Pomanjkanje spanja pri najstnikih lahko vodi v debelost

Najstnike je včasih težko prepričati, kako pomemben je kakovosten in dovolj dolg spanec. A če drugi argumenti naletijo na gluha najstniška ušesa, jim lahko razložite, da se utegne pomanjkanje spanja poznati na njihovih telesih.

najstnik-spanje

A pojdimo od začetka. Premalo spanja ima za vse ljudi škodljive posledice. Utrujenost, slabši imunski sistem, razdražljivost, zmanjšana sposobnost koncentracije, večje tveganje za nekatere bolezni … Kakovosten in dovolj dolg spanec je resnično pomemben.

Več o pomenu kakovostnega spanca lahko preberete v seriji člankov Znanost o spanju:

Najstniki in spanje

Pri najstnikih se pomanjkanje spanja običajno najprej odrazi v slabšem učnem uspehu. Toda če je to nekaj, kar bolj skrbi starše kot same najstnike, pa bo večina slednjih zastrigla z ušesi, če jim boste razložili, da lahko noči, preživete pred zaslonom računalnika in telefona, vodijo v prekomerno telesno težo.

Španski raziskovalci so namreč ugotovili, da obstaja povezava med pomanjkanjem spanja in povečanim indeksom telesne mase pri najstnikih.

Zakaj točno se zaradi prebedenih noči začnejo nabirati dodatni kilogrami, za zdaj sicer še ni pojasnjeno. Povsem možno je, da je eden od neposrednih vzrokov tudi prehranjevanje v nočnem času, še zlasti, če vemo, da najstniki med preživljanjem časa pred računalniškimi zasloni radi posegajo po nezdravih in visoko kaloričnih sladkih in slanih prigrizkih ter sladkih pijačah.

Koliko spanja potrebuje najstnik?

Za zdrav telesni in duševni razvoj ter dober imunski sistem strokovnjaki priporočajo vsaj 8 ur spanja. Izziv za mnoge starše je, kako najstnike prepričati, da je spanec pomembnejši od računalniških iger, spleta in družbenih omrežij. Zatekanje k tehnološkim rešitvam, kot je izklapljanje internetne povezave in starševski nadzor, se v večini primerov ne obrestuje, saj jih iznajdljivi najstniki znajo obiti, hkrati pa se s tem še poveča vrzel zaupanja.

Bolje je, da se z najstnikom odkrito pogovorite, mu razložite, zakaj pomanjkanje spanja škodi ne samo na kratek rok, temveč tudi dolgoročno, za nameček pa dodate še, da premalo spanja vodi v debelost. V najstniških letih, ko so mladi še posebej pozorni na svoj videz, je to lahko celo eden boljših argumentov.

Vir: escardio.org