetovne vojne.

Ena večjih prednosti ikardina je ta, da za razliko od DEET-a ne poškoduje oblačil in nekaterih plastičnih materialov.

Če se želite z istim repelentom zaščititi tudi pred klopi, je sicer priporočena uporaba sredstev, ki vsebujejo DEET.

Sveče in zapestnice ne delujejo

sveča proti komarjemSveče z vonjem po citrusih ter zapestnice, ki oddajajo vonj ali ultrazvočno valovanje, v glavnem ne delujejo. »Pozabite na sveče s citronelo,« pravi Stacy Rodriguez, ki na Univerzi v Novi Mehiki raziskuje učinkovitost sredstev za odganjanje komarjev. Po njenih ugotovitvah takšne dišeče sveče niso nič učinkovitejše od navadnih sveč. Prav tako se v njenih preizkusih niso izkazale dišeče zapestnice ter zapestnice in druge naprave, ki oddajajo ultrazvočne valove.

Naravna možnost, ki pa ni nujno varnejša

Edina naravna snov, ki učinkovito odganja komarje, je sintetizirani izvleček limoninega evkaliptusa (pozor: ne njegovo esencialno olje). A čeprav gre za snov rastlinskega izvora, ta ni nujno varnejša od kemično izdelanih učinkovin repelentov. Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) odsvetuje njeno uporabo pri otrocih, mlajših od 3 let, saj lahko povzroči začasne poškodbe oči. Poleg tega izvleček limoninega evkaliptusa ne odganja klopov.

Vir: Health.com