Presenetljivo: vse to lahko dvigne vaš krvni tlak

Da morate paziti na količino zaužite soli, še zlasti, če imate povišan krvni tlak, ste najbrž že slišali. Vzročna povezava je naslednja: sol povzroči zadrževanje vode v telesu, kar ustvarja dodatno obremenitev za srce in ožilje.

Krvni tlak

Prav tako krvni tlak dvigujeta stres in zaskrbljenost. A to še zdaleč niso edini dejavniki, ki vplivajo na vaš krvni tlak. V nadaljevanju boste spoznali, kaj vse lahko poviša človekov krvni tlak.

Dodani sladkor

V mnogih primerih lahko še bolj vpliva na vaš krvni tlak kot sol. Problematičen je zlasti dodani sladkor v predelani hrani v obliki koruznega sirupa. Ljudje, katerih prehrana vsebuje več dodanega sladkorja, imajo znatno povišan tako sistoličen kot diastoličen krvni tlak.

Osamljenost

Kdo bi si mislil, toda občutek osamljenosti dokazano povišuje krvni tlak. Pri čemer sploh ne gre za to, koliko prijateljev imate, temveč ali in kako močno se počutite osamljeni. Tudi osebe z veliko prijatelji se namreč lahko počutijo osamljene. In čeprav radi uporabljamo pregovor, da čas celi rane, v tem primeru ni tako. Dolgotrajen občutek osamljenosti lahko še dodatno poviša posameznikov krvni tlak.

Spalna apneja

Pri ljudeh s spalno apnejo obstaja večja verjetnost, da bodo imeli povišan krvni tlak in druge težave s srcem. Vzrok je v kemiji: ko pride med spanjem do prekinitev v dihanju, živčni sistem sprosti kemikalije, ki dvignejo krvni tlak. Poleg tega telo zaradi spalne apneje dobi manj kisika, kar lahko poškoduje stene žil, zaradi česar telo na dolgi rok težje uravnava krvni tlak.

Premalo kalija

Ledvice potrebujejo ustrezno ravnovesje natrija in kalija, da lahko vzdržujejo ustrezno količino tekočine v krvi. Tudi če se prehranjujete tako, da zaužijete malo soli, imate lahko še vedno visok krvni tlak, če v vaši prehrani manjkajo sadje, zelenjava, nemastni mlečni izdelki in ribje meso. In katera živila imajo veliko kalija? Banane, brokoli, špinača ter druga zelena zelenjava.

Bolečina

Nenadna ali akutna bolečina vzdraži živčni sistem in dvigne krvni tlak. Ta učinek lahko opazujete tudi, ko se potopite v mrzlo vodo ali če pritisnete konico prsta ob oster predmet.

Rastlinska prehranska dopolnila

Jemljete gingko, ginseng, guarano ali šentjanževko? Ta in še nekatera druga rastlinska prehranska dopolnila lahko dvignejo krvni tlak ter vplivajo na delovanje zdravil, vključno z zdravili za uravnavanje krvnega tlaka.

Težave s ščitnico

Kadar ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov, se srčni utrip upočasni, arterije pa izgubijo elastičnost. Nizka raven hormonov lahko tudi dvigne raven »slabega« LDL-holesterola, ki tudi zmanjšuje prožnost arterij. Zaradi tega se kri po žilah premika hitreje in močneje pritiska ob njihove stene, kar pomeni višji krvni tlak. Težava pa lahko nastopi tudi, če ščitnica proizvaja več hormonov kot je normalno. Takrat srce bije močneje in hitreje, kar prav tako poviša krvni tlak.

Tiščanje na stranišče

Naj se sliši še tako nenavadno, vendar so raziskave pokazale, da tiščanje na malo potrebo poviša človekov krvni tlak. To je še posebej opazno, če so od zadnjega obiska stranišča minile več kot 3 ure.

Nesteroidna protivnetna zdravila

Nesteroidna protivnetna zdravila, kot sta aspirin in ibuprofen, lahko povišajo krvni tlak. Pri čemer ne vplivajo na vse ljudi enako – pri večini je povišanje minimalno, toda pri nekaterih ljudeh se lahko krvni tlak po zaužitju takšnih zdravil poviša močneje.

Obisk zdravnika

Če si redno merite krvni tlak, ste morda že opazili, da so vrednosti, izmerjene doma, nižje od tistih, ki jih izmeri zdravnik. Ena od možnosti je sicer nepravilno umerjen merilnik krvnega tlaka, bolj verjetno pa gre za t. i. sindrom bele halje. Ali z drugimi besedami – ob obisku zdravnika ste nekoliko napeti, morda vas je tudi strah. To pa se odrazi tudi na vašem krvnem tlaku.

Kapljice za nos

Nekatere sestavine, ki jih lahko vsebujejo kapljice za odmaševanje nosu, lahko zožijo vaše žile. To pomeni, da enaka količina krvi potuje skozi manjši prostor, kar se odrazi v povišanem krvnem tlaku. Poleg tega lahko kapljice za nos zmanjšajo učinkovitost zdravil za uravnavanje krvnega tlaka, zato v primeru, da jih jemljete, to povejte farmacevtu.

Dehidracija

Kadar telo nima dovolj vode, se žile napnejo. Dodatno ledvice proizvajajo manj seča, da bi telo zadržalo več tekočine, kar povzroči, da se drobne žilice v srcu in možganih še bolj skrčijo. Ena od posledic – povišan krvni tlak.

Hormonska kontracepcija

Tablete, injekcije in druga hormonska kontracepcijska sredstva uporabljajo hormone, ki zožijo žile, zato se ob njihovem jemanju lahko pojavi povišan krvni tlak. Večja verjetnost za to je sicer pri ženskah, starejših od 35 let, tistih s prekomerno telesno težo ter pri kadilkah.

Antidepresivi

Nekatere vrste antidepresivov lahko vplivajo ne samo na razpoloženje, temveč tudi na krvni tlak. Če imate že sicer težave s povišanim krvnim tlakom, na to opozorite svojega osebnega zdravnika ali psihiatra. V tem primeru vam bo najverjetneje predpisal antidepresive, ki temeljijo na zaviranju ponovnega privzema serotonina (SSRI), saj je njihov učinek na krvni tlak mnogo manjši.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂