Masaža – luksuz ali nuja?

Poznate občutke, ko se zbudite utrujeni, z bolečinami v vratu in hrbtu, z zatečenimi nogami, potem se morate pa še urediti za službo in nadeti prisilen nasmešek, saj bi bilo neprimerno pokazati, da vam stres prihaja vedno bolj do živega?

Picture

Ne glede na to, ali čutite bolečine v hrbtu zaradi pretiranega sedenja na delovnem mestu, napetost v ramenih zaradi stresa, ali se spopadate z zatečenimi nogami zaradi zastajanja limfnega obtoka, ali pa gre za športno poškodbo, masaža je lahko eden od načinov, kako si pomagati pri teh težavah.

Kakšne učinke ima na splošno masaža? Sprošča mišice, spodbudi krvni in limfni obtok, boljša prehranjenost telesa s kisikom, povečuje koncentracijo, zaradi česar smo bolj sproščeni, zbujeni, imamo več energije. Klasična masaža celega telesa, ki je običajno vstopna točka v svet masaž, pa je namenjena temu, da se sproščamo, si vzamemo čas samo zase. Hkrati je klasična masaža oz. švedska masaža, kot je bolj mednarodno znana pod tem imenom, za maserja dobro delovno orodje, da maser z masažnimi tehnikami preskenira in analizira telo masiranca, tako se lažje ugotovijo posamezne težave, ki morda zahtevajo bolj poglobljeno masažo ali pa celo več tretmajev.

Ko zakrčenino odpravimo, je mišica ponovno enakomerno raztegnjena in posledično ni več tako podvržena poškodbam, ker opravlja svojo polno funkcijo.

Kako nam lahko masaža pomaga

Picture

Masaža hrbta je priporočljiva predvsem, ko imamo po hrbtu vozle oz., kot jim strokovno rečemo, zakrčenine, vendar lahko nastanejo povsod po telesu.Zakrčenina pomeni, da je mišica na enem delu preveč skrčena, na drugih posledično preveč raztegnjena, zato lahko pride do poškodb. Ko zakrčenino odpravimo, je mišica ponovno enakomerno raztegnjena in posledično ni več tako podvržena poškodbam, ker opravlja svojo polno funkcijo.

Športna masaža pomaga pri odpravljanju poškodb v začetni fazi in preprečevanju bolj akutnega stanja. Hkrati omogoča tudi hitrejšo regeneracijo, priporočljiva pa je kot priprava na športno aktivnost (tekmovanja), da je telo ogreto, s tem se prepreči morebitne poškodbe, omogoča se prožnost mišic oz. njenih ovojnic. Priporočljiva je za športnike, ki se ukvarjajo z bolj sezonskimi športi (spomladi, poleti), izven sezone pa prihajajo na športno masažo za ohranjanje prožnosti in pripravljenosti določene mišice, saj je pri športni masaži spodbujeno delovanje te mišice, po njej je možen musklfiber, saj jo mišica čuti kot aktivnost.

Picture

Kraljica vseh masaž pa je nedvomno limfna drenaža. Le-ta dodatno spodbudi odplakovanje odvečne vode in toksinov iz našega telesa, ima pa tudi ogromno drugih učinkov. Po njej se počutimo lažje (predvsem je prisoten občutek lažjih nog), izboljša se spanec, roke ponoči ne spijo oz. mravljinčijo, zmanjša se sluz v grlu, če se s tem zbujamo, izboljšuje imunski sistem, izboljša se videz in stanje kože, pomaga pri zmanjševanju glavobolov, pokanju in zvonjenju v ušesih, pri zaprtju, pomaga pri hujšanju, deluje anticelulitno, izboljša tonus kože, zmanjšuje nelagodja med menstruacijo in še bi lahko naštevali.

Imeli smo primer, ko je bila izvajana limfna drenaža po nogah, hkrati pa se je izboljšalo stanje kože na obrazu, saj limfna drenaža deluje na celo telo.

Limfni sistem je naš naravni čistilni sistem, ki odnaša toksine iz našega telesa preko urina. Večinoma je upočasnjen zaradi prekomernega sedenja, tok je prekinjen v dimljah; ali prekomernega stanja, kjer gravitacija onemogoča normalen pretok limfe, saj limfni sistem nima svojega »pogonskega motorja«, kot ima krvni obtok srce.

Ko je limfni obtok upočasnjen, se toksini dlje časa zadržujejo v telesu, posledično so bolj obremenjena jetra in ledvice. Zato bi bila za vsakogar priporočljiva limfna drenaža enkrat mesečno, v zimskem času pa še bolj pogosto, ker je onesnaženost zraka še toliko večja, gibanje pa običajno zmanjšano.

Uležete se na hrbet, popolnoma sprostite telo, da začutite, kako so se vaše mišice sprostile, in pričnete z globokim dihanjem, s tem se ustvari pulziranje ter spodbudi limfni obtok.

Kako si lahko pomagate doma? Uležete se na hrbet, popolnoma sprostite telo, da začutite, kako so se vaše mišice sprostile, in pričnete z globokim dihanjem, s tem se ustvari pulziranje ter spodbudi limfni obtok. Kljub številnim koristim, ki jih imamo od limfne drenaže, pa se je zelo veliko ljudi izogiba, saj je najbolj nežna med masažami, zato imajo ljudje občutek, da zaradi tega ne bo učinka, vendar pa, ko boste preizkusili limfno drenažo, se boste prepričali o njenih koristih in boste postali zapriseženi zagovorniki kraljice masaž.

Za boljše počutje

Poleg fizičnih učinkov masaže je še kar nekaj psihičnih in kombinacija obojega je fantastična za kvalitetnejše življenje. Masaža odpravlja stres in s tem preprečuje padec imunskega sistema, kar pomeni tudi manj bolniških odsotnosti.

Z boljšim imunskim sistemom se lažje ubranimo vseh bacilov in ostalih nadlog, posledično je zdrava naša družina in tudi sodelavci. Saj vsi poznamo tisti začarani krog, ko si celo zimo podajamo prehlad ali pa še kaj bolj zoprnega.

Picture

Z masažo spodbudimo tudi krvni obtok, zato je koncentracija boljša, ni občutka zaspanosti.

Masaža je posredno »odgovorna« tudi za boljšo storilnost, saj se po masaži lažje fokusiramo na dejansko delo, ki ga moramo opraviti, ker se nam hkrati ni treba ubadati z bolečinami. Z masažo spodbudimo tudi krvni obtok, zato je koncentracija boljša, ni občutka zaspanosti, vse težave so videti manjše ali pa se kar naenkrat pojavijo rešitve za vse naše situacije.

Kako vam pomaga ekipa Alaria

Vsalonu ALARIA, salonu lepote in dobrega počutja, nudimo veliko vrst masaž, ki jih med seboj tudi kombiniramo in prilagajamo posameznikom za doseganje najboljših rezultatov.Za vse tiste, ki zaradi svojih težav potrebujejo več tretmajev, imamo pripravljene pakete masaž, ki vključujejo dodatne ugodnosti, med drugim tudi uporabo infrardeče savne. Ta ima namreč veliko blagodejnih učinkov, kot je sproščanje mišic in čiščenje telesa od znotraj navzven.

Picture

Hkrati tudi svetujemo, kako doma podaljšati učinek masaže in kaj lahko sami naredimo, da preprečimo nadaljnje težave.

V ekipi Alaria vas z veseljem pričakujemo in vam radi pomagamo, saj naše poslanstvo ni samo nudenje storitev, ampak biti vaše wellness zatočišče, kjer vam tudi svetujemo in pomagamo izboljšati  kvaliteto vašega življenja.

Več informacij: Salon ALARIA >>

Pišeta: Mojca Havliček, specialistka maserka v salonu Alaria   in   Sanja Rađenović, vodja salona Alaria

Komentirajte!
Imate vprašanje o masažah?
Zapišite ga in strokovnjaki iz salona Alaria vam bodo z veseljem odgovorili.