Nespecnost

Kako na naraven način premagati nespečnost?

Baldrijan si je skozi stoletja utrdil svoje mesto v farmaciji kot zdravilna rastlina z vsestranskimi učinki, o čemer pričajo že zapisi v grški, rimski, kitajski in indijski medicini. Baldrijan se uporablja za lajšanje različnih zdravstvenih težav že od drugega stoletja dalje, v 17. stoletju pa je postal zelo popularen v Evropi.

Med zdravilnimi rastlinami s pomirjevalnim delovanjem ima baldrijan najbolj raziskano in najbolj dokazano učinkovitost. Izkoriščali so ga kot ljudsko zdravilo za različne bolezni, kot so težave s spanjem, prebavo, živčnostjo, tresenjem, glavoboli zaradi napetosti in s prekomernim razbijanjem srca. Uporabljali so ga tudi za zdravljenje želodčnih krčev. Za zdravljenje prej naštetih težav je koristna predvsem korenina baldrijana. Čeprav je sveža korenina baldrijana brez vonja, se s sušitvijo pojavi vonj, ki je marsikomu neprijeten.

Zakaj ljudje jemljejo baldrijan?

Sodoben način življenja je poleg napredka v vsakodnevnem življenju prinesel tudi nekatere negativne posledice, kot so: nespečnost, tesnoba, osamljenost, depresija, stres ipd. Nespečnost je splošna motnja spanja. Ljudje, ki trpijo za nespečnostjo, imajo problem z bedenjem ali pa se pretirano budijo sredi noči, kar oslabi njihovo vsakodnevno delovanje.

Baldrijan je priljubljena alternativa zdravil za težave s spanjem, ker je hkrati varen in učinkovit. Za razliko od mnogih uspaval na recept, ima baldrijan veliko manj stranskih učinkov, kot je npr. jutranja zaspanost. Prav tako ljudje, ki jemljejo uspavalne tablete, poročajo o poslabšanju nespečnosti, ko prenehajo uporabljati tablete. Takšnega učinka z uporabo baldrijana ni.

Baldrijan, ki je naravna snov, kljub svojemu pomirjevalnemu učinku ne povzroča odvisnosti, kar pa ne velja za uspavalne tablete. Ponavadi so tudi primerna prva izbira pred zdravili na zdravniški recept. Poleg tega so trenutno edino pomirjevalo rastlinskega izvora, katerega učinkovitost je dokazana tudi s kliničnimi raziskavami. Te so pokazale, da baldrijan pripomore k skrajšanju časa bedenja, hkrati pa izboljša kakovost spanja. Običajno se ga uporablja tudi proti napetosti in živčnosti. Kot koristen se je izkazal pri enostavnih primerih stresa, tesnobe in živčne napetosti, kot tudi pri težjih primerih histerije, živčnega trzanja, hiperaktivnosti, horeje (premiki neprostovoljnega trzanja), razbijanja srca, glavobolov in napetosti.

Sproščujoče delovanje baldrijana je prav tako koristno za zdravljenje mišičnih in menstrualnih krčev ter visokega krvnega tlaka. Baldrijan sprošča mišice ven ter stene arterij in je še posebej učinkovit pri zvišanem krvnem tlaku, nastalem zaradi pretiranega stresa in skrbi.

Baldrijan se uporablja kot splošni nervin, to je snov, ki ima pomirjujoč učinek na možgane in živčni sistem, vzpostavlja ravnotežje ter lajša napetost in tesnobo. V študiji zelišč so nervini
razvrščeni kot spodbujevalci ali sedativi. Spodbujevalni nervini se uporabljajo v primerih počasne mentalne aktivnosti, depresije ali slabe sposobnosti koncentracije; sedativni nervini
se uporabljajo za zdravljenje tesnobe, pretresa, nemira in nespečnosti.

Nekateri strokovnjaki sodijo, da baldrijan spada tako med spodbujevalne kot sedativne nervine, odvisno od posameznika in situacije, v kateri uporablja zelišče. Nekateri ljudje, ki so uporabili baldrijan za sprostitev in izboljšanje spanca, so ugotovili, da pozitivno vpliva na njihove težave.
Uporaba baldrijana, s svojim pomirjevalnim učinkom, je najbolj priporočljiva za pomiritev anksioznosti, ki lahko spremlja depresijo. To se ponavadi zgodi pri daljši izpostavitvi stresu in
živčni napetosti.
Ker so za gojenje baldrijana potrebna izrazito vlažna, močvirnata rastišča, ga danes gojijo predvsem na plantažah. Na začetku se je baldrijan uporabljal zgolj v obliki eteričnega olja, danes se ga pa uporablja v čajih, tinkturi, kopelih. Izvlečke baldrijana lahko najdemo tudi v drugačni obliki. V Sloveniji je zdravilo Baldrimed najboljša izbira zoper nespečnost in nemir, ker je najmočnejši izdelek z baldrijanom pri nas.
Viri: Spletna stran University of Maryland
Spletna stran About Health
Literatura: Sodobna fitoterapija, Slovensko farmacevtsko društvo
Kako pa vi rešujete težave z nespečnostjo? Ali poznate učinkovine baldrijana?