Znanost o spanju – 6. del: Pred cepljenjem se je treba dobro naspati

Ko zbolimo, si običajno želimo počivati in čim več spati. Po eni strani zato, ker nas bolezen utrudi, po drugi strani pa tudi zato, ker čutimo, da nam bosta počitek in spanje pomagala premagati bolezen.

spanje imunski sistem

Statistični podatki glede spanja in odpornosti so zgovorni: pri ljudeh, ki spijo manj kot 7 ur na dan, obstaja trikrat večja verjetnost, da bodo zboleli zaradi okužbe z rinovirusom, po domače, da bodo zboleli za prehladom. Vemo tudi, da pri ženskah, ki ponoči spijo pet ur ali manj, obstaja 70 odstotkov višja verjetnost, da bodo zbolele za pljučnico. Spanje ima torej velikanski vpliv na delovanje imunskega sistema.

Za dober imunski odziv je treba biti naspan

V eni od raziskav so sodelujoče razdelili na dve skupini. Udeleženci iz prve skupine so šest noči zapored lahko spali največ štiri ure, medtem ko so tistim v drugi skupini omogočili, da se vsako noč dodobra naspijo. Medtem so jih tudi cepili s cepivom proti gripi. Izkazalo se je, da so posamezniki, ki so spali le štiri ure na noč, proizvedli manj kot 50 odstotkov običajnega števila protiteles. Z drugimi besedami, če v tednu pred cepljenjem premalo spimo, bo cepivo lahko manj učinkovito.

Spanje – učinkovita zaščita pred boleznijo

Kaj se torej med spanjem dogaja z imunskim sistemom? Poenostavljeno rečeno, med spanjem človeški obrambni sistem obnavlja svoje zaloge. Slednje velja tudi za globoko ne-REM spanje.

Ko se po dovolj dolgi noči naslednje jutro zbudimo, je torej naš imunski sistem okrepljen in pripravljen na novo bojevanje z okužbami.

Prehrana, vitamini, telesna aktivnost – da, vse to pomaga k dobro delujočemu imunskemu sistemu. Toda ob premajhni količini spanja tudi z vitamini bogata prehrana in redna telesna vadba nista dovolj. Če želimo biti odporni, se moramo predvsem – naspati.

Vir: Matt Walker, TED.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂