Nordijska hoja – za kondicijo in zdravo srce

Čeprav ima že običajna hoja mnoge ugodne učinke na zdravje in počutje, nordijska hoja prinaša še nekatere dodatne. Preverite, katere.

Nordijska hoja

Hoja že dolgo velja za enostaven in nenaporen način telesne vadbe. Četudi z njo morda ne boste poželi toliko občudovanja kot s tekom, kolesarjenjem ali drugo hitrejšo športno dejavnostjo, boste z redno hojo naredili veliko dobrega za svoje zdravje. Pri čemer sploh ni treba, da štejete korake ali merite prehojeno razdaljo. Že pol ure do ena ura nekoliko hitrejše hoje vsak dan dokazano zmanjšuje možnosti za težave s srčno-žilnim sistemom, krepi imunski sistem ter pomaga k boljšemu počutju in bolj izostrenim mislim.

Nordijska hoja je nadgradnja običajne hoje

Običajna hoja je najbolj naraven način gibanja in že sama po sebi zelo koristna za zdravje. Toda če želite za svoj srčno-žilni sistem in telesno pripravljenost narediti še nekaj več, poskusite z nordijsko hojo.

Najnovejša raziskava kanadskih znanstvenikov kaže, da nordijska hoja z aktivacijo dodatnih mišic prinaša še nekatere dodatne prednosti. Ker pri nordijski hoji uporabljamo palice, razgibavamo in krepimo tudi zgornji del telesa, hkrati pa nekoliko razbremenimo kolena.

Delo mišic osrednjega in zgornjega dela telesa hkrati poveča porabo energije, kar z drugimi besedami pomeni, da z nordijsko hojo pokurimo več kalorij.

Seznam ugodnih učinkov pa se še nadaljuje: izboljšana stabilnost, boljše ravnotežje, bolj usklajeni telesni gibi … k vsemu temu pripomore hoja s pomočjo palic.

Nordijska hoja

Več kot le običajna hoja s palicami

Nordijska hoja ni le običajna hoja, pri kateri s palicami vprežemo še roke. Ideja nordijske hoje se je namreč razvila iz teka na smučeh, ko so ljudje v nordijskih deželah iskali poletni nadomestek za najbolj priljubljeno zimsko aktivnost.

Pri nordijski hoji zato uporabljamo posebne palice – ne običajnih pohodniških –, ki jih držimo pod kotom 45 stopinj za seboj. Z njimi se z vsakim korakom izmenično odrivamo od podlage naprej v smeri hoje, podobno kot se odrivajo smučarji tekači.

V primerjavi z uporabo običajnih pohodniških palic je tako glavna razlika ta, da se pri nordijski hoji s palicami aktivno odrivamo naprej, medtem ko pohodniške palice služijo predvsem povečevanju stabilnosti ter razbremenjevanju kolen pri hoji navzdol.

Kako začeti z nordijsko hojo

Za začetek boste potrebovali palice za nordijsko hojo, kar pa ni posebej velik strošek, saj jih je mogoče kupiti po ceni že od 20 evrov naprej.

Priporočljiva je tudi udobna in stabilna športna obutev z dobrim oprijemom, kot na primer tekaški športni copati ali lahko nizko pohodniško obuvalo.

Ključ do pravilnega izvajanja nordijske hoje se skriva v pravilnem držanju palic ter usklajenosti gibov rok in nog. Za lažji začetek se lahko udeležite kratkega tečaja nordijske hoje ali pa si na YouTubu ogledate katerega od video vodičev, kako začeti z nordijsko hojo.

Tudi če vam koordinacija gibov ne bo šla takoj od rok (in nog), ne obupajte. Vztrajajte toliko časa, da vam vrstni red gibov pride v podzavest, in takrat boste v nordijski hoji začeli zares uživati.

Vir: Health.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂