Kako se otrok rodi, vpliva na to, kako učinkovita so zanj cepiva

Od tega, kako se otrok rodi – vaginalno ali s carskim rezom – je odvisno, kako se bo njegov imunski sistem odzival na cepiva.

Otroci, rojeni vaginalno, imajo dvakrat višjo raven zaščitnih protiteles, ki nastanejo po prejemu cepiv v zgodnjem otroštvu. Razlog naj bi bil v t.i. dobrih bakterijah, ki se ob rojstvu naselijo v otrokovem telesu.

Iz sterilnega okolja maternice v svet, poln mikrobov

V trenutku, ko se človek rodi, iz sterilnega okolja maternice vstopi v svet, poln mikrobov. Ti vključujejo bakterije, glive, viruse in arheje, ki v človeškem telesu predstavljajo skoraj polovico vseh celic. Tej »skriti polovici« telesa pravimo tudi mikrobiom, ena od njegovih vlog pa je prav izgradnja učinkovitega imunskega sistema v zgodnjem otroštvu.

Pri vaginalnem rojstvu so prvi mikrobi, s katerimi se otrok sreča takoj po rojstvu, mikrobi, ki se nahajajo v vagini matere. Pri carskem rezu je drugače. Tam se otrok najprej sreča z mikrobi, ki živijo na površini kože, ter tistimi, ki so prisotni v okolju porodnišnice.

Raziskava škotskih in nizozemskih znanstvenikov je pokazala, da imajo otroci, rojeni vaginalno, višjo raven bifidobakterij in določenih neškodljivih sevov E. coli. To je po njihovem mnenju razlog, zakaj vaginalno rojeni otroci po cepljenju proti pnevmokokom in meningokokom ustvarijo dvakrat višjo raven protiteles.

Je torej za otroka bolje, če ženska rodi vaginalno?

Praviloma ne. V večini primerov carskega reza obstajajo za to utemeljeni medicinski razlogi. Pri rojstvu je na prvem mestu zaščita življenja matere in otroka. Kadar zdravniki presodijo, da bi bil vaginalni porod preveč tvegan, se odločijo za carski rez.

Vendar pa nekateri strokovnjaki predlagajo, da bi lahko otrokom, rojenim s carskim rezom, nato s prehrano dodali probiotike, s katerimi bi dosegli podoben učinek. Enako raven zaščitnih protiteles pa bi sicer lahko dosegli tudi z dvema – namesto enim – odmerkoma cepiva.

Vir: BBC

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂