Pomladno čiščenje doma brez kemikalij

Ali je čiščenje brez kemikalij mogoče? Seveda. Ali je čiščenje brez kemikalij lahko tudi enostavno? Seveda.

čiščenje brez kemikalij

Razen za čiščenje nekaterih specifičnih madežev na specifičnih površinah, ni razloga, da bi v svojem domu uporabljali kemikalije. Večino čiščenja lahko opravimo z naravnimi snovmi. Izraz »naravne snovi« tukaj uporabljam namenoma, saj se želim izogniti izrazu »naravna čistila«, saj to asociira na izdelek, narejen posebej za čiščenje. Medtem ko si bomo v nadaljevanju ogledali, kako čistiti dom s snovmi, katerih namen ni izključno uporaba za čiščenje.

1. Krpa in voda, kaj je z njima narobe?

Popolnoma nič. Nobene potrebe ni, da bi za brisanje prahu uporabljali karkoli drugega kot rahlo navlaženo mehko krpo. Le na mestih, kjer so mastni odtisi prstov in dlani, obrišemo z mešanico vode in alkoholnega kisa, saj s samo vodo ne bomo odstranili maščobe.

2. Steklene površine, keramika in tla

čiščenje oken
Alkoholni kis je odličen za čiščenje steklenih površin.

Pomivanje oken, čiščenje ogledal, odstranjevanje sledi vodnega kamna s keramike … dve besedi: alkoholni kis. Če je umazanija trdovratnejša, uporabimo nerazredčenega, za manj trdovratne madeže pa ga lahko redčimo z vodo. Večjih oblog vodnega kamna se lotimo tako, da jih prepojimo s nerazredčenim kisom in pustimo nekaj časa, da kis raztopi apnenčasto oblogo. Po potrebi postopek ponovimo.

Drug dober način za čiščenje oken, ogledal, keramike in drugih podobnih površin je para. Za to potrebujemo parni čistilnik, ki je resnično koristna investicija. Še posebej, če izberemo takšnega, ki ima tudi nastavke za čiščenje tal. S tem se namreč izognemo tudi čistilom za tla. S paro bomo odstranili tudi najbolj trdovratne madeže, v teh časih pa ni zanemarljivo tudi to, da para razkužuje.

3. Madeži na tkaninah in trdovratnejši madeži

Zelo trdovratnih madežev na oblazinjenem pohištvu se lahko lotimo tudi s paro.

Madeži na oblazinjenem pohištvu (tudi sedežih v avtomobilu), preprogah in trdovratnejši madeži na drugih površinah kličejo po sodi bikarboni. Tej snovi lahko upravičeno rečemo čudežno čistilo. Uporabimo jo tako, da ji dodamo nekaj kapljic vode, da dobimo teksturo, podobno pasti. Takšno pasto iz sode bikarbone nato nanesemo na madež in zdrgnemo. Ostanek obrišemo in (v primeru oblazinjenega pohištva) posesamo.

Soda bikarbona je odlična tudi za čiščenje umivalnika, tuš-kabine, kadi, straniščne školjke, pomivalnega korita, notranjosti pečice … skratka, skoraj vsega, kar vsebuje madeže, ki zahtevajo tudi malce drgnjenja. Zaradi svoje teksture namreč soda bikarbona deluje rahlo abrazivno, kar pomaga odstraniti trdovratnejše madeže. Pozor: prav zaradi rahlo abrazivnega delovanja bodite pozorni pri uporabi sode bikarbone na površinah z visokim sijajem in na zelo občutljivih površinah. Če niste prepričani, ali je površina odporna na drgnjenje s sodo bikarbono, najprej poskusite na kakem skritem mestu.

4. Čiščenje vrtne in balkonske opreme

visokotlacni-cistilnik
Visokotlačni čistilnik z nastavki je vse, kar potrebujemo za čiščenje vrtne opreme.

Če živite v hiši, najverjetneje že imate visokotlačni čistilnik za pranje avtomobila. Uporabite ga tudi za pranje vrtne in balkonske opreme. Da je ne bi poškodovali, nastavite nekoliko nižji tlak ali perite z večje razdalje. Če to ni dovolj, se lahko trdovratnejše umazanije lotite z že omenjenim parnim čistilnikom. Z njim boste raztopili umazanijo, ki jo boste nato enostavno obrisali ali odplaknili z vodo.

Parni čistilnik z različnimi nastavki je odličen tudi za čiščenje balkonske opreme, če živite v bloku in seveda ne morete imeti visokotlačnega čistilnika. Po čiščenju s paro bodo stoli in miza kot novi. Obenem pa lahko očistite še ograjo in talne ploščice.

5. Pranje avtomobila, motocikla, kolesa

Tukaj bomo realni. Avtomobila, motocikla in kolesa, ki ni zgolj malce prašen, se ne da oprati brez kemikalij. Umazanija na vozilih je ena najbolj trdovratnih in zanjo potrebujemo namensko (in močno) sredstvo, da jo zmehča ali raztopi in hkrati ne poškoduje laka, plastike ali gume.

ciscenje-avtaA če se zunanjosti ne da očistiti drugače kot z avtomobilskim šamponom in drugimi namenskimi čistili, ni razloga, da ne bi zdravju prijaznejših sredstev uporabili v notranjosti. Stekla, armaturno ploščo in druge plastične površine lahko očistimo z alkoholnim kisom. Za nego usnja lahko uporabimo rahlo navlaženo krpo, s katero obrišemo usnjene površine, in nato običajno nevtralno kremo za roke, ki jo nežno vtremo v usnjen volan, prestavno ročico in sedeže, malce počakamo, nato pa preostanek obrišemo s suho krpo. Madeže na oblazinjenih površinah pa lahko očistimo z že omenjeno pasto, ki jo naredimo iz sode bikarbone, trdovratne madeže na sedežih in drugih oblogah iz blaga pa bomo najlaže odstranili s paro.

Kot bi se z bombnikom spravili nad muho

Uporaba agresivnih čistil in kemikalij je pogosto izjemno nesorazmerna glede na umazanijo, s katero imamo opravka. Večino umazanije in madežev lahko odstranimo z vodo in naravnimi snovmi. Kemikalije tako ostanejo le za tiste najbolj trdovratne madeže, pri katerih nič drugega ne deluje.

Realnost je precej drugačna, kot jo slikajo v oglasih, s katerimi nam želijo prodati čistila. Nobeno čistilo ni čudežno. In nobeno čistilo ne prihrani brisanja. Zato ni potrebe, da bi v svoje domove vnašali dodatne kemikalije, ko naravne snovi za večino primerov ravno tako zadostujejo.

A.M.