Moški, pozor: rastlinska prehrana lahko pomaga pri raku prostate

Prehranjevanje z zdravo hrano rastlinskega izvora po postavljeni diagnozi raka na prostati lahko pomaga preprečiti nadaljevanje bolezni ali njeno ponovitev.

Rak prostate

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Evropi in tudi v Sloveniji. Pojavlja se večinoma pri starejših moških po 50. letu. Po napovedih svetovne zdravstvene organizacije naj bi v prihodnosti vsak šesti moški zbolel za rakom prostate.

V primeru, ko je bolezen omejena na prostato, je stopnja preživetja zelo visoka. Več kot 5 let od odkritja bolezni preživi približno 83 odstotkov bolnikov.

Najpomembnejša dejavnika tveganja sta starost in dednost. Pojavnost raka na prostati namreč s starostjo strmo narašča, močno povečano tveganje pa obstaja tudi pri posameznikih, katerih oče ali bratje so že zboleli za rakom na prostati.

Zaščitni dejavniki – to so dejavniki, ki lahko preprečijo bolezen – so hrana z nizko vsebnostjo živalskih maščob, uživanje velikih količin sadja in zelenjave ter redna telesna aktivnost.

Najpogostejši simptomi raka na prostati so pogosto uriniranje (zlasti ponoči), slaboten tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem ter prisotnost krvi v urinu. Če se je rak že razširil na druge organe, se tem znakom lahko pridružijo še bolečine v presredku, motnje pri odvajanju blata, motnje ejakulacije, bolečine v kosteh in splošna oslabelost telesa.

Koristi rastlinske prehrane

zelenjavaNedavna raziskava je pokazala, da se pri moških, ki po odkritem raku na prostati spremenijo svoje prehranjevanje tako, da uživajo veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih žitaric, zgodi naslednje:

  • Za 52 odstotkov se zniža tveganje, da bi rak napredoval.
  • Za 52 odstotkov se zniža tveganje, da bi se rak po zdravljenju ponovil.

Prav napredovanje raka je ena glavnih skrbi pri osebah s postavljeno diagnozo. Zato je razveseljivo, da lahko zgolj s spremembo načina prehranjevanja tako močno vplivajo na možen izid bolezni.

Strokovnjaki ob tem pojasnjujejo prednosti rastlinske prehrane. Sadje in zelenjava namreč vsebujejo antioksidante, protivnetne spojine in vlaknine, ki izboljšajo uravnavanje glukoze, zmanjšujejo vnetne procese. Poleg tega se s prehodom na rastlinsko prehrano izognemo potencialno škodljivim hormonom živalskega izvora ter heterocikličnim aminokislinam, ki nastajajo med kuhanjem pri visoki temperaturi in za katere je bilo že v preteklosti dokazano, da so povezane z rakom na prostati.

Dr. Anthony D’Amico z Inštituta za rakave bolezni Dana-Farber v Bostonu (ZDA) je ob tem dodal, da obstajajo biološki dokazi, da ima lahko rastlinska prehrana ugoden učinek na zdravje in okrepi imunski sistem. A hkrati opozarja, da rastlinske prehrane zdaj ne smemo obravnavati kot sveti gral. Še vedno je treba upoštevati celotno sliko in živeti zdravo, vključno z redno telesno vadbo, odpovedjo kajenju in alkoholu ter čim manjšo izpostavljenostjo stresu.

Vir: onkologija.org, WebMD