Čas je, da o pirotehniki skupaj rečemo to

Od 19. do 31. decembra je dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do 1. januarja. Tako pravi zakon. Ta sicer pirotehnične izdelke razvršča v več skupin in določa starostne omejitve za njihovo prodajo in uporabo.

A ne glede na to, kaj pravi zakon, bi že zdrava pamet morala zapovedovati, da se odrečemo pirotehniki. Popolnoma in v celoti – tako petardam, ki samo pokajo, kot tudi raketam, fontanam in podobnim izdelkom. Čeprav so slednji manj nevarni in njihov glavni učinek ni pok, imajo ravno tako škodljive posledice na okolje in živa bitja.

Pirotehnika onesnažuje in zastruplja

Uporaba pirotehničnih sredstev onesnažuje zrak, ki ga dihamo. Pri njihovih eksplozijah se med drugim v ozračje sproščajo ultra-fini delci PM10, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v letih 2016 in 2017 opravil meritve, ki so pokazale, da je v času trajanja ognjemeta izpostavljenost tem delcem tudi do 10-krat večja kot običajno. Ti delci so z vidika vpliva na zdravje lahko posebno tvegani za otroke in mladostnike, nosečnice, starejše ljudi, bolnike z boleznimi dihal, srca in ožilja ter za sladkorne bolnike.

Zato je Agencija za okolje Republike Slovenije že lani vsem občinam poslala poziv, naj se zaradi zdravja prebivalcev in zmanjšanja onesnaženja odpovejo organiziranim ognjemetom. “Ognjemeti zastrupljajo ozračje in povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije onesnaževal v zraku: delcev PM10, dušikovih oksidov, žveplovega dioksida in številnih drugih zelo strupenih snovi,” so zapisali na ministrstvu za okolje.

Opozarjajo, da se pri izstrelitvi svetlobnih raket v zrak sproščajo izjemno majhni delci, ki lahko prodrejo globoko v pljuča in tako z različnimi nevarnimi elementi (stroncij, vanadij, barij, svinec, aluminij, antimon, žveplo, molibden, fosfor, cink itd.) zastrupljajo človekovo telo.

A to še ni vse. Delci lahko v zraku lebdijo več dni, preden jih izperejo padavine. A tudi to še ni konec njihovega škodljivega delovanja, saj se nato izperejo v površinske vode in prodrejo v podtalnico. Problematični so predvsem perklorati, ki so endokrini motilci hormonov.

Problematični niso le organizirani javni ognjemeti, temveč v zadnjih letih tudi vedno bolj popularne rakete, ki jih v zrak spuščajo posamezniki. Teh je vedno več in ponekod se dogajajo čisto pravi, po številu raket zelo bogati “zasebni ognjemeti”, ki se jih ne bi sramovalo niti kakšno manjše mesto.

Ustavimo trpljenje živali

Zvoki (poki, žvižgi itd.), ki jih ustvarja pirotehnika, predstavljajo zelo velik stres za živali. Medtem ko zdrav človek sliši zvoke v frekvenčnem razponu od 20 do 20.000 Hz, pes sliši zvoke vse do 60.000 Hz. Zaradi tega glasni zvoki zanje predstavljajo izjemno veliko obremenitev. Poleg tega jim anatomija ušes omogoča, da slišijo tudi do 4-krat bolj oddaljene zvoke kot človek. Večji frekvenčni razpon zvokov slišijo tudi mačke (do 64.000 Hz) in številne ostale živali.

Zlasti nenadni glasni zvoki, kot so poki petard in druge pirotehnike, pri živalih povzročajo močan strah in lahko tudi fizično bolečino. Zato je do živali edino odgovorno, da se popolnoma odrečemo uporabi pirotehnike, ki oddaja glasne zvoke. Takšne so predvsem petarde in rakete, pa tudi nekateri drugi izdelki, ki oddajajo brenčeč ali žvižgajoč zvok.

Pirotehnika – sami škodljivi učinki, nobene koristi

Pirotehnični izdelki nimajo prav nobene koristi. Nasprotno, prinašajo številne škodljive učinke, ki smo jih našteli zgoraj. Snovi, ki nastajajo pri njihovi uporabi, so škodljive za zdravje ter prehajajo v pitno vodo. Glasni poki in drugi zvoki povzročajo velikanski stres in trpljenje živali.

Vsako leto uporaba pirotehnike povzroči tudi kar nekaj telesnih poškodb. Spomnimo na fanta, ki je lani zaradi eksplozije doma narejene petarde ostal brez rok in vida ter s poškodovanim sluhom. Mnogokrat pa so močno prestrašeni ali celo poškodovani tudi povsem nedolžni mimoidoči, ki so postali žrtve nerazmišljajočih objestnežev, ki se “zabavajo” z metanjem petard proti ljudem.

Zato recimo STOP PIROTEHNIKI in obsodimo vsako njeno uporabo. Potrebna je ničelna toleranca do ravnanj, ki z izgovorom domnevne zabave in praznovanja povzročajo same škodljive učinke in velikansko trpljenje živali.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂