Pod drobnogledom: Potenje nog

V jesenskem in zimskem času, ko nosimo bolj zaprto obutev in se redkeje preobuvamo, se pogosteje soočamo s težavo potenja nog. Problem ni le estetske narave, temveč lahko prinaša tudi zdravstvene zaplete.
Picture
Raziskave kažejo, da so k povečanemu znojenju nog bolj podvrženi moški, čeprav tudi ženske niso imune proti tej težavi. Po podatkih Mednarodnega združenja za hiperhidrozo trije odstotki populacije trpijo za prekomernim potenjem nog in s tem povezanimi težavami. Seveda pa ne gre zanemariti tudi običajnega povečanega potenja nog, ki je posledica nošenja zaprte obutve, še zlasti v hladnejšem delu leta.

Kako prepoznati težavo

Prepoznati težavo s potenjem nog ni težko, saj nas na to ob sezuvanju opozori značilen vonj stopal, nogavic in obutve. Predvsem ob nizkih temperaturah na potenje stopal opozori tudi občutek mraza, saj nas zaradi nabiranja vlage v čevljih in nogavicah začne zebsti v stopala.

Kako si pomagati

Popolnoma preprečiti se potenja nog ne da, lahko pa nadlogo z različnimi ukrepi omilimo.

  1. Skrbimo za redno higieno nog tako, da jih vsaj enkrat dnevno umijemo z vodo in milom.
  2. Če je le možno, nosimo obutev iz naravnih materialov, ki omogoča vsaj delno dihanje. Alternativno lahko izberemo tudi obutev iz naprednih tehničnih materialov, ki omogočajo dihanje.
  3. Večkrat na dan se preobujemo. Doma in na delovnem mestu (če to omogoča) nosimo vsaj delno odprta obuvala.
  4. Nosimo nogavice iz naravnih materialov ali še bolje iz posebnih tehničnih, ki dihajo ter omogočajo odvajanje toplote in vlage. Na trgu so tudi protimikrobno obdelani materiali, ki preprečujejo razvoj bakterij in glivic.
  5. Najmanj vsako jutro obujemo svež par nogavic. Priporočljivo je tudi umivanje nog in preobuvanje v sveže nogavice, ko pridemo domov.
  6. Obutev redno sušimo in zračimo. Po potrebi uporabimo napravo za sušenje in dezinfekcijo obutve. Ta pride še posebej prav pozimi, ko obutve ne moremo zračiti in sušiti zunaj.
Picture
Aparat za sušenje in dezinfekcijo obutve Shoefresh

Pozor, glivice

Potenje nog ne predstavlja samo problema z neprijetnim vonjem, temveč prinaša tudi tveganje za zdravje. Eno najpogostejših je glivična okužba stopal, ki lahko preraste v trdovratno kronično težavo. Tipični znaki so belkasta in zmehčana koža med prsti in pod njimi, razjede, suha koža, ki se lušči, ter porumeneli in zadebeljeni nohti. Glivično okužbo je nujno zdraviti, sicer se lahko razširi in prenaša na druge družinske člane. Mazila in preparati za zdravljenje enostavnejših glivičnih okužb so v lekarnah dostopni v prosti prodaji, pri hujših in trdovratnejših oblikah pa je potreben obisk zdravnika, ki predpiše posebna mazila in antimikotik.

​Ker je težave bolje preprečevati kot zdraviti, je za osebe, ki so nagnjene k potenju nog, priporočljivo, da v jesenskem in zimskem času temu namenijo posebno pozornost. Z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov – z izbiro primerne obutve, skrbjo za higieno nog ter sušenjem in zračenjem obutve – bodo neprijetnosti mnogo manjše in lažje obvladljive.

Nasvet za športnike in rekreativce

Med rekreacijo na prostem se lahko obutev zmoči, kar v kombinaciji z znojenjem predstavlja idealno gojišče za glivice in bakterije. Po športni aktivnosti je zato priporočljivo mokro ali vlažno obutev posušiti. Ker sušenje zunaj v hladnejših mesecih ni mogoče, sušenje v bližini radiatorjev pa je recept za neprijetne vonjave v stanovanju, je najbolje uporabiti namensko napravo Shoefresh, ki obuvala s pomočjo ozona in suhega zraka od znotraj navzven dezinficira in posuši.

AKCIJA Shoefresh za bralce zdravo.si

Izkoristite izjemno ponudbo samo za bralce Zdravo.si – Namesto 105 eur, le 99 eur + DARILO. ​Kliknite tukaj za več informacij in naročilo >>
Poznate še kak nasvet glede potenja nog? Delite ga z ostalimi bralci v komentarju.