Znate uporabljati klimo tako, da ne zbolite?

Pri čemer nimamo v mislih zgolj priporočila, naj bo temperatura nastavljena na največ 5 do 7 °C nižjo temperaturo od zunanje. Zdrava uporaba klimatske naprave vključuje še mnogo več. Poglejte!

Klima, klimatska naprava, pravilna uporaba

Poletje in vročina. Težko si je predstavljati življenje brez klimatske naprave, še zlasti v avtomobilih in mestnih stanovanjih. Toda tako kot je klima postala nepogrešljiv del vozil ter bivalnih in drugih prostorov, je dobro poznati in upoštevati nekatere nasvete, ki bodo preprečili, da bi zaradi piša hladnega zraka zboleli.

1. Klimatska naprava potrebuje redno čiščenje in poseben postopek izklopa

V notranjem delu klimatske naprave se nahajajo hladilna rebra, na katerih se ob stiku s toplim zrakom nabira kondenz, ki odteka po cevi na prosto. Takšno stalno vlažno okolje je idealno za nastanek plesni in drugih zdravju škodljivih mikroorganizmov.

Da se je v notranjosti klimatske naprave nabrala plesen, najpogosteje zaznamo po značilnem vonju, a takrat je že prepozno. Ventilator spore in druge mikroorganizme, ki jim ustreza vlažno okolje, raznese v prostor, v katerem jih nato vdihavate.

klima, klimatska naprava, pravilna uporaba

Nabiranju plesni in mikroorganizmov na hladilnih rebrih se lahko izognemo z dvema ukrepoma. Prvi je redno čiščenje oziroma dezinfekcija klimatske naprave pred poletno sezono in po njej. Drugo, še pomembnejše ravnanje, pa se nanaša na pravilen izklop hlajenja. Ko klimatsko napravo izklopimo, v njeni notranjosti ostane kondenz, ki ustvarja idealno vlažno okolje za razmnoževanje plesni in mikroorganizmov.

Zato klimatske naprave ne izklapljamo zgolj s pritiskom na gumb za izklop. Nekaj minut pred izklopom izklopimo le funkcijo hlajenja in ohranimo vklopljeno funkcijo razpihavanja zraka. Tako se bodo hladilna rebra v notranjosti osušila. Nekateri naprednejši modeli hišnih klimatskih naprav to storijo že samodejno – ko jih izklopimo, še nekaj časa deluje samo ventilator, da posuši kondenz.

Klima-naprave v avtomobilih nimajo takšne funkcije, zato se tam priporoča, da klimatsko napravo nekaj kilometrov pred ciljem ugasnemo in pustimo zgolj pihanje ventilatorja.

2. Hladen zrak naj ne piha v telo

To priporočilo je sicer popolnoma logično, a marsikdaj – še zlasti v manjših prostorih – se pišu hladnega zraka v telo preprosto ni mogoče izogniti. Vsaj ne zgolj s spreminjanjem kota loput za usmerjanje zraka na sami napravi.

Pri hišnih klimatskih napravah se pihanju v telo lahko izognemo na dva načina:

  • Pihanje vedno usmerimo pod strop. S tem zmanjšamo piš hladnega zraka v telo, hkrati pa tudi povečamo učinkovitost delovanja klima-naprave. Topel zrak se namreč dviguje in nabira pod stropom, kjer ga klimatska naprava nato ohladi. Ohlajen zrak se nato spušča proti tlom, s čimer dosežemo kroženje zraka v prostoru in učinkovitejše hlajenje.
  • Če se tudi z usmeritvijo pihanja pod strop še vedno ne izognemo pihanju v glavo ali druge dele telesa (hladen piš se tudi odbija od sten), si lahko pomagamo z dodatnim usmerjevalnikom zraka, običajno izdelanim iz pleksi stekla ali lesa. Tega namestimo pod izhodno odprtino klimatske naprave in tako zrak še bolj usmerimo vodoravno oziroma proti stropu.

Avtomobilska klima

Avtomobil je zaradi majhnega prostora večji izziv. V njem se praktično ni mogoče izogniti pihanju hladnega zraka v telo, zato izberemo manjše zlo. Namesto pihanja v glavo, prezračevalne reže usmerimo tako, da hladen zrak potuje stran od glave in čim bolj mimo telesa. Stranske prezračevalne reže lahko usmerimo proti stranskim oknom, sredinske pa tako, da hladen zrak iz njih potuje po sredini med voznikom in sovoznikom.

3. Izogibanje temperaturnim šokom

O temperaturnem šoku govorimo, ko preidemo iz zelo vročega v zelo hladno okolje ali obratno. Četudi ob prehodu iz zelo vročega okolja v hladen prostor lahko občutimo ugodje in toplotno razbremenitev, človeško telo v resnici ne mara velikih temperaturnih razlik toplo-hladno. Če so te prevelike, tvegamo prehlad, bolečine v sklepih, vnetje ušes in oči, ljudje s kroničnimi zdravstvenimi težavami pa tudi poslabšanje obstoječih stanj.

Priporočljivo je torej, da klimatske naprave ne »nažgemo takoj na polno«, temveč temperaturo v prostoru postopoma znižujemo – še posebej, če smo bili pred tem v zelo vročem okolju.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂