Resveratrol – antioksidant, ki okrepi vaš imunski sistem in zavira staranje

Zima in začetek pomladi je najnevarnejše obdobje za okužbe dihal. Poleg virusa gripe so na pohodu tudi številni drugi virusi, ki povzročajo lažje in tudi težje okužbe dihal (bronhitis, pljučnica). Pred gripo sicer lahko ščiti cepljenje, zoper druge viruse pa edino obrambo predstavlja močan imunski sistem.

resveratrol-imunski-sistem-druzina

Raziskovalci z italijanskega Istituto Superiore di Sanità so ugotovili, da obstaja naravna snov, ki pomaga imunskemu sistemu do večje učinkovitosti v boju z virusni gripe. To je resveratrol, ki deluje antiviralno ter blokira okužbo z virusom.

Leta 2017 so resveratrol raziskovali tudi na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru. Dokazali so njegovo antioksidativno delovanje na človeško telo in tudi vpliv na zaviranje staranja, zmanjševanje tveganja za srčno-žilne bolezni ter celo rakavih obolenj.

Varuje pred prostimi radikali

resveratrol antioksidantResveratrol namreč varuje telo pred učinkom prostih radikalov. To so molekule, ki imajo nestabilno kemijsko strukturo, zaradi česar napadajo druge molekule v telesu, pri tem pa povzročajo oksidativni stres ter posledično poškodujejo genski zapis.

“Antioksidanti proste radikale na nek način prestrežejo, nevtralizirajo, zavirajo in na ta način telo varujejo. Zaradi tega zavirajo staranje kože, višajo telesno sposobnost, krepijo imunski sistem, vplivajo tudi na živčni sistem. V veliki meri zmanjšajo tveganje za nastanek resnih obolenj, kot so rakava obolenja, srčno žilne bolezni, ateroskleroza, multipla skleroza,” je tedaj pojasnila doc. dr. Maša Knez Hrnčič z omenjene fakultete.

Resveratrol pri sladkorni bolezni

Resveratrol zavira nastanek krvnih strdkov, deluje na metabolizem maščob in lahko pomaga pri sladkorni bolezni. Tako preventivno (da do sladkorne bolezni ne pride) kot tudi kurativno, ko je sladkorna bolezen že prisotna. Kot vemo, sladkorna bolezen nastopi, ko trebušna slinavka ne proizvaja več dovolj inzulina ali ko telo zahteva več inzulina, kot ga trebušna slinavka lahko proizvede. Takrat mora obolela oseba začeti z dodajanjem inzulina. Resveratrol medtem poveča dovzetnost telesa za inzulin, pri čemer lahko zadošča že manjša količina inzulina.

Kako zaužiti čim več resveratrola

Resveratrol se v naravi nahaja v jagodičevju, rdečem grozdju in vinu, arašidih ter tudi čokoladi. Za najboljši vir te snovi pa velja korenina japonskega dresnika.

Toda zgolj z uživanjem hranil, bogatih z resveratrolom, v telo težko vnesemo dovolj te snovi. Raziskave namreč priporočajo zaužitje 200 miligramov resveratrola dnevno, medtem ko – za primerjavo – liter vina vsebuje le 10 do 15 mg resveratrola. Strokovnjaki zato priporočajo uživanje resveratrola s prehranskim dopolnilom.

Raziskovalci mariborske Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo so naravne vire resveratrola primerjali s prehranskim dopolnilom Resveratrol Forte, katerega posamezen odmerek vsebuje priporočenih 200 mg resveratrola. “Če bi želeli z vnosom sadja doseči enak antioksidativni učinek, kot ga dosežemo z eno tableto prehranskega dopolnila dnevno, bi morali pojesti vsaj en kilogram na primer goji jagod,” je tedaj pojasnila doc. dr. Maša Knez Hrnčič.

“Stranke, ki jemljejo resveratrol, poročajo o bistveno boljšem počutju. Iz prakse dokazano pozitivno vpliva na odpornost in imunski sistem, saj ljudje ne zbolijo,” pa je glede prehranskega dopolnila dejal Janez Erčulj, mag. farmacije in lastnik lekarne v Kranju.

Tako ne preseneča, da je bilo prehransko dopolnilo Resveratrol Forte že štirikrat izbrano za najbolj priljubljeno prehransko dopolnilo v Sloveniji.

M.P.

Viri:
– Journal of Infectious Deseases (izdaja 191, številka 10)
– Vizita.si

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂