Spregledana znaka ADHD pri otrocih

ADHD oziroma motnje pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo ima od 8 do 10 odstotkov šoloobveznih otrok. Medtem ko večina pozna običajne znake, kot so težave z osredotočanjem, razdražljivost, prekomerno govorjenje, skakanje v besedo, nezmožnost sedenja pri miru, igranje s predmeti in prekomerno fizično gibanje, obstajata še dva, pogosto spregledana znaka. V nadaljevanju spoznajte, katera.

adhd

Motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo se v nekaterih primerih ne kaže z zgoraj navedenimi tipičnimi znaki. Za dva znaka, ki sta lahko prav tako posledica ADHD, bi lahko celo sklepali, da v nobenem primeru ne moreta biti posledica te motnje. Pa ni tako.

Prekomerno osredotočanje

»Kako lahko ima ADHD, ko pa se tako osredotoča na svojo nalogo? Ali ni za motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo značilno, da otrok ne more biti dalj časa osredotočen na eno stvar?« Čeprav se zdi nelogično, je prav prekomerno osredotočanje eden od možnih (spregledanih) znakov ADHD.

Za prekomerno osredotočanje je značilno, da otrok postane razdražen ali celo nasilen, če mu odvzamemo to, kar ga trenutno zanima. Poleg tega otroci, ki imajo težavo s prekomernim osredotočanjem, tudi težko preusmerijo pozornost s tega, kar trenutno počnejo, na nekaj drugega.

Občutek nujnosti dokončanja nečesa

Drugi znak ADHD-ja, ki lahko zaradi svoje netipičnosti ostane spregledan, je ta, da otrok čuti neustavljivo potrebo, da dokonča, kar trenutno počne. Šele ko zaključi trenutno nalogo, se lahko pomakne na naslednjo.

V tem primeru se otrokova nemirnost ne kaže navzven, temveč je preusmerjena v produktiven način porabljanja viška energije.

Občutek nujnosti dokončanja nečesa je sicer lahko tudi znak generalizirane anksiozne motnje, zato je za ustrezno diagnozo in zdravljenje nujno pozorno spremljanje otroka s strani staršev in psihiatra za otroke in mladostnike.

Vir: Psychology Today

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂