Rekreacija, ko je vroče: to morate vedeti

Športna rekreacija v vročih dneh zahteva posebno skrb za telo. Visoke temperature ne prinašajo zgolj povečanega izgubljanja tekočine z znojenjem, temveč lahko povzročijo tudi resne zdravstvene zaplete. Preberite, na kaj morate biti posebej pozorni, kadar so zunaj visoke temperature.

Kako vročina vpliva na vaše telo

Telesne aktivnosti v vročem vremenu dodatno obremenjujejo vaše telo. Če se rekreacije lotite na enak način kot pri telesu prijaznejših temperaturah, tvegate tudi resne zdravstvene težave.

Tako vadba kot visoke temperature dvigajo temperaturo vašega telesa. To v telesu sproži dva zaščitna mehanizma: znojenje in usmerjanje večje količine krvi v kožo. Slednje pomeni manj krvi za mišice, kar ob intenzivni vadbi posledično pripelje do višjega srčnega utripa.

Če je poleg visoke temperature v zraku tudi velika količina vlage (visoka relativna vlažnost), to predstavlja še dodaten stres za telo, ker znoj ne izhlapeva s kože, s čimer je močno zmanjšana glavna funkcija znojenja – hlajenje telesa. Zato je temperatura telesa v tem primeru še višja.

Težave, ki so posledica vročine

Človeško telo se pod normalnimi pogoji samodejno prilagaja povišani temperaturi okolja. Toda v zahtevnejših razmerah, kot so visoke zunanje temperature, visoka vlažnost in telesna aktivnost, telo samo ne zmore več ohranjati ravnovesja. Posledično lahko pride do različnih zdravstvenih zapletov. Začne se z blažjimi znaki, ki pa se lahko hitro stopnjujejo, če ne ukrepamo pravočasno.

Tipične zdravstvene težave, povezane s povečano telesno aktivnostjo v vročini, so:

  • dehidracija,
  • glavobol,
  • vročinski mišični krči,
  • omotica, omedlevica,
  • izčrpanost zaradi vročine,
  • srčni zastoj.

Pojavijo se lahko tudi znaki in simptomi, kot so: zmedenost, razdražljivost, nepravilen srčni utrip, slabost, težave z vidom in huda utrujenost. Če se pojavi katerokoli od naštetih stanj, takoj prekinite telesno aktivnost, se umaknite v senco ali ohlajen prostor in zaužijte nekaj kozarcev vode ali izotoničnega napitka. V primeru hujših težav (omotica, omedlevica, težave s srcem) takoj poiščite zdravniško pomoč.

Kako preprečiti težave zaradi vročine

1. Bodite pozorni na temperaturo. V primeru napovedanih visokih temperatur prestavite telesno aktivnost na zgodnje jutro ali večer.

2. Aklimatizirajte se. Če niste navajeni biti telesno aktivni pri visokih temperaturah, začnite počasi in zmerno. Ko se bo vaše telo postopoma privadilo na višje temperature, lahko začnete podaljševati čas ter intenzivnost vadbe.

3. Ne precenjujte se. Bodite realni pri oceni svoje psihofizične pripravljenosti. Vročina vas lahko močno izčrpa in tako (na primer) že lažji planinski vzpon postane izjemno zahteven.

4. Uživajte veliko tekočine. Do dehidracije lahko pride, še preden občutite žejo, zato med telesno aktivnostjo poskrbite za redno pitje vode, osvežilnih (brezalkoholnih, negaziranih) ali športnih izotoničnih pijač. Ne čakajte, da boste žejni. Takrat je že prepozno.

5. Primerno se oblecite. Nosite lahka in ohlapna oblačila svetlih barv ali športna oblačila iz tehničnih materialov, ki pospešujejo izhlapevanje znoja. Na glavo si nadenite svetlo pokrivalo.

6. Namažite se s kremo za sončenje. Zaščitite kožo pred opeklinami in drugimi možnimi posledicami izpostavljenosti močnemu soncu. Več o zaščiti pred soncem preberite tukaj.

7. Izogibajte se aktivnostim čez poldan. Med 10. in 16. uro je sonce najmočnejše. Namesto tega se rekreirajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

8. Imejte rezervni načrt. Vaše zdravje je na prvem mestu, zato v primeru visokih temperatur in soparnega vremena ne silite z glavo skozi zid. Namesto na tek ali kolesarjenje se odpravite v fitnes ali obiščite bazen.

Vir: Mayo clinic

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]