Kako prepoznati težavo
Kako si pomagati
Popolnoma preprečiti se potenja nog ne da, lahko pa nadlogo z različnimi ukrepi omilimo.
- Skrbimo za redno higieno nog tako, da jih vsaj enkrat dnevno umijemo z vodo in milom.
- Če je le možno, nosimo obutev iz naravnih materialov, ki omogoča vsaj delno dihanje. Alternativno lahko izberemo tudi obutev iz naprednih tehničnih materialov, ki omogočajo dihanje.
- Večkrat na dan se preobujemo. Doma in na delovnem mestu (če to omogoča) nosimo vsaj delno odprta obuvala.
- Nosimo nogavice iz naravnih materialov ali še bolje iz posebnih tehničnih, ki dihajo ter omogočajo odvajanje toplote in vlage. Na trgu so tudi protimikrobno obdelani materiali, ki preprečujejo razvoj bakterij in glivic.
- Najmanj vsako jutro obujemo svež par nogavic. Priporočljivo je tudi umivanje nog in preobuvanje v sveže nogavice, ko pridemo domov.
- Obutev redno sušimo in zračimo. Po potrebi uporabimo napravo za sušenje in dezinfekcijo obutve. Ta pride še posebej prav pozimi, ko obutve ne moremo zračiti in sušiti zunaj.
Pozor, glivice
Potenje nog ne predstavlja samo problema z neprijetnim vonjem, temveč prinaša tudi tveganje za zdravje. Eno najpogostejših je glivična okužba stopal, ki lahko preraste v trdovratno kronično težavo. Tipični znaki so belkasta in zmehčana koža med prsti in pod njimi, razjede, suha koža, ki se lušči, ter porumeneli in zadebeljeni nohti. Glivično okužbo je nujno zdraviti, sicer se lahko razširi in prenaša na druge družinske člane. Mazila in preparati za zdravljenje enostavnejših glivičnih okužb so v lekarnah dostopni v prosti prodaji, pri hujših in trdovratnejših oblikah pa je potreben obisk zdravnika, ki predpiše posebna mazila in antimikotik.
Ker je težave bolje preprečevati kot zdraviti, je za osebe, ki so nagnjene k potenju nog, priporočljivo, da v jesenskem in zimskem času temu namenijo posebno pozornost. Z upoštevanjem zgoraj navedenih nasvetov – z izbiro primerne obutve, skrbjo za higieno nog ter sušenjem in zračenjem obutve – bodo neprijetnosti mnogo manjše in lažje obvladljive.