Korona ogroža tudi otroke – morda še bolj kot odrasle

Potek bolezni COVID-19 je v marsičem odvisen tudi od starosti obolele osebe. Vemo, da sama bolezen in njene posledice najbolj ogrožajo starejšo populacijo, medtem ko otroci okužbo pogosteje preživijo asimptomatsko ali z blagimi bolezenskimi znaki. Toda posredni »davek« koronavirusa utegne biti pri otrocih bistveno večji kot pri odraslih.

otroci-korona

Že po lanskem prvem pomladnem valu so športni pedagogi opozarjali na največji upad gibalnih sposobnosti otrok in največje povečanje deleža debelih otrok, odkar v Sloveniji beležimo te podatke.

Glede na to, da zadnje mesece, ko se soočamo z drugim valom, šolanje znova poteka od doma, druženje na prostem pa je prepovedano, so rezultati zdaj po vsej verjetnosti še slabši.

Strokovnjaki zato bijejo plat zvona in opozarjajo na generacijo otrok, ki bo v prihodnosti zdravstveno bolj ogrožena in manj gibalno sposobna. Posledice bodo daljnosežne.

Ne samo za učenje in ocene, poskrbite tudi za gibanje

otrok-sportŠolanje pred računalniškim zaslonom, prepoved druženja na prostem, zaprta otroška in športna igrišča, prepoved izvajanja športnih vadb in treningov … takšne omejitve imajo katastrofalen vpliv na bodoče zdravje in telesne sposobnosti otrok. Zato je poleg skrbi za učenje na daljavo pomembno, da starši v času omejitev poskrbijo tudi za redno telesno aktivnost svojih otrok in mladostnikov.

Priporočila za telesno aktivnost otrok

  • Otrokom vsak dan zagotovite pol ure do uro intenzivne telesne vadbe. Ta mora biti tako intenzivna, da se otroci preznojijo in zadihajo. Običajen sprehod in podobne lahkotnejše dejavnosti niso dovolj.
  • Ob koncu tedna se z otroki odpravite na aktivnosti v naravo – najbolje na pohod, pri čemer naj bo to res pohod in ne sprehod.

Skupaj z gibanjem gre tudi zdrava prehrana. Ta naj bo raznolika in raznovrstna, če se le da polnovredna ter brez sladkarij in sladkih pijač. A pozor – če je otrok zaradi premalo gibanja nabral odvečne kilograme, ne zmanjšujte njegovih obrokov, saj lahko s tem škodite rasti in razvoju.

Trpijo tudi socialne veščine

otroci-druzbaŠolanje na daljavo in prepoved druženja pa ne vplivata le na telesno aktivnost otrok, temveč trpi tudi njihov razvoj socialnih veščin, ki so nujno potrebne za kasnejše samostojno in uspešno življenje.

Pogovori s sošolci in prijatelji prek zaslona in besedilnih sporočil ne morejo nadomestiti stikov v živo, kjer se otroci učijo telesne govorice, prepoznavanja čustev, navezovanja stikov, ohranjanja prijateljskih vezi, samostojnega odločanja in drugih t.i. mehkih veščin. Prav te veščine so tiste, ki so po mnenju mnogih strokovnjakov marsikdaj celo pomembnejše od formalne izobrazbe.

Če se otroci v tem času ne morejo in ne smejo družiti z vrstniki, poskrbite, da jim boste vsaj vi lahko namenili več časa kot običajno. Ob tem vsaj nekaj časa na dan preživite z otrokom kot njegov prijatelj in ne v vlogi starša.

Vse škodljive posledice korona-ukrepov na zdravje in razvoj otrok bo težko preprečiti, a poskušajte jih vsaj omiliti. Za to pravzaprav ne potrebujete veliko – le nekaj časa vsak dan. In zavedanje, da sta telesni in duševni razvoj otroka pomembnejša od bleščečega spričevala.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂