Novo upanje za bolnike z multiplo sklerozo

Multipla skleroza je kronična avtoimuna vnetna bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Ob tem prihaja do propadanja ovojnice živčnih vlaken zaradi poškodb in izgube mielina. Običajno poteka v zagonih, ko se stanje bolnika poslabša, nato pa se lahko znova nekoliko izboljša. Prizadene funkcije, ki jih opravlja osrednji živčni sistem, pri čemer je izguba funkcije odvisna od tega, katero mesto je prizadeto. Značilno je, da se pogosteje pojavlja pri ženskah, pri čemer do prvega zagona najpogosteje pride med 20. in 50. letom starosti. Sam vzrok bolezni še ni znan.

Zdravila za multiplo sklerozo še ni. S terapijo se predvsem poskuša vplivati na simptome in potek bolezni ter izboljšanje bolnikove kakovosti življenja.V preteklosti se je pojavilo že več ljudi, ki so trdili, da so našli rešitev za bolnike s to težko boleznijo, a se je kasneje izkazalo, da je večinoma šlo za posameznike, željne pozornosti ali celo šarlatane, ki so se nadejali zaslužka.

Zdaj smo morda končno priča preboju.

Klinični testi so pokazali, da bi lahko nekaterim bolnikom z multiplo sklerozo pomagala terapija s presaditvijo matičnih celic. Postopek je sicer vse prej kot enostaven in prinaša vrsto tveganj. Bolniku namreč najprej s kemoterapijo uničijo imunski sistem, nato pa ga ob pomoči matičnih celic na novo zgradijo.

Terapija s presaditvijo matičnih celic poteka tako, da matične celice najprej izluščijo iz pacientove krvi in kostnega mozga. Nato z zdravili uničijo bolnikov imunski sistem, nakar matične celice znova vsadijo v telo. Multipla skleroza namreč ne prizadene matičnih celic, zato lahko znova zgradijo nov imunski sistem, tokrat takšen, ki ne napada osrednjega živčevja.

Po treh letih je pri samo 3 od 52 pacientov, ki so prejeli terapijo z matičnimi celicami, prišlo do poslabšanja. V kontrolni skupini, kjer so bolniki dobivali klasično terapijo z zdravili, pa se je stanje poslabšalo pri 30 od 50 pacientov.

Simptomi multiple skleroze:

  • motnje vida
  • motorični znaki (pareza udov)
  • senzorični simptomi
  • nistagmus
  • motnja mokrenja in spolnih funkcij
  • utrudljivost
  • kognitivne motnje, demenca, depresija
  • kronična bolečina

Strošek presaditve matičnih celic znaša približno 35.000 evrov, kar ni veliko, če vemo, da so biološka zdravila za zdravljenje simptomov multiple skleroze izjemno draga in lahko za posameznega bolnika stanejo tudi več kot 1.000 evrov na mesec.Terapija s presaditvijo matičnih celic sicer ni enostavna. Gre za zelo zahteven in tudi boleč poseg, pri katerem uporabijo kemoterapijo za uničenje pacientovega imunskega sistema. Ta mora nato nekaj tednov preživeti v popolni izolaciji, saj bi bil kakršenkoli stik s patogenimi organizmi v času izgradnje novega imunskega sistema lahko zanj usoden.

Zdravniki ob tem poudarjajo, da terapija s presaditvijo matičnih celic ni primerna za vse paciente z multiplo sklerozo.

A.M.

Komentirajte!