Skrivnostna pljučna obolenja kadilcev elektronskih cigaret

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po skoraj 200 primerih resnih pljučnih obolenj med pretežno mladimi uporabniki elektronskih cigaret v ZDA izdal opozorilo, v katerem odsvetuje uporabo elektronskih cigaret.

vejpanje

Elektronske cigarete so zadnje mesece v ZDA deležne velike pozornosti, saj se kar vrstijo primeri kadilcev z resnimi pljučnimi obolenji. Zabeležili so tudi en smrtni primer. Za zdaj sicer še ni znano, kaj točno povzroča težave s pljuči in zakaj kajenje elektronskih cigaret oziroma t.i. vejpanje pri nekaterih povzroči tako hude posledice. Kljub temu, da so elektronske cigarete in tekočine zanje na trgu prisotne že več let, do zdaj še niso zabeležili takšnih množičnih težav uporabnikov.

Eksperimentiranje z nevarnimi tekočinami?

Ena od verjetnejših hipotez je, da so oboleli uporabniki elektronskih cigaret uparjali tekočino z zdravju škodljivimi primesmi ali eksperimentirali z mešanjem različnih sestavin.

Na NIJZ opozarjajo, da je ob uporabi elektronskih cigaret uporabnik izpostavljen več zdravju škodljivim (rakotvornim, dražilnim in strupenim) snovem, kot so nikotin, vlažilci oziroma topila, arome, aldehidi, hlapne organske spojine, policiklični aromatični ogljikovodiki, nitrozamini, majhni delci, kovine in silikatni delci. Obseg izpostavljenosti škodljivim snovem je lahko zelo raznolik in odvisen od lastnosti elektronske cigarete oz. uparjalnika, uporabljene tekočine ter načina uporabe. Opozarjajo tudi pred pasivno izpostavljenostjo aerosolu iz elektronskih cigaret, ki naj bi bila prav tako škodljiva.

V Združenju vejperjev Slovenije medtem trdijo, da je kajenje elektronskih cigaret (vejpanje) manj škodljivo od kajenja klasičnih tobačnih cigaret, kar utemeljujejo z rezultati nekaterih raziskav. Pravijo tudi, da za zdaj ni dokazov, da bi bilo pasivno vdihavanje pare lahko nevarno.

Pomembno bo ugotoviti natančen vzrok

Skrivnostna pljučna obolenja in celo smrtni primer v ZDA opozarjajo, da tudi elektronskih cigaret ne gre jemati kot neškodljive alternative tobačnim izdelkom. A po drugi strani je pomembno, da pristojni ugotovijo, kaj dejansko je tisto, kar je pri skoraj 200 uporabnikih povzročilo huda vnetja pljuč, medtem ko na deset tisoče drugih uporabnikov nima težav.

Le s točnimi ugotovitvami bo mogoče takšne primere v bodoče preprečiti. Pavšalno kazanje s prstom na elektronske cigarete trenutno najbolj koristi klasični cigaretni industriji, ki se na vse pretege trudi ohraniti svoj položaj. Med drugim spomnimo na močno lobiranje pri poslancih slovenskega Državnega zbora, da bi izglasovali odložitev uvedbe enotnih embalaž za tobačne izdelke.

Previdnost ni odveč

Do natančnih ugotovitev, katera snov je dejansko povzročila življenjsko ogrožujoča vnetja pljuč vejperjev, naj obstoječi uporabniki upoštevajo previdnostne ukrepe in se izogibajo nepreverjenim, na črno uvoženim ali v domačih laboratorijih ustvarjenim tekočinam za elektronske cigarete. Kdor še ne vejpa, naj s tem raje sploh ne začne. Vdihavanje česarkoli drugega kot čistega zraka je v vsakem primeru škodljivo za zdravje.

Viri: NIJZ, webMD, zv-slo.si

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂