Samski ali pari – kdo spi bolje?

Če vaš partner smrči, se premetava ali se sredi noči z njim bojujete za odejo, bi morda pomislili, da je za dober spanec bolje imeti vso posteljo samo zase. No, v resnici ni tako.

Spanje v dvoje

Nova raziskava kaže, da imajo ljudje, ki spijo s partnerjem, manj težav z nespečnostjo, so manj utrujeni in spijo dlje. Prav tako so na splošno zadovoljnejši s svojim življenjem in medosebnimi odnosi, imajo nižjo raven stresa ter se redkeje soočajo z depresijo in anksioznostjo.

»Četudi spite z nekom, ki smrči in se ponoči premetava v postelji, je to za vas bolje,« pojasnjuje avtor raziskave Michael Grandner.

Vendar pozor – to velja le za spanje s partnerjem. Odrasli, ki se jim v isti postelji pridružijo otroci, pogosteje doživljajo nespečnost in višjo raven stresa. Prav tako je naslednji dan njihovo splošno duševno počutje slabše.

Izkazalo se je še, da ljudje, ki si posteljo delijo s partnerjem, hitreje zaspijo, dlje spijo in imajo manjše tveganje za pojav spalne apnee.

Pri tistih, ki spijo skupaj z otroki, se medtem pogosteje soočajo s spalno apneo in nespečnostjo ter imajo manj nadzora nad svojim spanjem.

Grandner razmišlja, da gre vzrok za boljše spanje v dvoje s partnerjem iskati v občutku večje varnosti in povezanosti. V prazgodovini so namreč ljudje spali v skupinah, običajno okrog ognjišča. Njegova hipoteza je, da se ljudje preprosto počutimo bolj varni, če v naši bližini spi še ena odrasla oseba.

Spite ločeno?

Nekateri pari se po več letih zveze odločijo za ločeno spanje. Največkrat zaradi smrčanja, drugačnih spalnih navad, nočnega zbujanja, odhodov na stranišče in drugih nevšečnosti, ki prebudijo drugega partnerja. Če takšna rešitev obema ustreza, je to popolnoma v redu. Kljub temu pa ne gre zanemariti, da ima spanje v dvoje tudi mnoge pozitivne učinke.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂