‘Šraufanje’ ni kar tako, saj izboljšuje jezikovne sposobnosti

Odlična novica za ljubitelje orodja in ‘šraufanja’ – mehanična popravila in drugo delo z orodjem izboljšuje jezikovne spretnosti. Raziskovalci so ugotovili povezavo med spretnostjo z orodjem ter sposobnostjo tvorjenja in razumevanja zapletenih stavčnih struktur.

Orodje

Razumevanje sintakse zapletenih stavkov velja za eno najzahtevnejših jezikovnih spretnosti. Že leta 2019 je raziskava razkrila, da so ljudje, ki so spretni z orodjem, spretni tudi pri tvorjenju in razumevanju stavkov. Nova študija evropskih raziskovalcev zdaj pojasnjuje, zakaj je tako.

Francoski in švedski znanstveniki so odkrili, da obe spretnosti temeljita na istih nevroloških virih, ki se nahajajo v istem predelu možganov, in se nato vprašali, ali lahko vadba ene spretnosti vpliva na izboljšanje druge.

Izkazalo se je, da lahko. Pri udeležencih raziskave so opravili preizkus razumevanja sintakse pred in po 30 minutah motorične vadbe s kleščami. Ugotovili so, da vadba motoričnih spretnosti z orodjem izboljša rezultate pri vajah razumevanja sintakse.

A to še ni vse. Izkazalo se je namreč tudi obratno, da vadba jezikovnih spretnosti, točneje, izvajanje vaj za razumevanje stavkov z zapleteno strukturo, izboljša motorične sposobnosti pri uporabi orodja.

Ugotovitev je koristna za rehabilitacijo in tudi sicer

orodjeOdkritje je ne le zanimivo, temveč tudi povsem uporabno. Znanstveniki namreč že razmišljajo, kako bi te ugotovitve uporabili v rehabilitacijskih programih pri bolnikih, ki so izgubili del jezikovnih sposobnosti, a imajo relativno ohranjene motorične sposobnosti, kot so na primer mladi z motnjami v jezikovnem razvoju.

»Poleg tega nam odkritje nudi vpogled v razvoj jezika skozi zgodovino. Ko so se naši predniki začeli razvijati in uporabljati orodje, je to močno spremenilo možgane in ustvarilo kognitivne zahteve, ki so lahko privedle do pojava nekaterih funkcij, kot je uporaba sintakse,« pojasnjuje raziskovalec Claudio Brozzoli.

Iz navedenega lahko torej zaključimo, da ‘šraufanje’ še zdaleč ni manj vredno opravilo, češ da ne zahteva pretirane uporabe možganov. Ko vas bo naslednjič prijelo, da bi vzeli v roke orodje, se spomnite, da s tem krepite tudi svoje jezikovne sposobnosti.

Vir: ScienceDaily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂