10 najpogostejših vzrokov za »možgansko meglo«

O možganski megli lahko zadnje čase veliko beremo v povezavi s covidom, manj pa je znano, da se simptomi, kot na primer zmedenost ter težave z osredotočanjem, izražanjem in razmišljanjem, lahko pojavijo tudi v mnogih drugih primerih. Preverite, kdaj in zakaj.

možganska megla

1. Nosečnost

Pri številnih ženskah se v času nosečnosti pojavijo težave s spominom. Zaradi nosečnosti se namreč v ženskem telesu spremenijo razmerja hormonov in drugih snovi, ki vplivajo na delovanje možganov, kar lahko povzroči ne samo spremembe v razpoloženju, temveč tudi težave s pomnjenjem.

2. Multipla skleroza

Multipla skleroza prizadene osrednji živčni sistem in spremeni način, kako možgani »komunicirajo« s preostalimi deli telesa. Približno polovica bolnikov z multiplo sklerozo ima tudi težave s spominom, pozornostjo ter sposobnostjo načrtovanja in izražanja. Strokovnjaki priporočajo vaje za spomin in razmišljanje, terapevt pa vam bo predstavil tudi nove načine, s katerimi boste lažje premostili težave.

3. Jemanje zdravil

Nekatera zdravila – tako na recept kot tudi tista, ki so na voljo brez recepta – lahko vplivajo na delovanje možganov. Če ste začeli na novo jemati zdravilo in opažate, da se vam pojavlja »možganska megla«, se čim prej posvetujte s svojim zdravnikom. Pri tem mu povejte, katera zdravila jemljete že od prej, saj so neželeni učinki lahko tudi posledica medsebojnega delovanja več zdravil.

4. Kemoterapija in rak

Pri kemoterapiji za zdravljenje raka se uporabljajo močna zdravila. Ta lahko povzročijo stanje, ki mu pravimo tudi »kemo-možgani«. Gre za stranski učinek zdravil, ki se kaže kot težava s pomnjenjem podrobnosti (npr. imen, datumov), težave z opravljanjem več stvari naenkrat ter težave z zaključevanjem stavkov. Stanje po koncu terapije običajno hitro mine, pri nekaterih posameznikih pa lahko vztraja tudi dalj časa.

»Možgansko meglo« in druge kognitivne težave lahko sicer povzročajo tudi nekatere vrste raka.

5. Menopavza

Hormonske spremembe, ki se zgodijo v menopavzi, lahko vplivajo na sposobnost pomnjenja. Najpogosteje se pokažejo približno eno leto po zadnji menstruaciji, običajno okrog 50. leta starosti. Poleg »možganske megle« so lahko prisotni tudi telesni simptomi, kot so nenadno znojenje, hitrejši srčni utrip in povišana telesna temperatura. Zdravnik vam lahko pomaga tako, da predpiše nadomestno hormonsko terapijo.

6. Sindrom kronične utrujenosti

Sindrom kronične utrujenosti se lahko pojavi ob dolgotrajni telesni in duševni izčrpanosti. Poleg telesnih znakov – utrujenosti, šibkosti, bolečin nepojasnjenega izvora in drugih – se lahko pojavi tudi zmedenost, pozabljivost in nesposobnost osredotočanja. Zdravljenje vključuje predvsem počitek, zdravila za lajšanje simptomov, v nekaterih primerih tudi pomirjevala in psihoterapijo.

Možganska megla

7. Depresija

Slabša sposobnost pomnjenja, razmišljanja in reševanja težav ter pomanjkanje motivacije so tudi značilni znaki depresije. Če menite, da ste v depresivnem obdobju, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo morda predpisal začasno terapijo z antidepresivi. Obrnete se lahko tudi neposredno na psihiatrično ambulanto, saj za obisk psihiatra ni potrebna napotnica osebnega zdravnika.

8. Pomanjkanje spanja

Možgani za optimalno delovanje potrebujejo zadostno količino spanja. Pri odraslih je to 7–9 ur na dan. Če spite manj ali se ponoči zbujate, je to lahko razlog za težave s spominom, koncentracijo in sposobnostjo osredotočanja. Da bi se dobro naspali, se vsak večer odpravite v posteljo ob isti uri ter se pred spanjem izogibajte telesnim naporom, alkoholu, kavi ter uporabi računalnika in mobilnih naprav.

9. Lupus

Ta avtoimunska bolezen, pri kateri začne imunski sistem napadati zdrave celice, se lahko kaže prek številnih simptomov. Približno polovica bolnikov z lupusom ima med drugim težave s spominom in koncentracijo, pojavlja se lahko tudi zmedenost.

10. Dolgi covid

Čeprav mnogi ljudje prebolijo covid brez posebnih zapletov in posledic, je nemajhno tudi število tistih, ki se še več mesecev kasneje soočajo z »možgansko meglo« in simptomi, kot so utrujenost, hitra zadihanost, nihanje razpoloženja in drugi. Pri večini težave sčasoma izzvenijo, a obstajajo tudi bolniki, ki leto in več po prebolelem covidu še vedno občutijo njegove posledice.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂