Ozadje, ki je krivo za negativne programe, se skriva v otrostvu

Picture
Minka Gantar – svetovalka za zdravo prehrano in osebno rast. S svetovanjem se ukvarja že več kot 20 let. Svoje znanje deli na spletni strani srecno-zivljenje.com. Je avtorica knjige ‘Ko imajo hormoni žur’

Slonček raste in zraste v mogočnega slona. Še vedno je privezan – lahko je privezan s tanko vrvjo za majhno drevo, ki bi ju lahko z enim zamahom noge strgal in izruval, vendar je njegovo prepričanje ostalo na nivoju slončka. Vrv in drevo sta se mu vrasla v podzavest. Ta mogočna žival omejuje svoje sedanje sposobnosti z omejitvami iz otroštva. Temu pravimo »sindrom malega slončka«.

Mnogim so starši govorili:

 • Bodi tiho in potrpi!
 • Kdor visoko leta, nizko pade. Pozabili pa so povedati, da kdor visoko leta, lahko tudi visoko pristane.
 • Tega si ne zaslužiš. Nisi dovolj pridna.
 • Genitalije so grde.
 • Iz tebe ne bo nič.
 • Če ne ubogaš, si poredna punčka. (Če ne narediš tako, kot jaz hočem, si ne zaslužiš ljubezni.)
 • Ljudem ne smeš zaupati.
 • Bodi skromen – skromnost je lepa čednost.
 • Denar in poštenost ne gresta skupaj.
 • Kakšen štor si.
 • Kako si neumna …

Vse te trditve otrok sčasoma pozabi, vendar pa se shranijo v nezavedni um – v podzavest. Zapisale so se v srce. In kar je zapisano v srcu, kar je pogreznjeno v nezavedni um, je milijonkrat močnejše od moči zavestnega uma.

Iz knjige dr. Brucea Liptona Učinek medenih tednov vam posredujem citat, da boste lažje razumeli, kako poteka »programiranje« podzavesti v rosnem obdobju:

“V maternici in v prvem letu življenja človeški možgani delujejo predvsem z najpočasnejšo frekvenco 0,5 do 4 cikle na sekundo (herce); torej na valovih delta: to ne preseneča, saj dojenčki veliko časa prespijo; pri odraslih valovi delta prevladujejo v najglobljem spanju, kadar sanjamo in nas je najtežje prebuditi.Od drugega do šestega leta prevladujejo valovi theta (4 do 8 HZ), vibracijska frekvenca, povezana z domišljijskim stanjem. Gre za razvojno obdobje čudovite in podivjane domišljije. Kadar vidite otroka z metlo, ki pojasnjuje, da je konj, mu nikar ne govorite, da je le metla. V otrokovem umu je konj, kajti v tem čudovitem življenjskem obdobju prevladujejo valovi theta. Gre za stanje, v katerem se domišljija in resničnost prepletata. V otrokovem umu metla postane konj.

Prvih šest let življenja otroci ne izražajo lastnosti zavedanja, značilnih za valove alfa, beta in gama. Otroški možgani delujejo zlasti pod ustvarjalno zavestjo, prav kot se možganska dejavnost pri odraslih spusti pod raven zavedanja med spanjem in med hipnozo. V stanju theta, ki je izjemno dovzetno za programiranje, otroci zapisujejo ogromne količine podatkov, ki jih potrebujejo za preživetje v okolju, nimajo pa sposobnosti, da bi jih med nalaganjem zavestno ocenjevali.

Pri šestem ali sedmem letu starosti postane otrok manj dovzeten za hipnotično programiranje, saj začnejo njegovi razvijajoči možgani vse bolj delovati na višjefrekvenčnih valovanjih alfa (8 do 12 hercev). Dejavnost valov alfa je povezana s stanjem mirnega zavedanja.”

Občutimo ali pozitivna ali negativna čustva

Prevladujoča čustva bodo odločala o tem, kam bo šlo življenje. Težave s hormonskim ravnovesjem, predvsem s ščitnico, izvirajo prav iz občutka, da vedno skrbite samo za druge, da za vas ni poskrbljeno, da ste na zadnjem mestu, da niste slišani in razumljeni. Ker pa se vsako zdravljenje začne v nas samih, je to samo opozorilo telesa, da je čas, da se začnete ceniti.

Zato začnite s ponavljanjem zdravilnega stavka: »Začenjam se imeti rada. Cenim se. Znam poskrbeti za sebe.« Povejte si to 100-krat na dan – povejte si to tolikokrat, da se bo vaše telo prepojilo s stavkom »Rada se imam in se cenim.«

Zvečer pred spanjem se objemite – samo sebe in sebi dajte vso ljubezen, ki jo želite občutiti in ki jo čutite do sebe … ker boste sami s seboj živeli do konca svojih dni!

Minka Gantar, avtorica knjige ‘Ko imajo hormoni žur

Picture

Viri:

 • Gantar, M.: Ko imajo hormoni žur; Srečno Življenje, Škofja Loka, 2015
 • Lipton, B. H.: Učinek medenih tednov; Primus, Brežice,2014
 • Hay, L.: Življenje je tvoje; Iskanja, Ljubljana, 1994
Imate mnenje ali vprašanje? ​Zapišite ga v komentarju.