Zakaj imamo tako radi ogljikove hidrate?

Ko se pojavi želja po tem, da bi nekaj pojedli, zelo radi posežemo po ogljikovih hidratih, četudi niso vedno najboljša izbira. Zakaj je tako? Razlog je pravzaprav zelo preprost. Poglejte.

ogljikovi hidrati

Želja po tem, da bi nekaj pojedli, se pogosto pojavi, ko smo pod stresom. Prav ogljikovi hidrati pa so tisti, pri uživanju katerih se sprošča »hormon sreče«, kot pogovorno rečemo serotoninu.

Sladkarije, beli kruh, ocvrti krompirček, sladke pijače … so največji viri enostavnih ogljikovih hidratov, ki jih telo zelo hitro predela. Zato se ob njihovem uživanju hitro dvigne raven serotonina, kar izboljša naše počutje.

Kot vemo, pa enostavni ogljikovi hidrati – ti so še posebej močno zastopani v predelani hrani – niso ravno najboljši za zdravje (in kilograme). A kako se jim upreti? Berite dalje.

8 načinov, kako se upreti želji po ogljikovih hidratih

1. Zaposlite svoje možgane

Kadar so vaši možgani zaposleni z nečim, kar radi počnete, ne boste mislili na željo po hrani.

2. Jejte premišljeno

Včasih se zgodi, da po hrani posežete ne zaradi lakote, pač pa iz dolgčasa ali navade. Premišljeno prehranjevanje lahko pomaga. Bodite pozorni na to, kaj jeste in koliko jeste. Prehranjujte se počasi in si vzemite čas za uživanje v okusih. Slednje pomaga, da bodo vaši možgani bolj usklajeni z želodcem in prej dobili signal, da je ta poln. Raziskave potrjujejo, da obstaja velika povezava med premišljenim prehranjevanjem in telesno težo.

3. Izberite pravo vrsto ogljikovih hidratov

Vsi ogljikovi hidrati namreč niso enaki. Sestavljeni ogljikovi hidrati, kot so tisti v polnozrnatih izdelkih in zelenjavi, predstavljajo glavni vir energije za človeško telo. Da jih slednje prebavi, traja nekaj časa, zato se po njihovem zaužitju raven sladkorja v krvi dviguje počasneje, občutek sitosti pa je daljši. In ne pozabite na zelenjavo brez škroba, kot je korenje, ki vsebuje manj ogljikovih hidratov kot na primer krompir.

4. Poiščite način, ki deluje za vas

Morda se ne boste mogli čez noč odpovedati kruhu in sladkarijam. Zato začnite postopoma, na primer z odstranjevanjem dodatno slajenih jedi. Čez nekaj časa lahko temu sledi odstranitev belega kruha oziroma njegova zamenjava s polnozrnatim.

5. Bodite telesno aktivni

Telesna aktivnost, še zlasti aerobna, pomaga brzdati apetit. Hkrati tudi izboljšuje razpoloženje in samopodobo, zaradi česar se za boljše počutje ne boste več v tolikšni meri zatekali k hrani.

6. Naspite se

Če premalo počivate, je zelo velika verjetnost, da boste čez dan zaužili več kalorij. Pomanjkanje spanja namreč vpliva na hormone, ki uravnavajo apetit. Prizadevajte si za 7–9 ur neprekinjenega spanja na noč.

7. Pijte vodo

Ko mislite, da ste lačni, ste mnogokrat najbrž samo dehidrirani. Ko se pojavi želja po ogljikovih hidratih ali vas zamika, da bi planili na sladkarije, si natočite in spijte kozarec vode.

8. Vzemite si premor

Stres in napetost sprožita željo po ogljikovih hidratih. Ko začutite, da ste pod stresom, se namesto k hrani zatecite k meditaciji ali drugim oblikam sproščanja, ki vam ustrezajo.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂