Mikrozelenje – bogastvo hranilnih snovi

Ali ste že slišali za mikrozelenje in njegovo bogastvo hranil? A za začetek najprej nekaj besed o tem, kaj mikrozelenje sploh je. To so majhne, mlade rastline, po velikosti podobne kalčkom, ki pa niso kalčki. Slednje namreč gojimo v vodi, mikrozelenje pa raste iz zemlje ali drugega substrata, kot sta kokosov substrat ali konopljina podloga. Druga razlika je ta, da kalčki za rast potrebujejo le 4 do 6 dni, mikrozelenje pa od 2 do 3 tedne.

mikrozelenje-1

A medtem ko mnogi kuharji mikrozelenje uporabljajo predvsem v dekorativne namene, bi mu naredili krivico, če bi se omejili zgolj na njegov videz. Kljub majhnosti je mikrozelenje namreč bogato z okusom – in kar je še pomembneje – polno hranil.

V raziskavi, ki je bila leta 2012 objavljena v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, je bilo ugotovljeno, da nekatere vrste mikrozelenja vsebujejo tudi do 40-krat več hranilnih snovi kot odrasle rastline.

Večina mikrozelenja vsebuje veliko:

  • mikrozelenje-2kalija,
  • železa,
  • cinka,
  • magnezija,
  • bakra.

Poleg tega je mikrozelenje tudi odličen vir antioksidantov.

Tako si lahko z mikrozelenjem na enostaven in nadvse okusen način obogatimo dnevne obroke ter poskrbimo za bogat vnos hranilnih snovi in antioksidantov.

Prehranske koristi mikrozelenja pridejo še bolj do izraza, če pri isti jedi kombiniramo več različnih vrst mikrozelenja. Medtem ko malokdo v eni jedi kombinira več vrst zelenjave, je pri mikrozelenju to precej lažje. Mimogrede, mikrozelenje je tudi izvrsten, okusen in zdrav dodatek k sendvičem in toplim sendvičem.

Mikrozelenje – bogastvo okusov za različne jedi

Mikrozelenje poleg izjemnih prehranskih lastnosti prinaša tudi bogastvo raznolikih in edinstvenih okusov. Jemo ga surovega ali kuhanega, kot prilogo ali kot sestavino toplih in hladnih jedi, nekateri navdušenci pa si mikrozelenje privoščijo tudi kot samostojno jed. Zaradi okusa in bogastva hranilnih snovi ga lahko dodamo tudi v smutije ter tako izboljšamo njihov okus in hranilno vrednost.

Gojenje mikrozelenja doma

Mikrozelenje je zaradi svoje velikosti in nezahtevnosti nadvse primerno za gojenje doma na okenski polici. Potrebujemo le kakovostna semena, primeren substrat (npr. zemljo, obogateno z domačim kompostom), dovolj svetlobe ter željo po gojenju rastlin.

mikrozelenje-4Če nimate časa ali sredstev za pripravo zemlje in posode za gojenje, so na voljo tudi številni komercialni paketi, kjer je že vse pripravljeno za rast. Posodo v tem primeru samo postavite na okensko polico ter redno zalivate.

Ne bodite začudeni, če boste ugotovili, da je mikrozelenje tudi nadvse zanimiva popestritev za vaš dom.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂