Moči uma in misli nikoli ne bi smeli podcenjevati

Piše: ​Timi Soršak, dipl. zn. ​Točka zdravja Po izobrazbi je diplomirani zdravstvenik in je glavni kreator metode 6 faktorjev ter kreator celostnih preventivnih programov »6 korakov do zdravja«.

Z vsako pozitivno mislijo lahko ohranimo zdravje in nasprotno, lahko s skoraj vsako negativno mislijo ogrozimo svoje zdravje. S pomočjo miselnega procesa in z našimi čustvi lahko zaviramo ali pospešujemo delovanje imunskega sistema ter celoten proces samozdravljenja.

Se spomnite, kako ste se počutili, ko se je nekdo urezal v prst? Znanstveno so dokazali, da ko samo opazujemo nekoga, ki se ureže v prst, bomo sami aktivirali čustva in nam bo postalo neprijetno v našem telesu oz. v točno določenem prstu na naši roki. Največ problemov v našem telesu povzročajo tista kronična potlačena negativna čustva, ki jih skreiramo preko naših miselnih prepričanj in blokad.

Katera negativna čustva ter negativne misli so povzročile težave s sinusi? 

Spoznal sem gospo, ki je v sebi tlačila kronično jezo do svoje mame, ki jo je povzročal točno določen kronični miselni vzorec. Gospa je imela s svojo mamo v svoji preteklosti določene negativne izkušnje in negativne dogodke, ki so v njej pustili zamere. Tako se je iz teh potlačenih zamer neprestano razvijala tudi jeza, ki je povzročala kronične težave s sinusi. Z negativnimi čustvi povzročamo blokade na določenih delih telesa, in če vse skupaj traja predolgo, bomo slej ko prej to izkusili tudi na fizičnem telesu.

Kadar gojimo negativne misli in sočasno negativna čustva, v telesu sprožimo stresni odziv in aktiviramo os hipotalamus- hipofiza – skorja nadledvične žleze. S tem onemogočimo delovanje imunskega sistema, kar pomeni, da takrat, ko smo slabe volje, vse vidimo negativno. Takrat telo nima prave obrambne funkcije, proces samozdravljenja se ustavi in mi smo posledično bolj dovzetni za razne bolezni. ​

Kako lahko um pomaga pri našem zdravju?

V prvi vrsti moramo biti mi sami tisti, ki smo pripravljeni nekaj storiti za svoje zdravje. Kakšno moč lahko ima naš um, že dlje časa potrjuje znanost kot placebo efekt. Placebo ni nič drugega kot delovanje našega uma ter naših prepričanj. Zavedati se moramo, da um lahko ima močnejšo vlogo kot marsikatero zdravilo.

Naj vam navedem primer gospe, ki je imela neprestane težave s pekočo bolečino v želodcu po določeni hrani, za katero je bila prepričana, da ustvarja preveč kisline. Ugotovila je, da lahko to pekočo bolečino odpravi tudi sama, zato si je kasneje vsakič, ko je občutila to bolečino, začela predstavljati oziroma vizualizirati neko žival, kako poje vso hrano v njenem želodcu, in bolečina je po nekaj minutah izginila.

​Ampak kaj se je v resnici zgodilo? V resnici to niso nobene živali, v resnici je to le moč našega uma ter moč vizualizacije in naša sposobnost samozdravljenja. Takrat, kadar aktiviramo »v tem primeru neko žival«, se osredotočimo na točno določen problem in s pozitivnim umom vplivamo na točno določen organ. Tako ima telo možnost samozdravljenja in »popravila« poškodovane sluznice. Žival je samo prispodoba, saj si jo lažje predstavljamo in vizualiziramo kot pa um, za katerega sploh ne vemo, kakšen je videti. Tako bi lahko v nasprotnem primeru gospa s tarnanjem in dodatnimi negativnimi čustvi povzročala še dodatno bolečino, saj bi zavirala proces samozdravljenja.

Ali lahko naše misli vplivajo tudi na celjenje ran na telesu? 

Pred kratkim sem se opekel na peči.  Namesto tarnanja, kako peče, sem prst takoj dal pod hladno vodo in si v mislih ponavljal, da je prst popolnoma zdrav ter da se rana celi. Nato sem nekaj minut ponavljal stavek »Rana se celi« in si medtem predstavljal, kako se dejansko celi. Če verjamete ali ne, prav čutil sem, kako me cuka v rani, kar strokovno pomeni, da se rana celi. Tudi mehur se mi je naredil veliko prej in tudi počil je brez pekoče bolečine.

​Ljudje velikokrat na negativne stvari, ki se nam zgodijo, odreagiramo ravno nasprotno, kot bi morali, z negativizmom, s čimer zaviramo proces celjenja ter samozdravljenja. Velikokrat se ne zavedamo, kakšno neverjetno moč imamo v sebi, zato je pomembno, da se ponovno začnemo učiti svoje moči in odgovornosti za zdravje, saj so ta znanja stara nekaj tisoč let, ki pa smo jih v celoti zanemarili in pozabili.

Viri:

  • Dr. Lissa, R.: Z umom nad medicino, znanstveni dokazi, da se lahko sami pozdravimo. Ljubljana, 2014
  • Hamilton, R. D.: Kako um zdravi telo, Brežice, 2010

Komentirajte!

Imate kako vprašanje? ​Zapišite ga in avtor vam bo
poskušal odgovoriti.