Prvi znaki demence – jih znate prepoznati?

Od prvih znakov do potrjene diagnoze demence pogosto mine mnogo let, tudi desetletje ali več. Ker pa je z zgodnjim ukrepanjem mogoče upočasniti razvoj bolezni, je pomembno, da prepoznamo njene prve znake in hitro poiščemo zdravniško pomoč.

Znaki demence

Začetni znaki demence so po navadi blagi in neznačilni. Običajno jih pripišemo stresu, zmedenosti ali raztresenosti, čeprav v resnici zahtevajo večjo pozornost. Dodatno težavo predstavlja tudi to, da se ljudje demence večinoma bojijo, zato težave zanikajo ali zmanjšujejo njihov pomen.

Znaki, ki lahko kažejo na demenco

Eden od začetnih znakov so lahko spremembe v vsakodnevnih rutinah, razne manjše nerodnosti in pozabljivost. Dogajati se lahko začne, da se oseba odpravi v drug prostor, ko pride tja, pa pozabi, po kaj je prišla. Pojavijo se lahko tudi težave z orientacijo v prostoru in času, ki se kažejo v zmanjšanem občutku za prostor in čas, pozabljanju, kje je določen kraj ali prostor in podobno.

Če oseba vozi avto, se lahko iz nekoč vzornega voznika spremeni v nezanesljivega in pozabljivega udeleženca v prometu, ki ima težave z orientacijo, spremljanjem prometa ter odzivanjem na spremembe. Dodatno opozorilo so lahko poškodbe avtomobila zaradi manjših trkov ali drugih bližnjih srečanj na parkiriščih.

Ker je normalno, da s staranjem kognitivne sposobnosti rahlo upadajo, je zgodnje znake demence včasih težko razlikovati od običajnih posledic staranja. Občasno pozabljanje pomembnih datumov ali imen tako še ni znak za alarm. A če se to začne dogajati pogosteje, se je o tem pametno pogovoriti z osebnim zdravnikom.

Slednji bo najprej preveril, ali morda obstajajo drugi razlogi za takšne simptome. Med drugim jih lahko povzročajo tudi nekatera zdravila oziroma medsebojno delovanje več zdravil. Tudi anksioznost in depresija se lahko včasih kažeta s podobnimi znaki kot demenca.

Ko je postavljena diagnoza demence

Če se vendarle izkaže, da gre za demenco, kar potrdi specialist nevrolog, to ne pomeni nujno takojšnjega zmanjšanja kakovosti življenja. Če je demenca odkrita dovolj zgodaj, je z zdravili, terapevtskim pristopom in zdravim življenjskim slogom mogoče upočasniti njeno napredovanje.

Kako zmanjšati možnost, da bi zboleli za demenco

Tveganje za demenco lahko najbolj zmanjšamo z zdravim načinom prehranjevanja, redno telesno aktivnostjo in zadostno količino spanja. Za ohranjanje kognitivnih sposobnosti in spomina je priporočljivo tudi ukvarjanje z miselnimi aktivnostmi, kot so branje, pisanje, učenje, reševanje križank in ugank, igranje iger spomina in podobno.

Vir: WebMD

[vc_raw_js]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[/vc_raw_js]
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂