Pfizer ali Moderna – katero cepivo je učinkovitejše?

Raziskava, ki je bila v začetku decembra objavljena v New England Journal of Medicine, razkriva, da je cepivo Moderne Spikevax nekoliko učinkovitejše od Pfizerjevega cepiva Comirnaty.

Cepivo Pfizer, Moderna

V raziskavi so analizirali zdravstvene podatke skoraj 440.000 ameriških veteranov, ki so med januarjem in sredino maja 2021 prejeli bodisi cepivo Pfizerja, bodisi cepivo Moderne. Obe cepivi sta se izkazali kot visoko učinkoviti pri preprečevanju okužbe, hospitalizacije in smrti, a cepivo Moderne je pri tem imelo nekoliko boljše rezultate.

Cepljeni s cepivom Moderne so imeli 21 odstotkov nižje tveganje za okužbo in 41 odstotkov nižje tveganje za hospitalizacijo.

»Obe cepivi sta visoko učinkoviti,« je ob tem dejal sodelujoči epidemiolog Dr. J. P. Casas. »Toda ne glede na prevladujoči sev – najprej Alfa in nato Delta – se je cepivo Moderne izkazalo za nekoliko učinkovitejše.«

Stopnja okuženosti je pri cepljenih s cepivom Moderne znašala 4,52 na 1.000 sodelujočih, pri cepljenih s Pfizerjevim cepivom pa 5,75 na 1.000 sodelujočih.

Pri cepljenih s cepivom Pfizerja so zaznali tudi višjo stopnjo simptomatičnih okužb (0,44 več na 1.000), višjo stopnjo hospitalizacije (0,55 več na 1.000) in višjo stopnjo zdravljenja na intenzivni negi (0,1 več na 1.000) v primerjavi s cepljenimi s cepivom Moderne.

Kaj pa Omikron?

Raziskave, ki bi nudila primerjalne podatke o učinkovitosti cepiv proti različici Omikron, še ni. Zato na podlagi rezultatov za različico Alfa in Delta ni mogoče samodejno sklepati, katero cepivo bo nudilo večjo zaščito pred Omikronom.

Tretji odmerek: samo Pfizer ali Moderna

V Sloveniji se za tretji, poživitveni, odmerek zaenkrat uporabljata samo cepivi Pfizerja in Moderne. Obe veljata za varni in učinkoviti in z zelo redkimi resnejšimi stranskimi učinki.

Za tiste, ki so bili prvič cepljeni z vektorskim cepivom (AstraZeneca ali Johnson), se poživitveni odmerek priporoča že po 2 mesecih. To je še pomembneje ob širjenju različice Omikron, saj omenjeni cepivi proti tej različici ne nudita skoraj nobene zaščite.

Za tiste, ki so bili prvič cepljeni s cepivom mRNK (Pfizer ali Moderna) ali po mešani shemi, se poživitveni odmerek priporoča po 6 mesecih, pri bolj izpostavljenih posameznikih ali tistih, pri katerih obstaja večje tveganje za težji potek bolezni, pa že po 3 mesecih.

Vir: WebMD, NIJZ

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂