Naravna kozmetika

Želite zdravo – četudi malo gubasto – ali pa lažno gladko, a ogroženo kožo?

TO NI VEČ VPRAŠANJE!

Vse bolj se zavedamo, da smo del narave in narava del nas. Brez narave nas ne bi bilo. Prav tako nas ne bo, če bomo res uspeli naravo preveč uničiti, pa tudi, če bomo še naprej uporabljali in izrabljali pretežno sintetične sestavine. Res je, z razvojem medicine, farmakologije in novih zdravil se je naše življenje v nekaj stoletjih zelo podaljšalo. A podaljšujejo se tudi seznami mogočih stranskih učinkov v škatlicah z zdravili. Pogosto se ti tudi res pojavijo, sploh če moramo uživati več različnih zdravil sočasno. Zato je morda čas, da se vprašamo: “Živeti dolgo ali živeti polno in zdravo?”.

TO NI VEČ VPRAŠANJE!

Vse bolj se zavedamo, da smo del narave in narava del nas. Brez narave nas ne bi bilo. Prav tako nas ne bo, če bomo res uspeli naravo preveč uničiti, pa tudi, če bomo še naprej uporabljali in izrabljali pretežno sintetične sestavine. Res je, z razvojem medicine, farmakologije in novih zdravil se je naše življenje v nekaj stoletjih zelo podaljšalo. A podaljšujejo se tudi seznami mogočih stranskih učinkov v škatlicah z zdravili. Pogosto se ti tudi res pojavijo, sploh če moramo uživati več različnih zdravil sočasno. Zato je morda čas, da se vprašamo: “Živeti dolgo ali živeti polno in zdravo?”.

 

Najmočnejša svetovna lobija sta gotovo orožarski in farmacevtski. Za petami pa imata kozmetični lobi. Če sledimo reklamam kozmetične industrije, je samo še umetno tisto pravo, narava pa je odrinjena na stranski tir. Veljavo ohranja le še kot zakladnica idej, kaj lahko pri njej prekopira in čim prej naredi sintetično, to pa potem spet prodaja kot edino zveličavno. A narava ostaja tu, čeprav navidezno v ozadju. Vse izhaja iz nje, vse se vrne vanjo in vse se zrcali v njej. Tako slej ko prej naša koža, pa tudi ves organizem, ki sta vendarle del narave, pokažeta posledice uporabe škodljivih sintetičnih snovi. Velikokrat je za večje izboljšanje stanja takrat žal že prepozno.

Tokrat se osredinimo le na kreme in emulzije za kožo. Kozmetična industrija skoraj dnevno izumlja vedno bolj čudežne kreme, ki malodane v hipu napnejo našo kožo, ji povrnejo elastičnost, jo nahranijo in navlažijo, da ta postane skoraj podobna vodnjaku s slastno
deževnico; zgladijo gube in brazgotine, kožo zaščitijo pred škodljivimi UV žarki in drugimi zunanjimi “nebodigatreba” snovmi in vplivi. Njihove pomade naj bi tudi odpravljale težave z mozolji, aknami, pigmentnimi madeži, ekcemi, alergijami. Iskreno, velikokrat se te težave pojavijo prav zaradi njihove uporabe! Proizvajalci kozmetičnih pripomočkov nas prepričujejo, da bo zaradi njih naša koža vedno bolj mladostna, čeprav se mi staramo … Skratka, kot so včasih rekle coprnice in naše babice: “Za vsako težavo se najde maža”. Res se,
samo kakšna?
Kreme so večinoma emulzije maščobe v vodi ali pa vode v maščobi. Tistim brez tekočine, ki so narejene torej pretežno iz maščob, pa rečemo mazila. Proizvajalci v kozmetični industriji vsem po vrsti za večji učinek, za to ali ono potrebo in željo, dodajo aktivne snovi, barvila in konzervanse. V veliki večini so vsi ti dodatki sintetični in pretežno škodljivi za človeški organizem. Pa ne malo, zelo, zelo škodljivi!Izmed sestavin, ki lahko v večji ali manjši meri in resnosti škodijo zdravju, so na primer: konzervansi – med njimi parabeni, urea, metildibromo glutaronitril, kvarternij, triklosan in formaldehid, ki so več ali manj rakotvorni in že v majhnih količinah dražijo sluznico ter lahko izzovejo alergije; glikolni ester (phenoxyethanol), ki ga pogosto uporabljajo kot konzervans in lahko negativno učinkuje na živčevje, jetra, naše reproduktivne sposobnosti; antioksidanti – disodium EDTA (etilendiaminotetraocetna kislina) in trisodium EDTA, ki lahko povzročata dermatitis, BDHA (butylhydroxianisole) in BHT (butylhydroxitoluen), ki toksično učinkujeta na
jetra, ledvice in pljuča.
Iz sestavin diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, hexanidine diiethionate in quaternium 15 ter idopropynylbutylcarbamate, se lahko sprošča rakotvoren formaldehid. Za večjo prepustnost kože proizvajalci radi dodajajo tudi emulgatorje – npr. PEG (polyethilenglikol) in PPG (polypropilenglikol), ki lahko dražijo kožo,  zaradi njene večje prepustnosti pa lahko vanjo lažje prodirajo tudi druge škodljive snovi iz okolja.  V kremah zasledimo tudi surfaktantepovršinsko aktivne snovi, kot sta natrijev lavril/lavreat sulfat in amonijev lavril sulfat, ki ju povezujemo tudi s povečano občutljivostjo kože.
Petrokemikalije so naftni derivati (npr. parafinum liquidum, petroleum, vaselinum, mineralno olje, tekoči parafin, butilen glikol, dietilen glikol, polietilen glikol – PEG, propilen glikol, dimetikon …), ki koži preprečujejo normalno delovanje in izločanje toksinov, ti zato še dodatno negativno delujejo na kožo. Umetne dišaveso najpogostejši razlog za alergijske reakcije. Neškodljive so samo tiste, ki so pridobljene iz eteričnih olj in so torej naravne.
Umetna barvila so sintetičnega izvora na osnovi nafte, premoga in podobnih snovi. Alfa hidroksinske in beta hidroskinske kisline lahko povečajo občutljivost na UV žarke in tako podvojijo celične poškodbe. Sintetični filtri v kremah za sončenje so najnevarnejše snovi, saj škodujejo našemu hormonskemu sistemu in pogosto povzročajo kožnega raka, pred katerim naj bi nas, glede na reklamiranje, morali ščititi (npr. parabeni, PABA in oktokrilen). Ustrezen pH izdelkov vzpostavijo z dodajanjem DEA (dietanolamin), MEA (monoetanolamin) in TEA (trietanolamin), vendar lahko te snovi v izdelkih ustvarijo rakotvorne nitrozamine.

V konvencionalnih kozmetičnih izdelkih lahko zasledimo še številne druge zelo škodljive sestavine, ki vse slej ko prej pustijo nepopravljive posledice. Nekatere sestavine je sicer izdelkom dovoljeno dodajati, vendar mora biti njihova koncentracija majhna. Ne pozabimo pa, da se mnoge izmed teh snovi ob dolgotrajni uporabi kozmetičnih izdelkov kopičijo v našem organizmu. Druge pa uničujejo ali spreminjajo naše celice že kmalu po vstopu v naše telo. Naša koža je namreč kot sito – več kot 60 odstotkov vsega, kar damo nanjo, gre tudi skoznjo in naprej skozi krvni obtok v naše organe in celice!

Kar ste prebrali doslej, se verjetno tudi vam zdi kot kriminalka, kajne? Vendar se lahko omenjenim nevarnostim in negativnim posledicam zelo preprosto izognemo.

Kako? Sami si naredimo naravno in ekološko mazilo za kožo! 

Z nekaj spretnosti in znanja ter s prvinskimi, naravnimi in pretežno ekološko pridelanimi sestavinami bomo naši koži nudili vse, kar potrebuje. Zelo kakovostna ekološka olja in maščobe ter druge potrebne sestavine za izdelavo najboljših naravnih mazil tudi v Sloveniji ni več težko najti

Cena najkvalitetnejše ali najbogatejše domače kreme je vsaj primerljiva, velikokrat pa tudi precej nižja, od tiste za tako zelo opevane »čudežne« konvencionalne kreme, ki so daleč od pravega čudeža, a zelo blizu nevarnemu uničevalcu. Naša koža pa se nam bo zahvalila tako, da si bo že kmalu opomogla in pokazala vidno izboljšanje svoje kondicije na najbolj naraven način, ki je tudi edini res učinkovit. Ob
uporabi svojih, domačih, naravnih in ekoloških mazil, brez dodanih škodljivih sintetičnih sestavin, bo naša koža kar vriskala od sreče, če ji bomo dobro prisluhnili! Počutili se bomo rajsko v raju naše rajske matere Zemlje!

Avtor članka: Anže Bečaj

 

 

 

Ste se kdaj lotili izdelave lastne kozmetike? Je zapleteno? Nam zaupate kak recept?