Skrita nevarnost: štedilniki na plin

Uporaba štedilnikov na plin v domovih je zdravju nevarna, se glasi najnovejše opozorilo strokovnjakov. Eden od osmih primerov astme pri otrocih naj bi bil posledica kuhanja na plin v domačih zaprtih prostorih.

Štedilnik na plin

Štedilniki na plin onesnažujejo zrak v zaprtih prostorih na dva načina. Prvi je najočitnejši, saj se dogaja med gorenjem plina. Takrat se namreč vežeta kisik in dušik, zaradi česar nastajajo dušikovi oksidi (NOx), ki povzročajo draženje pljuč.

A dušikovi oksidi niso edina škodljiva snov, ki nastaja med gorenjem. Pri kuhanju s plinom lahko nastajajo tudi ogljikov monoksid (CO), drobni delci in formaldehid. Vsi ti imajo škodljive posledice za zdravje dihal in srčno-žilnega sistema. Formaldehid je celo rakotvoren in kot takšen uvrščen v skupino 1 rakotvnornih snovi.

Škodljive snovi tudi, ko je štedilnik ugasnjen

Vse več raziskav kaže, da iz štedilnika v zrak uhajajo škodljive snovi tudi, ko je plamen ugasnjen. Med najbolj nevarnimi je benzen, ki je rakotvorna snov. V eni od raziskav so ga odkrili v kar 99 odstotkih domov.

Poleg benzena so v zraku gospodinjstev, kjer uporabljajo plinske štedilnike, odkrili še ksilen, toluen in etilbenzen, ki so prav tako rakotvorne snovi in lahko povzročajo težave z dihanjem.

Bi morali štedilnike na plin prepovedati?

Mnogi strokovnjaki so zato mnenja, da bi morali uporabo plinskih štedilnikov v domovih prepovedati. V Združenih državah Amerike se vrstijo glasni pozivi k njihovi prepovedi, podobno predlagajo tudi nekateri evropski strokovnjaki.

Štedilnik na plinNe brez osnove. Glede na nedavne raziskave lahko iz štedilnikov na plin uhaja podobna količina benzena kot pri kajenju cigarete. Posledice tega naj bi bile podobne kot pri pasivnem kajenju. Pri čemer sploh ni treba, da je štedilnik vklopljen – benzen naj bi namreč uhajal tudi, ko so plameni plinskega kuhališča ugasnjeni.

Med kuhanjem s plinom naj bi raven dušikovih oksidov (NOx) že v nekaj minutah presegla tisto, ki jo dovoljujejo standardi za kakovost zraka v zaprtih prostorih. Zaradi tega so nekateri strokovnjaki plinske štedilnike označili kar za »onesnaževalne stroje« v domovih ljudi.

Raziskovalec Talor Gruenwald je še bolj slikovit: »Če ne živite s kadilcem, je štedilnik na plin glavni onesnaževalec zraka v vašem domu.«

Če kuhate na plin, uporabljajte kuhinjsko napo

Vsaj nekoliko lahko škodljive učinke gorenja plina v zaprtem prostoru omilite, če med kuhanjem vklopite kuhinjsko napo – seveda, če je njen izpuh speljan v zračnik oziroma na prosto. Nape, ki delujejo na principu kroženja zraka, v tem primeru ne pomagajo. Druga možnost je kuhanje ob odprtem oknu.

Najbolje pa je seveda, če plinski štedilnik v svojem domu zamenjate z električnim. Energijsko najučinkovitejši je indukcijski štedilnik, ki vsebino posode segreva s pomočjo magnetnega polja.

Vir: Guardian