Psoriaza ali luskavica – nadležna kronična bolezen, za katero trpi 35.000 Slovencev

Psoriaza ali luskavica je kronična vnetna bolezen, ki se pojavi v obliki kožnih žarišč. Ta se najpogosteje pojavijo na komolcih, kolenih, v ledvenem predelu in na nohtih. Po podatkih Društva psoriatikov se v Sloveniji z njo sooča približno 35.000 ljudi.

luskavica-psoriaza

Pravi vzrok bolezni, ki ni nalezljiva, za zdaj še ni znan. Najnovejše raziskave navajajo, da je posledica motnje imunskega sistema, toda dokončnega odgovora, kaj točno jo povzroča, še ni. Čeprav se lahko pojavi že v otroštvu, je njena pojavnost pogostejša pri odraslih.

Bolezen, ki prinaša stigmo

Kot pravijo v Društvu psoriatikov Slovenije, je luskavica bolezen, ki jo javnost pogosto napačno razume. Bolniki jo velikokrat prikrivajo, saj gre za bolezen, ki jo drugi hitro opazijo in se zaradi njenega nepoznavanja začnejo bolnikov izogibati.

»Psoriaza prizadene življenje na delovnem mestu, v šoli in moteče vpliva na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo, intimnost … Vse to ima velik vpliv na samozavest bolnika,« še navajajo.

Sprožilci, ki se jim je treba izogibati

Osebe, ki se soočajo z luskavico, postopoma ugotovijo, da nekatere stvari pripomorejo k zagonom ali poslabšanju simptomov. Ti sprožilci niso enaki pri vseh.

Najpogostejši sprožilci so:

  • Stres oziroma telesne in duševne obremenitve, ki vplivajo na imunski sistem.
  • Poškodbe kože – te lahko povzročijo, da se luskavica pojavi tudi na mestih, kjer se doslej še ni. Med poškodbe kože sodijo zlasti sončne opekline, ureznine, piki in ugrizi, izvajanje akupunkture, tetoviranje.
  • Pri nekaterih ljudeh na pojav psoriaze vplivajo nekatera zdravila, med drugim litij (uporablja se za zdravljenje bipolarne motnje), zdravila za malarijo, zdravilo za visok krvni tlak Inderal, zdravilo za bolezni srca kinidin ter nesteroidno protivnetno zdravilo indometacin, ki se uporablja pri zdravljenju artritisa.
  • Okužbe – če določena okužba sproži odziv imunskega sistema, lahko to sproži nastanek luskavice. Znano je, da lahko vneto grlo, bronhitis ali vnetje ušesa poslabšajo stanje pri bolnikih z luskavico.
  • Zimski čas – mraz izsušuje kožo in lahko poslabša stanje. Zato bolnikom s psoriazo pozimi priporočajo nošenje pokrivala ter šala in rokavic, pogosto vlaženje kože z vlažilno kremo ter uporabo vlažilnika zraka v bivalnih prostorih.
  • Življenjski slog – kajenje, uživanje alkohola ter hkratno uživanje alkohola in zdravil so lahko sprožilec za pojav luskavice.

Psoriaza oziroma luskavica ni nalezljiva

Čeprav smo že omenili, velja poudariti znova – psoriaza oziroma luskavica ni nalezljiva. Gre za napačno delovanje imunskega sistema, ki napada zdrave kožne celice, saj jih iz nekega razloga napačno prepozna kot okužene. Telo se nato odzove s tvorjenjem novih kožnih celic vsakih nekaj dni namesto običajnih 4 tednov. Te nove kožne celice se nato nabirajo na površini in tvorijo značilen izpuščaj.

Vir: Društvo psoriatikov Slovenije, WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂