Prihranite denar, prehranski dodatki ne pomagajo

Če kupujete in uživate prehranske dodatke v želji, da bi živeli dlje, se boste po tej novici zamislili. Raziskava kaže, da je bolje, če denar namesto za prehranske dodatke namenite bolj zdravi hrani.

prehranski dodatkiRezultati so jasni. Vitamina A in K, magnezij, cink in baker so povezani z nižjim tveganjem za smrt zaradi težav s srčno-žilnim sistemom ali infarktom. Toda te snovi mora človek zaužiti s hrano, ne s prehranskimi dodatki.

Še več: s prehranskimi dodatki lahko zaužijete preveč posamezne snovi in s tem še povečate tveganje za težave. Na primer, zaužitje 1.000 miligramov kalcija dnevno iz prehranskega dodatka je povezano s povečanim tveganjem za smrt. Po drugi strani pa tudi velika količina zaužitega kalcija ni problem, če ga v telo vnesete s hrano.

Precej jasno je, da uporaba prehranskih dodatkov za splošno populacijo ne prinaša nobenih koristi. Prehranski dodatki niso zamenjava za zdrav in uravnotežen način prehranjevanja,” poudarja soavtorica študije Dr. Fang Fang Zhang. “Obstaja prepričanje, da lahko prehranski dodatki pomagajo izboljšati in ohraniti zdravje, toda raziskava ponuja več rezultatov, ki kažejo, da od prehranskih dodatkov ni koristi,” je še dodala.

Zakaj takšna razlika med absorpcijo snovi iz hrane ter absorpcijo snovi iz prehranskih dodatkov, ni povsem jasno. Zhangova ugiba, da je vzrok morda v tem, da je telo sposobno uravnavati in omejevati absorpcijo snovi, ki jih zaužijemo s hrano, medtem ko pri uživanju prehranskih dodatkov ta mehanizem ne deluje.

Raziskavo so sicer opravili na večinoma zdravih ljudeh, zato ugotovitve morda ne veljajo za ljudi, ki jih pesti pomanjkanje določenih hranil.

Podatki za ZDA kažejo, da je najpogostejši prehranski dodatek vitamin C. Sledijo mu vitamin E, kalcij in vitamin D.

Opustiti prehranske dodatke? Da, če ste zdravi

Je torej čas, da prenehate jemati prehranske dodatke? Dr. Zhengova pravi, da jih odsvetuje v primeru, da ste sicer zdravi. Če pa vam primanjkuje določenega hranila, ne prenehajte z jemanjem prehranskih dodatkov, temveč se prej posvetujte z zdravnikom.

Dietologinja Samantha Heller, ki sicer ni sodelovala v raziskavi, svetuje podobno: “Nobeno posamezno hranilo ne bo rešilo naših zdravstvenih težav. Toda včasih je dodajanje vitaminov ali mineralov potrebno in tudi pomembno.” Kot primer navaja vegane, ki jim zaradi načina prehranjevanja lahko primanjkuje vitamina D, vitamina B12 in omega-3 maščobnih kislin. Ti morajo primanjkljaj teh snovi nadomeščati s prehranskimi dodatki.

Dodatki lahko pomagajo, kadar so dejansko potrebni, toda nekateri ljudje jih jemljejo za vsak slučaj, ker menijo, da jim bodo koristili, čeprav so zdravi. Naša telesa morajo vzdrževati zelo natančno ravnovesje in zaužitje prevelike količine določenega hranila lahko poruši to ravnovesje,” še dodaja Hellerjeva, ki zato enako kot Dr. Zhengova svetuje, naj ljudje čim več vitaminov in mineralov zaužijejo s hrano.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v publikaciji Annals of Internal Medicine.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂